Logo White Small

Γνωρίζοντας τους ομιλητές του TEDxUniversityofMacedonia2016: Φιλοθέη Ματσίγκου

[:EL]Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης θα λέγαμε, παρατηρείται αύξηση της εξόδου των νέων από την χώρα, προκειμένου να βρουν ευκαιρίες για την καριέρα τους, αλλά και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Πριν από αυτό όμως, τίθεται το ερώτημα “τι επάγγελμα να ακολουθήσω και πώς μπορώ να συνδυάσω τα χόμπι μου και τα θέλω μου με αυτό”; Είναι μια δύσκολη περίοδος για εύρεση εργασίας, με τα ποσοστά ανεργίας των νέων να αυξάνονται κατακόρυφα. Η Φιλοθέη Ματσίγκου, συνιδρύτρια της LeadCompass, μας μυεί στον κόσμο του κυνηγητού της κατάλληλης καριέρας μας, σαν ομιλήτρια του TEDxUniversityofMacedonia 2016, Gravity of Thoughts.

  • Η Lead Compass είναι μια συμβουλευτική εταιρία που έχει ως σκοπό την απελευθέρωση των δυνατοτήτων των νέων. Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα και πώς επιτυγχάνει τον σκοπό της;

Πριν από 1,5 χρόνο περίπου, όπως κάθε φοιτητής στο τέλος των σπουδών του, είχα τελειώσει την σχολή, την πρακτική, τον εθελοντισμό, όλες τις παράλληλες δράσεις και ήμουν έτοιμη να μπω στην αγορά εργασίας. Επιθυμούσα ένα πολύ δημιουργικό περιβάλλον, ένα περιβάλλον που προσφέρει προκλήσεις και θα με βοηθούσε να αναπτυχθώ σαν άνθρωπος, αλλά ταυτόχρονα να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία και θα συνεισφέρει στον κόσμο, κάτι πάνω στην εκπαίδευση. Αποφάσισα να πάω στο εξωτερικό. Ήθελα να ξεκινήσω να κάνω αιτήσεις για το εξωτερικό, σε χώρες όπως η Μαλαισία, και ξεκίνησα το ταξίδι των αιτήσεων. Αλλά τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα όσο νόμιζα και η απόρριψη ερχόταν η μια μετά την άλλη. Όλο αυτό το είδα αρνητικά και ότι δεν είμαι έτοιμη για όλο αυτό. Στην τελική όμως, διαπίστωσα ότι όλα για κάποιον λόγο γίνονται και άρχισα να σκέφτομαι γιατί να πρέπει να ταξιδέψω ώστε να βρω το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον για μένα, ώστε να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα;

lead compass logo
Το σύμβολο της LeadCompass!

Έτσι, πήρα την απόφαση να κάνω κάτι δικό μου και άρχισα να αναζητώ τους κατάλληλους ανθρώπους για να με βοηθήσουν σε αυτό. Σιγά σιγά, βρήκα τους 2 πρώτους συνεργάτες μου, τον Ανδρέα Μουσχούλη και τον Γιώργο Βαρβάρη, όπου όλως παραδόξως και οι 2 βρισκόντουσαν σ’ ένα παρόμοιο στάδιο στην ζωή τους. Στη συνέχεια βρήκα και τον τρίτο συνεργάτη μου, τον Βασίλη Μίτση, ο οποίος ειναι σύμβουλος επιχείρησεων και τον γνώρισα στην εταιρεία που εκανα πρακτίκη. Οπότε και οι 4 μαζί, θέλαμε με τον ένα ή τον άλλον τρόπο να μετασχηματίσουμε την εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα την εκπαίδευση που δεχόμαστε πάνω στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Εντοπίσαμε την ανάγκη στους νέους 18-27. Διαρκώς, γνωστοί και φίλοι μου εξέφρασαν το πρόβλημα ότι ενώ είχαν ένα γεμάτο βιογραφικό και πολλές εμπειρίες, δεν ήξεραν ποιο είναι το επάγγελμα και η καριέρα που θα τους έκανε χαρούμενους και ευτυχισμένους. Ένιωθαν ότι το μέλλον τους ήταν αβέβαιο και ειδικά στην Ελλάδα, όπου οι ευκαιρίες είναι αρκετά περιορισμένες, ή έτσι πίστευαν τουλάχιστον. Έτσι άρχισε να διαμορφώνεται αυτή η ιδέα, δηλαδή το πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε στην μετάβαση αυτή από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Δημιουργήσαμε την LeadCompass, που σημαίνει ηγήσου της πυξίδας στην ζωή σου, ότι δηλαδή να βρεις τον δρόμο σου, τον βορρά που θα σε καθοδηγεί. Οι δυο πρώτες μας υπηρεσίες έγιναν τo Hack Growth, που σε βοηθάει να ανακαλύψεις και να σχεδιάσεις την καριέρα σου και τo Brand Me, που σε βοηθάει να μεταβείς επιτυχημένα στην εργασία που θέλεις.

  • Τι είναι αυτό που απασχολεί τους νέους σήμερα, όσον αφορά την επαγγελματική σταδιοδρομία και πώς μπορούν να το ξεπεράσουν;

Αυτό που απασχολεί τους νέους σήμερα είναι σίγουρα το πού θα βρουν δουλειά. Δυστυχώς, υπάρχει η τάση της ταμπέλας, ότι δηλαδή αυτό που σπουδάζουμε, αυτό και θα γίνουμε και μόνο. Άμα σπουδάζω παιδαγωγικά, θα γίνω δασκάλα. Άμα σπουδάζω νομική, θα γίνω δικηγόρος και άμα σπουδάζω διοίκηση επιχειρήσεων θα γίνω στέλεχος επιχειρήσεων. Το πανεπιστήμιο μας παρέχει απλά την γνώση, δεν δίνει μια ταμπέλα αντικειμένου. Η κάθε σχολή μπορεί να σου ανοίξει διαφορετικά μονοπάτια. Πρέπει ο νέος να μπορέσει να τα διακρίνει και μέσω των σπουδών του και μέσω περαιτέρω εκπαίδευσης. Οπότε, αυτό που απασχολεί έντονα τους νέους είναι το πού θέλουν να πάνε και το πού υπάρχουν οι ευκαιρίες. Όμως για να τα ανακαλύψεις αυτά, θα πρέπει να ανακαλύψεις πρώτα τον εαυτό σου. Είναι σαν να χτίζεις πολυκατοικία στην άμμο. Έτσι, είμαστε και εμείς οι άνθρωποι, όταν θέτουμε στόχους χωρίς γερά θεμέλια, αυτά της αυτογνωσίας, υπάρχει το ενδεχόμενο της κατάρρευσης. Προκειμένου να βρούμε το πού θέλουμε να πάμε, θα πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε και τι πραγματικά θέλουμε. Και στην συνέχεια να δημιουργήσουμε το μονοπάτι για να φτάσουμε στον προορισμό μας και στον στόχο μας!

  • ­Τι είναι αυτό που σε εμπνέει και σου δίνει ώθηση να συνεχίσεις;

Όταν συναντάω ανθρώπους σε ένα event ή θα έρθει κάποιος στο γραφείο ή θα μου πει κάποιος την έκφραση: «Αισθάνομαι χαμένος, αλλά θέλω πραγματικά να βρω κάτι στην ζωή μου που να με γεμίζει, θέλω να προσφέρω στον κόσμο». Στο σημείο αυτό συνειδητοποιώ ότι η δουλειά μου καλύπτει μια τεράστια ανάγκη στο κοινό των νέων ανθρώπων. Αυτό είναι που με ωθεί και με εμπνέει καθημερινά. Όταν βλέπω κάποιον νέο, που έρχεται στο γραφείο, έχοντας ένα χάος στο μυαλό του, αλλά όταν φεύγει καταφέρνει να βάλει τα κομμάτια του παζλ στην σειρά. Η ευχαρίστηση ότι ο άλλος με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων εδώ, ξέρει πού οδεύει, γιατί οδεύει εκεί αλλά και πώς θα το καταφέρει.

  • Πόσο δύσκολο είναι να βρει κάποιος το επάγγελμα που του ταιριάζει και κατά πόσο αυτό μπορεί να συνάδει με τα θέλω και τα πιστεύω του;

Εδώ θα αξιοποιήσω την θεωρία του Ken Robinson. Εμείς οι νέοι τείνουμε να κυνηγάμε τις ευκαιρίες και να τις ψάχνουμε μανιωδώς, με το που τελειώσουμε την σχολή και πριν ακόμη. Σύμφωνα με το Ken, για να βρεις το επάγγελμα που συνάδει με τα θέλω σου, θα πρέπει να απαντήσεις σε 3 βασικά ερωτήματα. Πρώτον, τι είναι αυτό που πραγματικά αγαπάς να κάνεις, έχεις πάθος για αυτό και σε γεμίζει ενέργεια; Το δεύτερο είναι, τι είναι αυτό που έχεις μια φυσική κλίση προς αυτό, που είναι για σένα πιο εύκολο να πραγματοποιήσεις; Το ταλέντο σου δηλαδή. Πού έχεις ταλέντο;  Τρίτον και βασικότερο, τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις για να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα; Έχω γνωρίσει ανθρώπους που ξέρουν το πάθος τους, ξέρουν το ταλέντο τους, αλλά φοβούνται να θυσιάσουν πράγματα προκειμένου να το πετύχουν. Είσαι διατεθειμένος να ταξιδέψεις στην άλλη άκρη του κόσμου προκειμένου να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα; Είσαι διατεθειμένος να ανοίξεις την δικιά σου επιχείρηση για να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις, ή θα συμβιβαστείς με μια απλή δουλειά μόνο και μόνο επειδή αυτό που θέλεις είναι δύσκολο; Και όταν θα έχεις απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, τότε πηγαίνεις και ψάχνεις τις ευκαιρίες. Έτσι ένας νέος μπορεί να βρει το επάγγελμα το οποίο ονειρεύεται. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να το βρείς! Αυτό μου είπε μάλιστα ένα παιδί που τέλειωσε τις προάλλες το πρόγραμμα της συμβουλευτικής, ότι μετά από 12 ώρες αυτογνωσίας… θέλει ακόμη πάρα πολλή δουλειά! Το ταξίδι για να βρεις την δουλεία των ονείρων σου, δεν είναι κάτι που διαρκεί 1-2 μέρες. Εμένα προσωπικά μου πήρε 4 χρόνια! Αυτό είναι κιόλας που θέλουμε να περάσουμε στους νέους. Για να χτίσεις το επάγγελμα που θέλεις, δεν γίνεται σε λίγες μέρες. Θέλει μια προσπάθεια χρόνων, επιμονή και πάθος προς αυτό!

  • Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ακολουθήσει τα όνειρά του;

όνειρα2 πράγματα. Αρχικά, πολλές φορές τα όνειρά μας φαίνονται πολύ μεγάλα, σχεδόν
ακατόρθωτα. Όταν τα μοιραζόμαστε με τους γύρω μας, αυτοί τείνουν να μας συμβουλεύουν ενάντια αυτών. Αυτό όμως που ακολουθεί όταν δεν κυνηγάς το όνειρό σου, είναι ότι συμβιβάζεσαι σε μια καριέρα που δεν σου αρέσει, μια δουλειά την οποία δεν αγαπάς και εν τέλει καταλήγεις στα 40-50 σου χρόνια να είσαι σε ένα επάγγελμα που δεν θα θέλεις να πηγαίνεις στην δουλειά και θα περνάς το μισό ξύπνιο της ζωής σου κάνοντας κάτι το οποίο απεχθάνεσαι. Οπότε για να αποφύγεις αυτό το κομμάτι: μην ακούσεις τις φωνές γύρω σου που σε αποθαρρύνουν! Είναι δύσκολο ναι, αλλά όλα αυτά τα πράγματα που είναι δύσκολα στην ζωή είναι τελικά αυτά που αξίζει να τα κυνηγήσουμε.

Το 2ο κομμάτι είναι ότι το να έχεις ένα όνειρο δεν αρκεί. Όλοι μας όταν ήμασταν μικροί είχαμε ένα όνειρο. Θέλαμε να γίνουμε τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές ή ο μεγαλύτερος επιστήμονας ever. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Ας πούμε ότι για να πετύχεις τον μακροχρόνιο στόχο σου, θα πρέπει πρώτα να πετύχεις τους μικρούς βραχυχρόνιους στόχους σου. Μικρά, αλλά αποτελεσματικά βήματα που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις πιο κοντά στον κύριο στόχο σου. Αυτό είναι το λεγόμενο, ο σχεδιασμός του πλάνου της καριέρας. Για μένα, να έχεις ένα όνειρο δεν αρκεί. Πρέπει να έχεις ένα πλάνο και το πλάνο να γίνει πράξη! Από ένα σημείο και μετά, θα δεις το όνειρό σου να έχει αριθμητικά αποτελέσματα.

  • ­Τι περιμένουμε να δούμε από εσένα και την Lead Compass στο TEDxUniversityofMacedonia2016;

Αγάπη μόνο! (Γέλια). Αυτό που θα περιμένετε να δείτε από εμάς είναι ένα ταρακούνημα! Ένα ταρακούνημα για το πώς βάζω στόχους στην ζωή μου από πάρα πολύ μικρή ηλικία και για το πώς αυτό με έχει επηρεάσει μέχρι τώρα στην ζωή μου. Αλλά και πώς θα μπορούσα πραγματικά να ζήσω μια ζωή που θα με έκανε ευτυχισμένο και θα ήταν το επάγγελμα που θα με έκανε πραγματικά γεμάτο και ολοκληρωμένο άνθρωπο.

Φιλοθέη Ματσίγκου, Gravity of Thoughts, TEDxUniversityofMacedonia[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!