[:EL]Αν και τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είτε να παραβλέψει τις ελλείψεις τους στο σύνολο τους. Οι ελλείψεις δεν έγκεινται μόνο στους ανεπαρκείς οικονομικούς πόρους αλλά και στην ενίοτε κακή διαχείριση τους. Το ερώτημα, όμως, που τίθεται πραγματικά δεν είναι πώς θα αυξηθούν οι πόροι, διότι αυτό θα ήταν ουτοπικό με τα σημερινά δεδομένα, αλλά πώς θα βελτιωθεί ο τρόπος που οι μαθητές δραστηριοποιούνται μέσα στα πανεπιστήμια και πώς αυτό θα «γεμίσει» τα κενά των ανώτατων μορφωτικών ιδρυμάτων.
Το ρόλο του «διασώστη» αναλαμβάνουν οι διάφορες εθελοντικές φοιτητικές ομάδες που ενεργοποιούνται μέσα στα πανεπιστήμια, σε όλη την Ελλάδα. Φοιτητές που δεν αρκέστηκαν σε αυτά που τους παρέχει η σχολή τους, που έψαξαν να βρουν το κάτι παραπάνω, συντάσσουν και διοικούν ομαδικά και με απόλυτη επιτυχία ομάδες που ασχολούνται είτε με τα κοινά της σχολής τους είτε με τις ανάγκες του πανεπιστημίου γενικότερα.
Μια τέτοια ομάδα είναι και η CoMvoS. Η ομάδα ξεκίνησε από τρεις φοιτητές που γύρισαν από το υπερατλαντικό τους ταξίδι, ενθουσιασμένοι από την οργάνωση και το επίπεδο των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Αποφάσισαν πως θα φτάσουν το πανεπιστήμιο τους εκεί που το οραματίζονται. Δύο σχετικά νέα μέλη της ομάδας, η Χριστίνα Ανανιάδου και η Μαρίνα Μαντσοπούλου, έδωσαν συνέντευξη στο blog του TEDxUniversityofMacedonia και μίλησαν για τις εμπειρίες τους, τον εθελοντισμό και ποιος τελικά είναι ο «κόμβος» στη ζωή ενός φοιτητή.
Πώς η CoMvoS δραστηριοποιείται στο πανεπιστήμιο 4 χρόνια μετά την ίδρυση της και ποιο είναι το όραμα και οι μακροχρόνιοι στόχοι της;
Χριστίνα: H oμάδα μας προσπαθεί, ουσιαστικά, να εντοπίσει τα κενά του πανεπιστημίου, να βελτιώσει το ακαδημαϊκό επίπεδο, να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των φοιτητών μέσω του εθελοντισμού και να πετύχουμε την συνεχή εξέλιξη των ιδρυμάτων με βάση Ευρωπαϊκά και ίσως παγκόσμια πρότυπα.
Η CoMvoS είναι μια διαπανεπιστημιακή ομάδα που αποσκοπεί κυρίως στο να ενώσει όλες τις εθελοντικές δράσεις σε ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΠαΜακ και σε άλλα ελληνικά πανεπιστήμια. Πόσο εύκολο είναι να έρθουν σε επαφή τόσες ομάδες ώστε να «εισπνεύσουν» εμπειρίες και να «εκπνεύσουν» γνώση;
Μαρίνα: Αν και ακούγεται σχεδόν ακατόρθωτο να μπορέσεις να συγχρονιστείς και να συνεργαστείς με τις τόσες εθελοντικές ομάδες που υπάρχουν, είναι μια πολύ ευχάριστη και ξεχωριστή εμπειρία. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το πόσο δυνατή είναι η ομάδα σου βεβαία και η σωστή κατανομή υποχρεώσεων. Εμείς στην CoMvoS προσπαθούμε κάθε χρόνο να φέρουμε εις πέρας το TeamFair. To ΤeamFair είναι μια δράση στην οποία συγκεντρώνονται όλες οι εθελοντικές ομάδες, οι οποίες επιθυμούν να συμμετέχουν, σε ένα χώρο και παρουσιάζουν τη δουλειά και το όραμα τους.
Χριστίνα: Αυτό που βάζει έναν παράγοντα δυσκολίας δεν είναι τόσο η συνεργασία της δικής μας ομάδας με τις υπόλοιπες όσο η προσπάθεια του να κάνουμε ένα τέτοιο event viral. Θέλουμε οι φοιτητές να έρθουν, να δουν, να ρωτήσουν και τελικά να ενταχθούν σε κάποια από τις ομάδες που παρουσιάζονται, γιατί αυτό θα εξελίξει πρώτα τον ίδιο και στη συνέχεια το πανεπιστήμιο του.
Το TeamFair, λοιπόν, είναι μια «γιορτή» για τον εθελοντισμό η οποία εξελίσσεται σε θεσμό. Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα και ποιοι ήταν οι αρχικοί στόχοι;
Mαρίνα: Όταν οι τρεις συνιδρυτές της ομάδας μας προσπαθούσαν να σκεφτούν τρόπους με τους οποίους θα φέρουν σε επαφή τις ομάδες που συνεργάζονται με εμάς. Ο πιο στοχευμένος και άμεσος τρόπος ήταν η διοργάνωση ενός event στο οποίο θα είχαν πρόσβαση μια μεγάλη μερίδα φοιτητών και θα μπορούσε να φιλοξενήσει όσες ομάδες ενδιαφερόντουσαν να συμμετέχουν. Έτσι και καθιερώθηκε το TeamFair. Οι ουσιαστικοί στόχοι της δράσης δεν έχουν αλλάξει γιατί βασίζονται σε γερά θεμέλια. Η αγάπη για εξέλιξη, η ανάγκη της άμεσης δραστηριοποίησης στο πανεπιστήμιο και η προσπάθεια κάλυψης των κενών του κάθε ιδρύματος μέσω της σωστής συνεργασίας είναι ορισμένοι από αυτούς.
Ποια είναι η συχνότητα του event και πόσα έχουν λάβει χώρα μέχρι τώρα; Πώς γίνεται η επιλογή του χώρου;
Χριστίνα: Το TeamFair γίνεται από το 2014 και το φετινό είναι το τέταρτο κατά σειρά. Το 2014 είχαν γίνει δύο και τα τελευταία δυο χρόνια γίνεται ένα ετησίως. Εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη διενέργεια ενός τουλάχιστον TeamFair το χρόνο. Όσο για τον χώρο συνήθως διαλέγουμε κομβικά σημεία της Πανεπιστημιούπολης, με αγαπημένο μας τον προαύλιο χώρος μπροστά στην κοσμητεία Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Φυσικά επιλέγουμε ώρες αιχμής για το Πανεπιστήμιο ώστε η διέλευση των φοιτητών να ναι μεγάλη, ενδεικτικά 11.00-15.00.
Ποιες ομάδες συμμετέχουν και ποια είναι τα κριτήρια επιλογής;
Μαρίνα: Οι ομάδες με τις οποίες συνεργαζόμαστε είναι αρκετές τόσο από το ΑΠΘ όσο από το ΠαΜακ όσο και από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι : AEGEE, ESN, HelMSCIC, TEDxUniversityofMacedonia, BESTpatras και άλλες πολλές τις οποίες μπορείτε να δείτε στο site μας.
Χριστίνα: To μόνο που θέτουμε εμείς ως άτυπο κριτήριο είναι πως πρέπει η ομάδα να κινείται εθελοντικά και μόνο εντός πανεπιστημίου. Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να διασφαλιστεί ο μη-κυβερνητικός χαρακτήρας και το φοιτητικό πνεύμα. Κατά τα’ άλλα δεν υπάρχει κάποιος περαιτέρω περιορισμός.
Υπήρξε άλλοτε συμμετοχή ομάδας TEDx στο TeamFair; Πώς σας φαίνεται αυτό που παρουσιάζει το TEDxUoM φέτος;
Χριστίνα: Συμμετείχε πέρσι στο TeamFair 3.0 η περσινή αντίστοιχη ομάδα του TEDxUniversityofMacedonia, παρουσιάζοντας διάφορα διαδραστικά event και workshops. Έτσι, η παρουσία της ομάδας ήταν αισθητή στο χώρο αν και αυτό είχε διασφαλιστεί ήδη από το τεράστιο κόκκινο «X» που χρησιμοποιήθηκε ως banner. Είμαι σίγουρη πως και φέτος όπως και πέρυσι ετοιμάζετε κάτι πολύ ενδιαφέρον το οποίο με ενδιαφέρει να παρακολουθήσω.
Πώς μπορεί γενικότερα ο εθελοντισμός σε οποιαδήποτε μορφή του να συνδράμει εκτός πανεπιστημιακών συνόρων ειδικά στην πόλη μας και γενικότερα στην πραγματικότητα της τωρινής Ελλάδας;
Μαρίνα: Με τον εθελοντισμό βελτιώνεσαι αρχικά σε προσωπικό επίπεδο, αναπτύσσεις τις ατομικές σου δεξιότητες και ανακαλύπτεις άλλες που ποτέ δεν πίστευες πως υπήρχαν. Αναγκάζεσαι να δράσεις σε μια ομάδα και να λάβεις συνολικές αποφάσεις μέσα από διάφορες διαδικασίες. Αυτά τα στοιχεία σιγά-σιγά «χτίζουν» έναν πολίτη, ο οποίος όταν βγει από το Πανεπιστήμιο θα είναι έτοιμος να ενταχθεί στην κοινωνία και τα κοινά της. Αυτό αμέσως ανεβάζει το επίπεδο διαβίωσης του και κατ’ επέκταση της κοινωνίας μέσα στην οποία δραστηριοποιείται και ζει.
Η Comvos είναι μια ομάδα που έχει ως στόχο την ένωση και την κοινή πορεία όλων των εθελοντικών οραγνώσεων μέσα στα πανεπιστήμια της Ελλάδας και ανταποκρίνεται άψογα στο μότο της:
Ό,τι δεν κάνει το Πανεπιστήμιο για εμάς, ας το κάνουμε εμείς για το Πανεπιστήμιο.
Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας μαζί τους και μαζί σας στο TeamFair 4.0, που θα γίνει 18 με 19 Οκτωβρίου πίσω από το κτήριο της Πρυτανείας. Εμείς και οι υπόλοιπες εθελοντικές ομάδες της πόλης μας θα σας περιμένουμε με ανυπομονησία, για να σας γνωρίσουμε![:]