Logo White Small

When your fantasy meets our reality

[:EL]Φαντασία είναι η ικανότητα του ανθρώπου να σχηματίζει στο μυαλό του εικόνες και καταστάσεις που είναι αδύνατο να γίνουν αντιληπτές από τις πέντε αισθήσεις. Η έννοια αυτή αποκτάει ενδιαφέρον, αν αναλογιστούμε την άποψη που επικρατεί, πως η φαντασία δεν έχει σχέση με τον αληθινό κόσμο και είναι χρήσιμη μόνο για μικρά παιδιά, ή ανθρώπους που ασχολούνται με τις τέχνες. Στην πραγματικότητα η φαντασία του ανθρώπου είναι αυτή που μέχρι και σήμερα διαμορφώνει τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε. H οθόνη στην οποία διαβάζεις αυτό το κείμενο προϋπήρξε στις σκέψεις κάποιου ανθρώπου και στη συνέχεια στον πραγματικό κόσμο. Το ίδιο ισχύει για την καρέκλα στην οποία κάθεσαι, ή και τον καυγά με το αφεντικό σου.

εμείς σχηματίσαμε αυτό το τοπίο: με τίποτα άλλο εκτός της φαντασίας μας
Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Έχετε αναρωτηθεί γιατί ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος όπως είναι;


Φαντασία και δημιουργικότητα

Όταν κάποιος συνειδητοποιήσει την αξία που έχουν τα ελεύθερα ταξίδια στο μυαλό του, τότε μπορεί ευκολότερα να αντιληφθεί και την άρρηκτη σύνδεσή τους με την δημιουργικότητα. Οι δημιουργικοί άνθρωποι συνθέτουν συνεχώς σενάρια και καταστάσεις στο μυαλό τους, αναζητώντας ιδέες και πληροφορίες οι οποίες μπορεί να φανούν χρήσιμες στην πραγματική τους ζωή.  Έτσι, μπορούν να αντιμετωπίσουν και να διαμορφώσουν καλύτερα επερχόμενες καταστάσεις στο μέλλον, με αποτέλεσμα να είναι πιο παραγωγικοί. Συνειδητά επιλέγουν να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, αντί να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους απλά για να σχηματίσουν μερικές διασκεδαστικές ιστορίες.

Χάος και δημιουργία
Άλλη μία έννοια που συνδέεται στενά με την φαντασία και την δημιουργικότητα είναι αυτή του χάους. Αν μιλήσεις σε κάποιον για το χάος, είναι πιθανό να σκεφτεί το δωμάτιό του ή το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας. Ωστόσο το χάος περιγράφει ακριβώς την κατάσταση εκείνη που είναι απαραίτητη για να επέλθει η δημιουργία.

different-balls
Don’t fear chaos. Embrace it. Blend it into your thoughts. Only then you may find the idea; the one you were truly looking for.

Είναι η στιγμή εκείνη που ξεφεύγουμε από τα όρια, ελευθερώνοντας το μυαλό μας από τον τεράστιο όγκο δεδομένων που εισέρχονται σε αυτό καθημερινά. Έτσι, μπορούμε να εξερευνήσουμε τα απάτητα μονοπάτια του μυαλού μας, αναζητώντας την τάξη μέσα στο χάος. Οι στιγμές έξαρσης της δημιουργικότητας, είναι η ανταμοιβή για την κάθοδο σε αυτό, όπου ο χρόνος και η συνείδηση παύουν να υπάρχουν και βρισκόμαστε απορροφημένοι στην δημιουργία.

It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it – ‘’Aristotle’’

 

Οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση της φαντασίας μας

Εσωτερική παρακίνηση για δράση.
Όταν βρίσκεσαι προσκολλημένος σε μία κατάσταση, αυτό σημαίνει πως αδυνατείς να δεις πέρα από αυτή, με αποτέλεσμα να παραμένεις αδρανής. Αν δημιουργείς στο μυαλό σου συνεχώς εναλλακτικές προοπτικές και καταστάσεις, τότε αυτόματα η φαντασία σου θα σε οδηγεί σε μονοπάτια με προορισμό την αρχική σου επιδίωξη.  Έχοντας διαρκώς στο μυαλό σου κάποιον στόχο που προσπαθείς να πετύχεις τότε εξασφαλίζεις για πάντα ένα ισχυρό εσωτερικό κίνητρο για να προχωρήσεις.

Ακολούθα τον δρόμο σου. Μόνο έτσι θα βγεις εκεί που η ζωή θες να σε βγάλει!
Ακολούθα τον δρόμο σου. Μόνο έτσι θα βγεις εκεί που η ζωή θες να σε βγάλει!


Δημιουργείς αποτελεσματικότερα το μέλλον σου.

Οραματίσου τον ιδεατό σου εαυτό σε 2 χρόνια από σήμερα και τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσεις εκεί. Αυτόματα, έχεις σχηματίσει στο μυαλό σου ένα δρόμο τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσεις. Σκέψου τώρα τα πιθανά προβλήματα που θα μπορούσαν να εμφανιστούν και τους τρόπους με τους οποίους θα προσαρμοζόσουν σε αυτά ώστε να τα ξεπεράσεις. Ήδη έχεις περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρεις.

Απολαμβάνεις τον ολοκληρωμένο εαυτό σου.
Η φαντασία είναι αληθινό κομμάτι του εαυτού σου και θα πρέπει να μάθεις να τις συμπεριφέρεσαι ως τέτοιο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οτιδήποτε δημιουργείς στο μυαλό σου θα πρέπει να το εφαρμόζεις και στην πραγματική σου ζωή.

Καινοτομία
Ο λόγος που πολλοί άνθρωποι ξεχωρίζουν σε τομείς που σχετίζονται με την καινοτομία δεν είναι η χρήση της κοινής λογικής αλλά το ακριβώς αντίθετο. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μάθει να επισκέπτονται συχνά το μέρος στο οποίο οι σκέψεις τους αλληλεπιδρούν ελεύθερες μέσα στο χάος και στη συνέχεια φροντίζουν να τις βάζουν σε τάξη. Η καινοτομία είναι πάντα το αποτέλεσμα μερικών δημιουργικών φαντασιώσεων.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως όλοι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να φαντάζονται και να δημιουργούν. Όλοι οι άνθρωποι είναι δημιουργικοί.  Ίσως η ικανότητα δημιουργίας του μέλλοντός μας να είναι ισχυρότερη από όσο αντέχουμε να αναγνωρίσουμε και αυτή η σκέψη από μόνη της θα μπορούσε να μας γεμίσει με ευθύνες. Ας γνωρίσουμε ξανά την φαντασία, όχι ως μία απλή δύναμη παραγωγής φανταστικών ταινιών στο μυαλό μας, αλλά και της ικανότητας να κερδίζουμε κάτι από αυτές.

Imagination is more important than knowledge. For knowledge is limited to all we now know and understand, while imagination embraces the entire world, and all there ever will be to know and understand.” Albert Einstein

 


Την ευθύνη για τις πληροφορίες και τις απόψεις που εκφράζονται φέρει ο συγγραφέας.[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!