Logo White Small

Top 7 talks on Creativity

[:EL]Πολλοί είναι αυτοί που στο άκουσμα της έννοιας «δημιουργικότητα» φέρνουν στο μυαλό τους το χάρισμα μερικών ανθρώπων στις τέχνες και στα γράμματα. Η δημιουργικότητα, όμως, δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες. Αφορά όλους μας, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ανάπτυξης. Δεν καθρεφτίζει απλώς μια ικανότητα, ένα ταλέντο, αλλά επιβεβαιώνει την καθαυτή ύπαρξη του ατόμου, ξεκλειδώνει τα συναισθήματα του και του δίνει φωνή δυνατή για να τα εκφράσει.

Χιλιάδες κείμενα έχουν γραφτεί, αναρίθμητες ομιλίες έχουν ειπωθεί για κάθε πτυχή της έννοιας «δημιουργικότητα». Πάνω από 1000 ομιλητές έχουν σταθεί στη σκηνή του TEDx σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να παρουσιάσουν με την δική τους ματιά κάθε διάσταση της ενώ εκατοντάδες χιλιάδες θεατές έχουν ακούσει, έχουν προβληματιστεί, έχουν εμπνευστεί και έχουν συγκινηθεί.

Εμείς σας παρουσιάζουμε μόλις 7.

7 ξεχωριστές ομιλίες από 7 διαφορετικούς ανθρώπους, κάποιοι από αυτοί άμεσα συνδεδεμένοι με την δημιουργικότητα, κάποιοι άλλοι χαρακτηριστικά παραδείγματα δημιουργικών ανθρώπων. Κοινό, όμως, όλων το πάθος για δημιουργική έκφραση, εξερεύνηση και αναζήτηση νέων δημιουργικών οριζόντων.

“ I liked the fine detail it gave my work, but I wanted to make them larger — to shift from being an object you look at to something you could get lost in ”

Η Janet Echelman βρήκε την αληθινή της φωνή ως καλλιτέχνης όταν έχασε τους πίνακες της και αναγκάστηκε να κοιτάξει ένα ανορθόδοξο νέο υλικό για τέχνη. Αναγκάστηκε να εξερευνήσει πέρα από τα όρια της, να ανακαλύψει νέα εδάφη και με όπλο την ανθρώπινη περιέργεια και φαντασία να οδηγηθεί σε ένα νέο μονοπάτι δημιουργίας. Κατάφερε να σκεφτεί πέρα από τα όρια της ανθρώπινης σκέψης, να πιάσει το άπιαστο, να κατορθώσει το ακατόρθωτο δίνοντας πνοή σε αντικείμενα απλά, καθημερινά από δίχτυ ψαρέματος ως κονιορτοποιημένα σωματίδια νερού που μπορεί να φαντάζουν ασήμαντα αλλά για την ίδια αποτέλεσαν τις μπογιές για την δημιουργία του δικού της πίνακα.

αερ

 

 

“The Value of Nothing: Out of Nothing Comes Something”

Για την Αμερικανίδα νοβελίστρια Amy Tan, η δημιουργικότητα αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, από την φύση και την ανατροφή ως τους πιο σκοτεινούς μας εφιάλτες. Η δημιουργικότητα είναι μια εξίσωση, εξίσωση με πολλές συνισταμένες που γεννά πλήθος ερωτημάτων και προβληματισμών. Υπάρχει μέσα μας εκ φύσεως, είναι μια εσωτερική διαδικασία, κτήμα λίγων προικισμένων ανθρώπων ή καλλιεργείται και διδάσκεται σε όλα τα στάδια της ζωής μας;

Η Amy Tan με μια παρουσίαση γεμάτη εκπλήξεις και ένα ξεχωριστό τέλος μας ταξιδεύει στην δική της διαδικασία δημιουργίας μέσα από την παιδική της ηλικία, την ιστορία της οικογένειας της, τον κόσμο της φυσικής και της τύχης και ψάχνει για στοιχεία προσπαθώντας να βρει απάντηση στο ερώτημα της από πού προέρχεται η δική της δημιουργικότητα.

sdadsa

 

Στο ερώτημα της Anny Tan, έρχεται να απαντήσει και η Julie Burstein, συγγραφέας και ραδιοφωνική παραγωγός υποστηρίζοντας ότι η δημιουργικότητα ανθίζει μόνο όταν δίνουμε προσοχή στον κόσμο γύρω μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με καθημερινές προκλήσεις, ξεπερνάμε τα όρια του τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι και ασπαζόμαστε το αίσθημα της απώλειας μετατρέποντας τις πιο οδυνηρές στιγμές της ζωής μας σε έμπνευση για δημιουργία.

 “  In order to create, we have to stand in that space between what we see in the world and what we hope for, looking squarely at rejection, at heartbreak, at war, at death.  ”

Η Julie Burstein κλείνει την ομιλία της επισημαίνοντας ότι η δημιουργικότητα είναι απαραίτητη για όλους μας.  Όλοι μας παλεύουμε καθημερινά με τις εμπειρίες μας και τις προκλήσεις μας, τα όρια και τις απώλειές μας. Είτε είμαστε επιστήμονες, είτε δάσκαλοι, γονείς ή επιχειρηματίες…

dasda

 

 

“Tales of creativity and play” είναι ο τίτλος της παρουσίασης του Tim Brown ο οποίος θέτει στο επίκεντρο της ομιλίας του την σημασία του παιχνιδιού για την γέννηση δημιουργικών ιδεών. Μέσα από πειράματα καταδεικνύει τον φόβο μας να μιλήσουμε ανοιχτά για όσα σκεφτόμαστε, να εκφράσουμε ελεύθερα τις ιδέες και τις σκέψεις μας. Όσο μεγαλώνουμε, η φαντασία μας περιορίζεται, φυλακίζεται μέσα στα όρια του φόβου μας για την κριτική των άλλων.

“Trying to do something creative can be embarrassing”

Έχουμε σταματήσει να παίζουμε, να εξερευνούμε. Έχουμε χάσει την εφευρετικότητά μας. Απλά επεξεργαζόμαστε έτοιμες ιδέες και έχουμε την ψευδαίσθηση της αυθεντικής δημιουργίας. Διότι η αυθεντικότητα είναι ικανότητα των παιδιών.

Βγείτε, λοιπόν, έξω και παίξτε σαν παιδιά..

dd

Περισσότεροι από 28 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει την ομιλία του Ken Robinson που αναλύει την επίδραση του σχολικού περιβάλλοντος στην δημιουργικότητα των παιδιών. Όπως ο ίδιος τονίζει, όλοι γεννιόμαστε με ένα τεράστιο δυναμικό φαντασίας και δημιουργικότητας, με μια έμφυτη και ασυγκράτητη επιθυμία για παιχνίδι, πειραματισμό, ανακάλυψη. Δεν φοβόμαστε να κάνουμε λάθος, να πειραματιστούμε και αυτή είναι εξάλλου η ελευθερία της δημιουργικότητας.

“if you’re not prepared to be wrong, you’ll never come up with anything original.”

Στην πορεία μας, όμως, προς την ενηλικίωση δεχόμενοι τα ερεθίσματα του εκπαιδευτικού συστήματος όλο αυτό το δυναμικό δημιουργικότητας που υπάρχει μέσα μας καταστέλλεται.

“Picasso once said that all children are born artists. The problem is to remain an artist as we grow up. I believe this passionately, that we don’t grow into creativity, we grow out of it.”

Ο Ken Robinson επισημαίνει, τέλος, την ανάγκη η δημιουργικότητα να αποτελέσει κομμάτι της εκπαίδευσης ώστε το σχολικό περιβάλλον να απελευθερώνει και όχι να σκοτώνει την δημιουργική έκφραση των παιδιών.

 

ghh

 

“Creativity is a feeling, creativity is a force. Creativity is a secret. Creativity is love. Creativity is God. Creativity is source. Creativity is energy and entity.”

Στην ομιλία του ο Jonathan Tilley ορίζει με τον δικό του τρόπο την έννοια της δημιουργικότητας και μας παρακινεί να ανακαλύψουμε τί προσπαθεί αυτή να μας πει. Η δημιουργικότητα, λοιπόν, παίρνει την δική της φωνή μέσα από τον Tilley και μας προτρέπει να ρισκάρουμε, να κάνουμε λάθη, να δώσουμε στην δημιουργική διαδικασία εκείνο το ιδανικό ιερό μέρος που χρειάζεται για να απελευθερωθεί και να μοιραστούμε τις δημιουργίες μας με τους γύρω μας για να αποτελέσουμε φορέα έμπνευσης και κινητοποίησης.

jjyt

 


“I would rather have eloquent failure than boring success”

Στην ομιλία του, ο Raphael DiLuzio μας αφηγείται πώς ένα προσωπικό του βίωμα στάθηκε ο λόγος να ανακαλύψει τα 7 δικά του βήματα κατάκτησης της δημιουργικής σκέψης. Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης λόγω μιας σοβαρής διάσεισης, έχασε την ικανότητα του να μιλάει και να θυμάται. Έχασε όμως μαζί με όλα τα άλλα και την υπερδύναμη του, την ικανότητα του να δημιουργεί και να παράγει τέχνη. Στην προσπάθεια του να ξαναβρεί το χαμένο του εαυτό και να μιλήσει πάλι, ανακάλυψε πώς πολλές φορές φτάνουμε σε “Εύρηκα” στιγμές συλλαμβάνοντας απρόσμενα τις πιο δημιουργικές και καινοτόμες ιδέες.

Ο DiLuzio καταλήγει ότι η ξαφνική σύλληψη μιας ιδέας για κάτι πολύ απλό μπορεί να είναι η απαρχή της γέννησης μια μεγαλειώδους ιδέας και για το λόγο αυτό και οι πιο ασήμαντες αυτές ιδέες θα πρέπει να διαδοθούν.

u

 

 

 

 

 

 [:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!