Logo White Small

The Midnight Thoughts Express

[:EL]Είναι αργά το βράδυ, βρίσκεσαι σπίτι μετά από μια πολύ κουραστική μέρα, έχεις φάει, έχεις μπει λίγο Facebook, έχεις δει κανένα βιντεάκι στο Youtube και η ώρα έχει πάει 12. Νυστάζεις και αποφασίζεις να κοιμηθείς.

Ξαπλώνεις στο κρεβάτι, κλείνεις τα μάτια και τότε ακούς το Express του Μεσονυχτίου να έρχεται…

Πλησιάζει η εξεταστική, πρέπει να διαβάσω… Τα χρήματα δεν μου φτάνουν για να βγάλω το μήνα… Πρέπει να πατήσω επιτέλους στη σχολή… Σήμερα τον/την είδα και δε μου μίλησε… Νιώθω μόνος/μόνη… Τι τρώνε πάλι αύριο; Πότε θα πάρω πτυχίο; Τι θα φορέσω αύριο; Γιατί με χώρισε; Πως θα τα καταφέρω; Που να πάω; Τι να κάνω; Γιατί είναι η ζωή έτσι; Ώπα, πήγε 2, ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΩ;

Σκέψεις, σκέψεις κι άλλες σκέψεις… Έρχονται η μία μετά την άλλη και δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς. Εσύ αγχώνεσαι, προσπαθείς να ασχοληθείς με κάτι άλλο, να αποσπάσεις την προσοχή σου κάπου αλλού. Τελικά όμως αναγνωρίζεις πως δεν μπορείς να ξεφύγεις από το Midnight Thoughts Express.

13318655_10206915995321907_889387191_n

Λίγο πριν κοιμηθεί κανείς, οι σκέψεις έρχονται γρήγορα και συνειρμικά στο νου του, με την έννοια ότι η μια διαδέχεται την άλλη με ταχύτατους ρυθμούς. Αρχίζει να προβληματίζεται για διάφορα περιστατικά που συμβαίνουν στην παρούσα φάση της ζωής του με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εγρήγορση και ψυχική ένταση.

Τις περισσότερες φορές η έντονη αυτή κατάσταση οδηγεί σε αϋπνία και σε μαρτυρικό ξενύχτι, συνήθως μπροστά από μια οθόνη (τηλεόραση, υπολογιστή, κινητού), που χρησιμοποιείται ίσα για να περάσει η ώρα. Σε μερικές περιπτώσεις ο ύπνος μπορεί να έρθει αρκετές ώρες μετά.

Γίνεται αντιληπτό ότι όλο αυτό είναι σαν ένα ψυχολογικό βασανιστήριο. Λίγο πριν τον ύπνο οι άμυνες κάθε ατόμου συνήθως πέφτουν και ο παραμικρός προβληματισμός μπορεί να βρει ευκαιρία να τον αγχώσει. Είναι σαν να υπάρχει μια ακατάσχετη φλυαρία μέσα στο κεφάλι του η οποία καταφέρνει να προκαλεί εσωτερικό “θόρυβο”.

Πώς αυτό μπορεί να αιτιολογηθεί;

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην όλη κατάσταση έχει η καθημερινότητα του κάθε ατόμου. Γενικότερα, οι ρυθμοί της ζωής τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει όλο και πιο γρήγοροι: ο κάθε άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με μια ρουτίνα γεμάτη υποχρεώσεις και “πρέπει”. Προσπαθεί, λοιπόν, να ανταποκριθεί σε όλα αυτά δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό. Στο τέλος της ημέρας όμως, το άγχος και η πίεση εξακολουθούν να υπάρχουν καλά κρυμμένες, κάνοντας την εμφάνισή τους λίγο πριν τον ύπνο.

sketch-doodles-time-29102315

Μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Οι σκέψεις υπάρχουν πάντα στο μυαλό ενός ανθρώπου, αυτό επιβεβαιώνεται από το ρητό “Σκέφτομαι άρα υπάρχω”. Σκοπός είναι λοιπόν να ξέρει κανείς πώς να διαχειριστεί τις προσωπικές του σκέψεις. Έτσι, το Midnight Thoughts Express πάντα θα καταφτάνει εκείνη τη στιγμή που η μέρα “κλείνει” και ο καθένας κάνει την προσωπική του ανασκόπηση. Σημαντικό είναι οι σκέψεις αυτές να αντιμετωπίζονται ως ένα self-feedback, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια και να γίνεται τυραννικό για τη συνείδηση του καθενός.

Self-directed-learning-mindmap-large_by_astrae

Η ανασκόπηση αυτή πρέπει να αποτελεί έναν παραγωγικό εσωτερικό διάλογο για τον καθένα ώστε να τον βοηθά στο να γνωρίσει τον εαυτό του, να αναθεωρήσει τα λάθη του και στην τελική να αποκτήσει αυτοεκτίμηση.


Την ευθύνη για τις πληροφορίες και τις απόψεις που εκφράζονται φέρει ο συγγραφέας.

Δαμάστε τις βραδινές σας σκέψεις, μαζί μας! Οι αρθρογράφοι του TEDxUniversityofMacedonia μοιράζονται μαζί μας αυτή τη βδομάδα τα δικά τους Midnight Thoughts!

 [:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!