Logo White Small

Τί έγινε τελικά στο Urban Canvas SKG;

[:EL]Την Παρασκευή 26 Αυγούστου το TEDxUniversityofMacedonia διοργάνωσε το Pre-Event: Urban Canvas SKG (Για το οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα και μέσω της συνέντευξης των διοργανωτών).  Ένα καλοκαιρινό event στο αμφιθέατρο κήπων, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο οποίο οι παρευρισκόμενοι μέσα από ομιλίες και Workshop ενημερώθηκαν για διάφορες εθελοντικές και εικαστικές δράσεις που διοργανώνονται στην πόλη μας. Το σίγουρο είναι πως, όλοι όσοι παρευρέθηκαν, κατάλαβαν πως η Θεσσαλονίκη είναι εν τέλει κάτι παραπάνω από φραπέδες και βόλτες, μα μια πόλη πολιτισμού και ιδεών.

κοριτσακι και TEDx Event - Urban Canvas SKG

Η προσέλευση του κόσμου άρχισε από τις 8, γεμίζοντας αρκετά το αμφιθέατρο. Καθώς περιμέναμε για το event να αρχίσει, δυο επίδοξοι “ομιλητές” ανέβηκαν επί σκηνής! Ένα κοριτσάκι και ένα σκυλάκι κάθισαν υπομονετικά, το ένα μετά το άλλο, στο κόκκινο χαλί-ορόσημο των TED ομιλιών, προσφέροντας χαμόγελα στο κοινό.

Δέσποινα Σουροβίκη, Urban Canvas SKG, knit to lead
H Δέσποινα Σουροβίκη εξιστορεί το έργο της, καθώς και την σημαντικότητα του να είμαστε δραστήριοι σε μια κοινωνία

Τις ομιλίες ξεκίνησε η φοιτήτρια νομικής Δέσποινα Σουροβίκη, ηλικίας μόλις 20 ετών. Μας διηγήθηκε πως πήρε την απόφαση να ιδρύσει μαζί με μια συμφοιτήτρια της, τη “Knit2Lead“, μια κοινωνική επιχείρηση που έχει στόχο την ενδυνάμωση των κοινωνικά ευάλωτων γυναικών μέσω της μόδας. Αφού επισκέφτηκαν γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικής περιθωριοποίησης, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια δομή μέσω της οποίας αυτές οι γυναίκες θα αποκτούσαν μια οικογένεια, μια παρέα. Η ίδια η ομάδα ράβει τα δικά της ρούχα για τα μέλη της, από λευκά είδη που βρίσκονται αποκλειστικά μέσα στο σπίτι! Σύμφωνα με την Δέσποινα πάντως, πρέπει εμείς να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε στον κόσμο μας. Όπως προσπάθησε εν τέλει και η ίδια!

 

Κωστής Δαμουλάκης, Graffiti artist, Urban Canvas SKG (2)
Το κοινό παρακολουθεί με προσοχή για ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο θέμα: Το κατά πόσο το graffiti είναι τέχνη ή βανδαλισμός. Σύμφωνα με τον Κωστή Δαμουλάκη, μπορεί να ναι και τα δυο!

Αφού είδαμε την TED ομιλία για τον Ελ Σιντ και τα εκπληκτικά graffiti του στα αράβικα, η επόμενη ομιλία ακολούθησε το ίδιο μοτίβο. Μας μίλησε ο γκραφιτάς και street-artist Κωστής Δαμουλάκης, περιγράφοντας αναλυτικά το πως γεννήθηκε το Γκράφιτι, πως από απλά ονόματα και λέξεις δημιουργήθηκε μια κουλτούρα στην άλλη άκρη του ατλαντικού, και πως αυτή τελικά κατάφερε να ενσωματωθεί και στην ελληνική κουλτούρα. Τόνισε πως το graffiti, αν και ξεκίνησε ως κάτι παράνομο, τελικά σήμερα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές τέχνης μέσα στον αστικό ιστό. Είναι ένας τρόπος απλοί, καθημερινοί άνθρωποι να εκφράσουν τα μηνύματα και τα συναισθήματα τους.  Συγκεκριμένα είπε: «Δεν μπορώ να φανταστώ κάποια μεγάλη μητρόπολη στην οποία δεν υπάρχει ούτε ένα graffiti, ούτε ένα σύνθημα σε κάποιο τοίχο. Είναι σαν να μην μένουν άνθρωποι στην πόλη αυτή.»

lead compass, urban canvas skg
Τα 4+1 στοιχεία της γλώσσας του σώματος, κατά την διάρκεια του public speaking!

Έπειτα ακολούθησαν δυο εκπαιδευτικά workshop, ένα από την νεοφυή Lead Compass και ένα από τα φροντιστήρια SPEAK.

Οι ομιλητές από την Lead Compass μας αποκάλυψαν μερικά Hacking Tips, για το πως να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του κοινού, όταν κάνουμε μια ομιλία. Συγκεκριμένα ανέφεραν πως οι 4 σημαντικότεροι παράγοντες είναι η ψυχολογία, η γλώσσα του σώματος, το περιεχόμενο και ο τρόπος που μιλάμε κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Αν είμαστε σίγουροι για αυτά, δεν έχουμε ουσιαστικά τίποτα να φοβηθούμε.

Στο δεύτερο Workshop από την άλλη, οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα παιχνίδι παντομίμας με λέξεις στα ισπανικά – γερμανικά – ιαπωνικά και σερβικά. Αν και κάποιοι αρχικά φαίνονταν ντροπαλοί, τελικά άρχισαν να παίρνουν θάρρος και να συμμετέχουν. Ήταν ευδιάκριτο ότι τόσο ο κόσμος όσο και οι συμμετέχοντες απολάμβαναν το παιχνίδι και διασκέδαζαν. Το ωραίο είναι ότι κάποιος μέσω του workshop αυτού κατάφερε να μάθει ξένες λέξεις με έναν πολύ διασκεδαστικό και ομαδικό τρόπο.

swing, urban canvas skgΣτο τέλος η χορευτική ομάδα Lindy Hoppers μας προσέφερε μια καταπληκτική χορευτική παράσταση στους ρυθμούς της Swing/Jazz, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάναμε την καταπληκτική μπύρα Άλη, χορηγία της μικροζυθοποιίας Θεσσαλονίκης Άλη. Όλα αυτά φυσικά, υπό τη μουσική υπόκρουση της DJ Βούλας Γεωργιάδου από το Beater.gr.

decks Urban Canvas SKG - Βουλα Γεωργιαδου


Δείτε παραπάνω φωτογραφίες στην επίσημη σελίδα του TEDxUniversityofMacedonia στο Facebook.[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!