
Η σημερινή μέρα είναι μέρα αφύπνισης. Είναι μέρα πρόληψης και ενημέρωσης. Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η μέρα κατά του καρκίνου της παιδικής ηλικίας, ένα φαινόμενο που κυριαρχεί στη σκέψη πολλών οικογενειών και επιστημόνων. Ο παιδικός καρκίνος αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία (μετά τα ατυχήματα). Στην χώρα μας, διαγιγνώσκονται 300 παιδιά ετησίως με αυτη τη νόσο. Το ελπιδοφόρο σε όλα αυτά τα δεδομένα, είναι ότι το 70% των περιπτώσεων μπορεί να ιαθεί. Η έγκυρη διάγνωση και η εξειδικευμένη θεραπεία από επαρκώς καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα ποσοστά ίασης των παιδιών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε παιδί που προσβάλλεται από νεοπλασματική νόσο, θα πρέπει να παρακολουθείται και να πραγματοποιεί την θεραπεία του σε εξειδικευμένα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα. Οι θεραπείες εξελίσσονται και ανανεώνονται συνεχώς, νέα φάρμακα εγκρίνονται τακτικά, δίνοντας έτσι την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι κάθε παιδί θα μπορέσει να θεραπευτεί πλήρως. Ακόμη, τα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα διαθέτουν ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι παρακολουθούν και ενισχύουν την ψυχική υγεία των παιδιών τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, όσο και κατά το τέλος της, με σκοπό την ομαλή επανένταξη στην κανονικότητά τους (σχολείο, εξωσχολικές δραστηριότητες).

Η πιο συχνή νεοπλασματική νόσος κατά την παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία. Ακολουθούν οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος, τα λεμφώματα, το νευροβλάστωμα, ο όγκος Wilm’s, τα σαρκώματα μαλακών μορίων και τα σαρκώματα των οστών.
Σε ό,τι αφορά τη λευχαιμία και τα λεμφώματα, καθοριστικής σημασίας για την θεραπεία των παιδιών είναι να βρουν συμβατό δότη του μυελού των οστών. Βάσει στατιστικών δεδομένων, περισσότεροι από 50.000 ασθενείς αναζητούν συμβατό δότη μυελού των οστών ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δράση για τους ασθενείς, καθώς ένας συμβατός δότης μπορεί να τους σώσει τη ζωή. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο από το σάλιο του και εφόσον βρεθεί συμβατός με κάποιον ασθενή, θα πρέπει να δώσει λίγα από τα ανοσοποιητικά του κύτταρα τα οποία παράγονται καθημερινά από το μυελό (για την ακρίβεια αυτά παράγονται ανά 500 δισεκατομμύρια καθημερινά).
Στις 15 Φεβρουαρίου, εθελοντικές οργανώσεις οι οποίες έχουν ως κύριο μέλημα την ευαισθητοποίηση των πολιτών, συσπειρώνονται διοργανώνοντας διάφορες δράσεις με σκοπό την ενημέρωση για τη διαδικασία της ένταξης στη δεξαμενή των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Σε περίπτωση που βρεθείς συμβατός με κάποιον, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι πιθανότητες είναι 1:20.000. Είσαι πολύ τυχερός, γιατί πέρα από δότης μυελού των οστών, γίνεσαι δότης ζωής.
Κλείνοντας, σου υπενθυμίζουμε ότι μπορείς να γίνεις κι εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών. Αρκεί να είσαι 18-40 ετών και να έχεις καλή κατάσταση υγείας!