Logo White Small

9+1 Συμβουλές για να εκτοξεύσεις την Παραγωγικότητα σου

[:EL]Έρχεται εξεταστική, αγχώνεσαι επειδή νομίζεις πως δεν έχεις χρόνο να διαβάσεις όσο χρειάζεται και λειτουργείς διαρκώς υπό συνθήκες πίεσης; Γκρινιάζεις όλη την ημέρα και χάνεις χρόνο αντί να προσπαθείς να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό για να τα καταφέρεις; Μάλλον δεν έχεις σκεφτεί πως θα ήταν πολύ καλύτερο να προγραμματίζεις τον χρόνο που σου έχει απομείνει από το να καταστροφολογείς.
clock(1)

Οι ζωές μας θα ήταν πολύ πιο όμορφες αν καταφέρναμε να διαχειριζόμαστε σωστά τον χρόνο μας, ώστε να είμαστε αποδοτικοί και επομένως συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα που ορίζουμε καθημερινά στο μυαλό μας για την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων μας. Συνέπειες αυτού του προβλήματος είναι η ανικανότητα επίτευξης των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων μας, η αναβλητικότητα, το άγχος, οι λανθασμένες επιλογές και συνολικά η στασιμότητα.

Πιθανότατα θα αναρωτηθείς ”Μα, πώς ισχυρίζεσαι ότι είναι τόσο απλός ο δρόμος προς την επιτυχία όταν είναι τόσο λίγοι αυτοί πραγματικά τα καταφέρνουν;”
Αλλά θέλω σου κάνω και εγώ μια ερώτηση.
Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που μισή ώρα μετά το άκουσμα του ήχου από το ξυπνητήρι σου, είχες δημιουργήσει ένα τέτοιο γενικό πλάνο στο μυαλό σου το οποίο να περιλαμβάνει τον χρόνο που θα αφιερώσεις στο διάβασμα, στο Facebook και στην τηλεόραση, μέχρι και τον χρόνο που θα αφιερώσεις στο κοίταγμα των αστεριών;

Η ανυπαρξία συγκεκριμένου πλάνου στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσεις τις υποχρεώσεις σου, σε οδηγεί υποσυνείδητα στην αναβολή ακόμα και των πιο σημαντικών απο αυτές, με αποτέλεσμα να μην είσαι καθόλου αποδοτικός. Να θυμάσαι πάντα πως η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα δεν ήταν ποτέ και για κανέναν ένα ατύχημα.
Σου τα έχουν πει και άλλοι αυτά άλλωστε πολύ πριν από εμένα.

“Excellence is never an accident. It is always the result of high intention, sincere effort, and intelligent execution; it represents the wise choice of many alternatives – choice, not chance, determines your destiny.” – Αristotle

Και επειδή είναι κάπως ανόητο να φλυαρώ σε ένα κείμενο για το time management…let’s go straight to the point!

1)  Μείνε απόλυτα συγκεντρωμένος σε ότι κάνεις και σταμάτα να προσπαθείς να πραγματοποιήσεις πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα.

Η ικανότητα να είσαι συνεχώς και πλήρως συγκεντρωμένος, είναι ο καλύτερος οιωνός για υψηλή αποδοτικότητα. Όσο και να επιθυμείς να διαβάζεις για την εξεταστική σου ενώ ταυτόχρονα συζητάς με κάποιον στο Facebook, η αλήθεια είναι πως δεν θα είσαι αποδοτικός.Αυτό συμβαίνει διότι έισαι άνθρωπος και οι άνθρωποι δεν υπήρξαν ποτέ καλοί στο να πραγματοποιούν δύο διαφορετικές δραστηριότητες ταυτόχρονα.

“If there are nine rabbits on the ground, if you want to catch one , just focus on one.”

Jack Ma  

2) Γνώρισε και χρησιμοποίησε τον κανόνα των 2 λεπτών.

Για κάθε νέο στόχο που θέτουμε η μεγαλύτερη δυσκολία συναντιέται στο να ξεκινήσουμε. Σκεφτόμαστε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσουμε και έτσι το να αρχίσουμε την δουλειά είναι το τελευταίο που επιθυμούμε. Ο κανόνας των 2 λεπτών στηρίζεται στο γεγονός πως όσο δύσκολα και να είναι τα μελλοντικά σου σχέδια θα χρειαστείς λιγότερο από 2 λεπτά για να κάνεις την αρχή. Θέλεις να ξεκινήσεις την γυμναστική ή να γράψεις το επόμενο παγκόσμιο best-seller; Θα χρειαστείς λιγότερο από 2 λεπτά για να φορέσεις τις φόρμες και τα παπούτσια σου ή να πιάσεις χαρτί και μολύβι αντίστοιχα. Άσε τις δικαιολογίες και ξεκίνα.

clock31

3) Κάνε σωστή διατροφή, κοιμήσου όσο χρειάζεται (7-9 ώρες) και μην ξεχνάς ποτέ να γυμνάζεσαι.

Ναι, είναι αλήθεια πως δεν υπάρχουν πιο βαρετά tips από τα συγκεκριμένα αλλά υπάρχει λόγος που οι άνθρωποι επιμένουν να σου μιλάνε ξανά και ξανά για αυτά. Όσα κόλπα και τακτικές να μάθεις, τίποτα και κανένας δεν θα αυξήσει την ενέργεια και την παραγωγικότητά σου τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά, όσο αυτό το μαγικό τρίπτυχο.

4) Αποσυνδέσου

Δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος  να είσαι ενεργός όλη την ημέρα στο messenger, να απαντάς αμέσως στα e-mails σου ή να ακούς συνεχώς τον ήχο κλήσης του κινητού σου. Τέτοιες συμπεριφορές σε περιορίζουν πολύ μακριά απο τα επιθυμητά επίπεδα συγκέντρωσης και απόδοσης που θα χρειαστεί να φτάσεις για να είσαι παραγωγικός.

 5) Μετέτρεψε νέες και παραγωγικές συμπεριφορές σε συνήθειες ώστε να τις εκτελείς αυτόματα.

Για παράδειγμα, χρησιμοποίησε τα πρώτα 30 λεπτά της ημέρας για να προγραμματίζεις τις δραστηριότητές σου και μην ξεκινάς αν δεν ολοκληρώσεις το πλάνο σου. Λίγο πριν κοιμηθείς κάνε τον απολογισμό και την αυτοκριτική σου, βρες τρόπους για να βελτιωθείς και φρόντιζε πάντα να έχεις ένα χαρτί κοντά σου ώστε να καταγράφεις τις παραγωγικές σου ιδέες. Η ζωή σου θα γίνει αυτόματα καλύτερη.

clock(4).jpg

6) Ξεκούραζε συχνά τα μάτια σου και το μυαλό σου.

Όποτε βρίσκεις ευκαιρία στην διάρκεια της ημέρας, κράτησε κλειστά τα μάτια σου για λίγα λεπτά και ελευθέρωσε το μυαλό σου από τις πολύπλοκες σκέψεις της καθημερινότητας. Η ενέργεια σου θα εκτοξευθεί στα ύψη.

 

clock(5)

7) Έχεις ένα πολύ σημαντικό meeting; Ένας περίπατος διάρκειας 10 λεπτών είναι αυτό που χρειάζεσαι.

Η αλλαγή της φυσιολογίας σου λίγο πριν την συνάντηση, θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το άγχος σου και θα σε γεμίσει με ενέργεια και αυτοσυγκέντρωση.

8) Εντόπισε και προσπάθησε να εξαλείψεις οτιδήποτε σε εμποδίζει να επιτυγχάνεις τους στόχους σου.

Προσπάθησε να καταγράψεις τις δραστηριότητές σου για λίγες ημέρες και παρατήρησε που ξοδεύεις άσκοπα τον περισσότερό σου χρόνο και γιατί. Έπειτα φρόντισε να μην επαναλάβεις παρόμοιες συμπεριφορές.

9) Bρες αυτό που αγαπάς και δούλεψε σκληρά για αυτό.

Η σκληρή δουλειά για κάτι που αγαπάς ονομάζεται πάθος και θα έχει αποτελέσματα. Η σκληρή δουλειά για οτιδήποτε άλλο ονομάζεται άγχος.

20121012-210008

10) Δημιούργησε μία λίστα με τις υποχρεώσεις σου.

Έτσι θα είναι όλα πιο ξεκάθαρα στο μυαλό σου για το πως ακριβώς θα πρέπει να ενεργήσεις στο μέλλον. Φτιάξε τη λίστα σου λοιπόν και θα γίνεις περισσότερο προσηλωμένος στα καθήκοντά σου.

Όλες αυτές οι τακτικές που αναφέρω παραπάνω είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να αφομοιωθούν αμέσως. Σκέψου για λίγα δευτερόλεπτα ποια από αυτές θα εφαρμόσεις την εβδομάδα που έρχεται και όταν νιώσεις έτοιμος έλα ξανά εδώ και διάλεξε μία άλλη. Σου εγγυώμαι ότι σε λίγες εβδομάδες η παραγωγικότητά σου θα εκτοξευθεί στον ουρανό. Να θυμάσαι πως ότι έμαθες δεν θα έχει κανένα νόημα αν δεν πιάσεις το στυλό σου, την κιθάρα σου ή το ποντίκι του υπολογιστή σου για να ξεκινήσεις την δουλειά. Πρέπει να το κάνεις εσύ καθώς δεν πρόκειται να το κάνει κανείς άλλος για εσένα.

WORK HARD, HAVE FUN, MAKE HISTORY!

clock(7)


Δεν ξέρετε πως να βάλετε μπρος στη καριέρα σας; Δείτε μερικούς τρόπους να γίνετε οι τέλειοι υποψήφιοι για την ιδανική σας θέση εργασίας!

Την ευθύνη για τις πληροφορίες και τις απόψεις που εκφράζονται φέρει ο συγγραφέας.

 [:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!