Logo White Small

Ένα πέρασμα από το TEDxPanteionUniversityWomen

[:EL]TEDxPanteionUniversity

Αθήνα. Και μόνο στο άκουσμά της πολλές σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου. Γρήγοροι ρυθμοί ζωής, χάος, κυκλοφοριακό και πολλά άλλα προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά όμως, η Αθήνα αποτελεί και τον πυρήνα πρωτοβουλιών, όντας πρωτεύουσα της χώρας. Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και τον διαθέσιμο χρόνο τους σε ποικίλες δραστηριότητες της πόλης. Οι νέοι ακολουθώντας το κίνημα του εθελοντισμού και της προσφοράς, τόσο σε κοινωνικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο στα δρώμενα της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το  TEDxPanteionUniversity βρίσκεται φέτος στον 2ο χρόνο της πορείας του, συμμετέχοντας με ειδική πρόσκληση στο TEDWomen, που έλαβε χώρα 26 με 28 Οκτωβρίου στο San Francisco,

Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το TEDWomen αποτελεί 3ήμερο συνέδριο, με έμφαση σε κοινωνικά ζητήματα και ζητήματα φύλου, όπου θα ανακαλύψουμε πώς η έννοια του χρόνου και της προσοχής επηρεάζει την καθημερινότητά μας σε όλες τις εκφάνσεις αυτής.  Καιρός είναι, σύμφωνα και με το moto του event. Άνθρωποι από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν και παρακολούθησαν το συνέδριο. Η διοργάνωση του  TEDxPanteionUniversity συνέβαλε και αυτή με την σειρά της στο αγώνα αυτόν, διοργανώνοντας ένα μονοήμερο συνέδριο με την θεματική του κεντρικού, “It’s about time”, όπου συζητήθηκαν θέματα χρόνου, κοινωνικής περιθωριοποίησης, ισότητας φύλων και κοινωνικά ζητήματα.

Ξεκινώντας από νωρίς το πρωί, οι οικοδεσπότες μας καλωσόρισαν στο συνέδριο, προσφέροντας από τις πρώτες στιγμές ακόμη, ένα περιβάλλον οικείο και φιλόξενο. Η άμεση επικοινωνία, το socializing, και το networking άρχισαν με την άφιξη μας εκεί, καθώς μας καλωσόρισαν και ετοιμαστήκαμε να βιώσουμε την συνολική εμπειρία ενός TED-like event. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου παρακολουθήσαμε ομιλίες τόσο από το TEDWomen όσο και live ομιλίες. Λόγω της θεματικής “It’s about time” σε συνδυασμό με το TEDWomen, όλες οι ομιλίες ήταν επικεντρωμένες στον χρόνο, στα κοινωνικά ζητήματα, αλλά και σε ζητήματα φύλου. Με παρουσιάστρια την Δάφνη Καραβοκύρη, και ποικιλία ομιλιών γύρω στο θέμα, το TEDxPanteionUniversityWomen έβγαλε ακόμη μια φορά ασπροπρόσωπο το όνομα του, καθώς και την θεματολογία του, προσφέροντας στο κοινό τροφή για σκέψη και αφορμή για συζήτηση.

TEDxPanteionUniversity

Φυσικά, τόσο οι ομιλητές από το TEDWomen, τόσο και οι live ομιλίες μας κατέπληξαν. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός, ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και η ισότητα γυναικών και αντρών, όσο δεδομένη και αν ακούγεται δεν είναι. Η Halla Tómasdóttir μίλησε για ευκαιρίες που υπάρχουν για το γυναικείο φύλο σε θέσεις ηγεσίας, καθώς και για τις ηγετικές ικανότητας των γυναικών τόσο στον επιχειρηματικό κλάδο όσο και στον πολιτικό.

Στο  TEDxPanteionUniversityWomen, την τιμητική τους είχαν οι ντοκιμαντερίστες. Με την Nafu Wang από το TEDWomen, που μέσα από το ντοκιμαντέρ της Hooligan Sparrow, ήθελε να περάσει το μήνυμα του ακτιβισμού στην Κίνα, με κίνδυνο της ζωής της. Μια άλλη παρουσία στο TEDxPanteionUniversityWomen, που μας κίνησε το ενδιαφέρον ήταν η Χριστίνα Πιτούλη, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα ταμπού, αυτό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ή κατά κόσμο κλειτοριδεκτομή. Μέσω του ντοκιμαντέρ με όνομα BREF που έχει κάνει αναλύει τις απόψεις που υφίστανται πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο Χαράλαμπος Πετράς, ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής, μας ανέλυσε το θέμα του χρόνου, το πώς ψάχνουμε τον χρόνο, το πώς εκμεταλλευόμαστε και αξιοποιούμε τον χρόνο. Η Ειρήνη Γεωργή, ενώ η ίδια δηλώνει ότι δεν έχει την αίσθηση της ιδιωτικότητας, ανέλυσε το θέμα της σεξουαλικής απελευθέρωσης των γυναικών και παροτρύνει τις γυναίκες να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και αυτά που πραγματικά νιώθουν με τον κοινωνικό τους περίγυρο. Λίγο πριν την λήξη του συνεδρίου, η Stand Up Comedian, Χρύσα Κατσαρίνη, δηλώνοντας από τις λίγες γυναίκες στον ανδροκρατούμενο κόσμο του Stand Up Comedy, διασκέδασε τον κόσμο που συμμετείχε με ένα μονόλογο γύρω από τις θεματικές που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια του συνεδρίου.

Στα διαλείμματα είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε όλη την εμπειρία ενός TED event, καθώς έπειτα από τις ομιλίες νιώσαμε την ανάγκη να κοινωνικοποιηθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να μοιραστούμε ιδέες και να γνωρίσουμε τους ομιλητές για να μας μεταδώσουν ακόμη περισσότερο τις ιδέες. Εξάλλου αυτός είναι και ο σκοπός ενός TEDx event και αφήστε τις ιδέες να διαδοθούν. Και το TEDxPanteionUniversity αυτό το πέτυχε και με το παραπάνω!

TedxPanteionUniversity

[:]

• More Articles

νανοτεχνολογία
Επιστήμη

Η συμβολή της νανοτεχνολογίας στην ανθρώπινη ζωή-Συνέντευξη με τον Χρήστο Γεωργιλά

Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει αξιοσημείωτες αλλαγές σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Από την καθημερινότητά μας μέχρι τις νέες

Διάβασε Περισσότερα »
Άρθρα

Εkkremés: Aνακάλυψε το θέμα του TedxUniversityofMacedonia 2022 και ψάξε το δικό σου κέντρο ισορροποίας

Εκκρεμές. Εκεί που οι δυνάμεις μιας ταλάντωσης αλληλοεξουδετερώνονται και επέρχεται η θέση ισορροπίας. Πόσες φορές, ως άνθρωποι, έχουμε διχαστεί ανάμεσα σε διαφορετικές επιλογές, απόψεις, κατευθύνσεις

Διάβασε Περισσότερα »
Ρομποτική
Άρθρα

Η ρομποτική ως νέο εργαλείο στη σύγχρονη εκπαίδευση-Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Πανταζίδη

Η ρομποτική αποτελεί έναν επιστημονικό κλάδο που γνωρίζει αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση σε όσους γνωρίζουν για αυτόν. Εκτός από

Διάβασε Περισσότερα »