[:EL]Τα τελευταία χρόνια, ακούγεται όλο και περισσότερο ο όρος τεχνητή νοημοσύνη. Πόσο όμως πραγματικά γνωρίζουμε στο τι αναφέρεται; Με λίγα λόγια, είναι ο κλάδος της πληροφορικής που ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων (software & hardware) τα οποία μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς: επίλυση προβλημάτων, μάθηση, κατανόηση κειμένου και εικόνας, ακόμη και γραφή. Οι παρακάτω TED και TEDx ομιλίες θα σε βοηθήσουν να δεις από πολλές οπτικές γωνίες τα παραπάνω. Είσαι έτοιμος λοιπόν να απομυθοποιήσεις πλήρως τις ιδέες σου για το Artificial Intelligence;
1) Get ready for hybrid thinking
Πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, τα θηλαστικά ανέπτυξαν ένα νέο είδος χαρακτηριστικού στον εγκέφαλό τους: το νεοφλοιό. Αυτό το κομμάτι ιστού, το οποίο είχε μέγεθος γραμματοσήμου (τυλιγμένο γύρω από έναν εγκέφαλο σε μέγεθος καρυδιού) ήταν το κλειδί για ό,τι έχει γίνει η ανθρωπότητα σήμερα. Σήμερα, ο φουτουριστής RayKurzweil προτείνει, πως η ανθρωπότητα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα μεγάλο άλμα στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης, ιδιαίτερα όσο αναπτύσσεται και αξιοποιείται περισσότερο η τεχνολογία cloud.
2) The wonderful and terrifying implications of computers that can learn
Τι συμβαίνει όταν δείχνουμε σε έναν υπολογιστή πώς να μάθει; Ο τεχνολόγος Jeremy Howard μοιράζεται ορισμένες εξελίξεις στο διαρκώς αυξανόμενο πεδίο, της μάθησης σε βάθος. Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους υπολογιστές να μαθαίνουν κινέζικα, να αναγνωρίζουν αντικείμενα σε φωτογραφίες ή ακόμα και να συμβάλλουν στις ιατρικές διαγνώσεις. Για παράδειγμα, ένα εργαλείο της μάθησης σε βάθος, παρακολουθώντας επί ώρες βίντεο στο youtube, δίδαξε στον εαυτό του την έννοια της “γάτας”. Ένα βίντεο που θα σε κάνει να ενδιαφερθείς για την τεχνητή νοημοσύνη που οι υπολογιστές θα αποκτήσουν, πιο γρήγορα από όσο νομίζεις!
3) How we’re teaching computers to understand pictures
Όταν ένα μικρό κορίτσι κοιτάζει μία εικόνα, μπορεί να αναγνωρίσει ορισμένα στοιχεία: “γάτα”, “βιβλίο”, ¨καρέκλα”. Σήμερα οι υπολογιστές γίνονται όλο και πιο έξυπνοι, ώστε να μπορούν να το κάνουν και αυτοί. Τι έπεται; Σε μία συναρπαστική ομιλία, η ειδικός στην “υπολογιστική όραση” Fei-Fei Li (Η οποία έχει δημιουργήσει με την ομάδα της μία βάση δεδομένων 15 εκατομμυρίων φωτογραφιών έτσι ώστε να διδάσκει στους υπολογιστές πώς να καταλαβαίνουν τις εικόνες) περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί αυτό το μεγάλο βήμα για την τεχνητή νοημοσύνη.
4) This app knows how you feel — from the look on your face
Τα συναισθήματά μας επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής μας— πώς μαθαίνουμε, πως επικοινωνούμε, πως παίρνουμε αποφάσεις. Παρόλα αυτά, απουσιάζουν από την ψηφιακή ζωή μας. Οι συσκευές και οι εφαρμογές που με τις οποίες αλληλεπιδρούμε δεν έχουν κανένα τρόπο ώστε να μπορούν να καταλάβουν πώς νιώθουμε. Η επιστήμονας RanaelKaliouby σκοπεύει να το αλλάξει αυτό. Κυκλοφόρησε σε δοκιμαστική έκδοση μία πανίσχυρη, νέα τεχνολογία η οποία μπορεί να διαβάσει τις εκφράσεις του προσώπου και να τις αντιστοιχεί συγκεκριμένα συναισθήματα. Αυτή η “μηχανή συναισθημάτων” μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις, καθώς είναι πιθανόν να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον αλληλεπιδρούμε με όχι μόνο με τις μηχανές, αλλά και μεταξύ μας.
5) What happens when our computers get smarter than we are?
Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται διαρκώς όλο και πιο έξυπνη. Κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα οι επιστήμονες πιστεύουν πως ένας υπολογιστής ΑΙ θα μπορούσε να γίνει τόσο έξυπνος όσο και ένα ανθρώπινο ον. Και τότε είναι που θα μας καταλάβουν, αναφέρει ο φιλόσοφος και τεχνολόγος Nick Bostrom. “Η ευφυΐα των μηχανών είναι η τελευταία ανακάλυψη που θα χρειαστεί η ανθρωπότητα ποτέ να κάνει”. Ο Bostrom μας καλεί να σκεφτούμε σοβαρά τον κόσμο τον οποίο χτίζουμε σήμερα. Θα μας βοηθήσουν οι έξυπνες μηχανές να διατηρήσουμε την ανθρωπότητα και τις αξίες της ή θα δημιουργήσουν δικές του;
6) Watson, Jeopardy and me, the obsolete know-it-all
Ο Ken Jennings έχει κάνει καριέρα ως άτομο που θυμάται πράγματα. Κατέχει το μεγαλύτερο σερί νικών στην ιστορία του αμερικανικού τηλεπαιχνιδιού Jeopardy. Αλλά το 2011 έπαιξε ένα ματς ενάντια στον υπερυπολογιστή “Watson” και έχασε. Με χιούμορ και μετριοφροσύνη, μας περιγράφει πώς αισθάνθηκε έχοντας χάσει από έναν υπολογιστή στο “δικό του” παιχνίδι, καθώς επίσης και τις ικανότητες που θα μπορεί να έχει ένας τέτοιος υπερυπολογιστής στο μέλλον.
Πηγή: TED.com
Δε χόρτασες από τεχνολογία; Το TEDxUniversityofMacedonia Blog έχει να σου προσφέρει περισσότερα![:]