Logo White Small

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο… Καπάνι!

[:EL]Σε λίγες μόνο ώρες, μία ολοήμερη δράση, μία σειρά μικρών και διαφορετικών δραστηριοτήτων που συντελούν μία μοναδική εμπειρία ενός πολιτιστικού γεγονότος πρόκειται να ξεκινήσει. Που; Σε μία πολυσύχναστη και ιστορικής σημασίας περιοχή της Θεσσαλονίκης, την ιστορική αγορά της πόλης, γνωστή και ως Καπάνι. Διοργανώνεται από μία ομάδα νέων και δραστήριων πολιτών, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, ώστε να προσφέρουν στο κοινό κάτι καινούριο και πρωτοποριακό, αξιοποιώντας κατάλληλα ένα τόσο γνωστό χώρο, στην καρδιά του κέντρου της πόλης. Κυρίες και κύριοι, είναι το Kapani Project!

Είναι πάντα ελπιδοφόρο όταν νέοι άνθρωποι αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες και καταβάλουν προσπάθεια ώστε να παρουσιάσουν κάτι πρωτόγνωρο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Επειδή και εμείς, ως εθελοντές του TEDxUniversityofMacedonia πιστεύουμε στη δυναμική των ομάδων, μιλήσαμε με τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας με σκοπό να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να πάρουμε μία γεύση από την καθημερινή τους ενασχόληση με το Kapani Project. Ούτως ή άλλως, ένα καλό αποτέλεσμα ξεκινάει πάντα από μία καλή ομάδα.

Η ομάδα του Kapani Project
Η ομάδα του Kapani Project
Πως δημιουργήθηκε η ομάδα του Kapani Project; Έχετε δουλέψει μαζί πάνω σε κάποια άλλη ιδέα στο παρελθόν;

Κωνσταντίνος Τίκης: Τα παιδιά τα γνώριζα από τη δουλειά που έκαναν σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όλοι μας έχουμε ασχοληθεί με παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν και υπάρχει μια σχετική εμπειρία. Έχω δει τη δουλειά τους, από τη δική του θέση ο καθένας, τους εμπιστεύτηκα και τους έκανα την πρόταση. Την αποδέχθηκαν με χαρά και ενθουσιασμό κάπου στις αρχές Μαΐου και έτσι ξεκίνησε σιγά σιγά η προσπάθεια υλοποίησης αυτής της ιδέας.

Πως γεννήθηκε η ιδέα να αξιοποιήσετε το συγκεκριμένο χώρο και με αυτό τον τρόπο; Πότε εκφράστηκε για πρώτη φορά και από πότε ξεκίνησε η πραγμάτωσή της;

Κωνσταντίνος: Στο παρελθόν έχω ασχοληθεί με project του στυλ “ανοίγουμε εγκαταλελειμμένα κτίρια και δίνουμε ζωή σε εγκαταλελειμμένους χώρους”, ενώ τώρα το concept είναι “πάμε στο κέντρο της πόλης και εργαζόμαστε σε μία διάσημη εμπορική περιοχή”. Η αγορά Καπάνι δυστυχώς έχει χάσει την αίγλη που είχε παλαιότερα και η ιδέα μας είναι να δώσουμε ξανά πνοή στην αγορά και να την εντάξουμε στον πολιτιστικό και κοινωνικό ιστό της πόλης. Η ιδέα εκφράστηκε πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου.

Λάζαρος Αλληλόμης: Θέλαμε να φέρουμε σε επαφή τον κόσμο στο Καπάνι ο οποίος μπορεί να μην ασχολείται με τη μουσική ή άλλες ζωντανές εκδηλώσεις με αυτούς που ενδιαφέρονται για αυτού του είδους τα δρώμενα αλλά μπορεί να μην ήξεραν καν τι είναι το Καπάνι. Αυτός είναι και ο στόχος, να φέρουμε κοντά διαφορετικούς ανθρώπους, ανθρώπους των οποίων τα ενδιαφέροντα ξεκάθαρα διαφέρουν, και να υπάρχει αυτή η μίξη. Είναι αυτές οι αντιθέσεις που γοητεύουν, κάνοντας τον ο καθένα να έχει κάτι να δώσει στον άλλο.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η ανταπόκριση του κόσμου; Ποιο είναι το feedback που λαμβάνετε μέχρι στιγμής;

Ελένη Σκάρπου: Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά και αναμένουμε μεγάλη ανταπόκριση. Το βλέπουμε μέσα από τα social media αλλά και από τον κόσμο που συναντάμε, ακόμα και από τον κόσμο της αγοράς. Μας αρέσει που νέος κόσμος ανταποκρίνεται με αυτό τον τρόπο, αλλά και οι υπόλοιποι με το ενδιαφέρον που δείχνουν ιδιαίτερα για το πώς θα λάβει χώρα όλο το project μέσα στην αγορά. Περιμένουμε όλη η πόλη να εμφανιστεί και να περάσει όμορφα.

Ανδρέας Πάτσης: Δεν απευθύνεται σε κάποιο εξειδικευμένο κοινό και αυτό είναι που εξάπτει την περιέργεια. Γι’αυτό το λόγο ευελπιστούμε ότι θα δούμε ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Πείτε μας με λίγα λόγια, τι θα δούμε στο Kapani Project;

Στέργιος Θουκιώτης: Είναι κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά και μάλιστα σε ένα χώρο που αναμφίβολα δεν είναι φτιαγμένος για τέτοιες δράσεις. Κάποια δρώμενα, όπως κάποια εικαστικά, θα γίνουν ταυτόχρονα και καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τα live performances είναι δομημένα ανά ώρα.

Ελένη: Θα συνδυαστούν όλα με το χώρο, με αυτά που πωλούνται. Τα live performances έχουν δομηθεί πάνω στο χώρο και σε αυτά τα υλικά. Μάλιστα, κάποια στιγμή της ημέρας, θα συναντηθούν όλα. Performances, μουσική, ανθρώπους που θα μιλούν με τους επαγγελματίες της αγοράς, όλα αυτά θα δημιουργήσουν έναν δείκτη διάδρασης.

Κωνσταντίνος: Εγώ θέλω να τονίσω ότι είμαστε περήφανοι για τη συμμετοχή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος(ΚΘΒΕ) με μία δράση αποτελούμενη από έξι ηθοποιούς και τίτλο “Θέλετε να ακούσετε ένα ποίημα;”. Τα music stage ξεκινούν από νωρίς το απόγευμα και θα συντροφεύουν όλα τα υπόλοιπα δρώμενα.

Ποια είναι τα συναισθήματα της ομάδας για την ιδέα και την προσπάθεια υλοποίησης αυτής της πρωτοποριακής εκδήλωσης; Ποιες οι εμπειρίες που έζησε;

Άντια Αγγελίδου: Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Από την στιγμή που ακούσαμε την ιδέα ενθουσιαστήκαμε. Είναι κάτι που το θέλαμε για την πόλη μας. Δουλεύουμε όλοι μαζί με την ίδια χαρά και πάθος κάθε στιγμή και είμαστε εκεί ώστε να λύσουμε ο,τι χρειαστεί, να υποστηρίξουμε και να διαδώσουμε αυτή την ιδέα.

Ελένη: Είναι σημαντικό ότι βρεθήκαμε διαφορετικοί άνθρωποι για να κάνουμε κάτι τόσο διαφορετικό και ξεχωριστό. Παρ’ όλα αυτά βρήκαμε χημεία μεταξύ μας και βγαίνουν όμορφα συναισθήματα καθ’όλη την δημιουργική μας προσπάθεια. Θεωρώ πως όλο αυτό που αισθανόμαστε μεταξύ μας θα καταφέρουμε να το μεταδώσουμε στον κόσμο που θα μας τιμήσει με την παρουσία του.

Μάκης Ανανιάδης: Σαν υπεύθυνος εθελοντών μπορώ να σας πω ότι συμμετέχουν είκοσι αφοσιωμένοι εθελοντές που προσπαθούν με τον τρόπο τους να μεταδώσουν το μήνυμα της εναλλακτικής χρήσης του χώρου. Ασχολούνται κυρίως με το κομμάτι της ενημέρωσης του κοινού. Θα βρίσκονται περιμετρικά στις εισόδους της αγοράς αλλά και μέσα στα δρώμενα. Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού όπου μετά το πέρας του φεστιβάλ, θα προχωρήσουν σε περαιτέρω δράσεις και πρωτοβουλίες.

Νίκη Μιχαηλίδου: Είναι κάτι πρωτόγνωρο και για εμένα ως υπεύθυνη performances, καθώς γνώρισα νέα άτομα με τα οποία έπρεπε να συνεργαστώ, άρα και να επικοινωνήσω  καθημερινά με αυτά. Το δύσκολο είναι να συντονίσεις άτομα με διαφορετικό πρόγραμμα και να βοηθήσεις σε ο,τι χρειαστούν ώστε και αυτοί να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό. Χρειάζεται καλή οργάνωση και συνεννόηση, για να μην νιώσει και κάποιος αδικημένος.

Με ποια συναισθήματα και με ποιες σκέψεις και ιδέες θα θέλατε να φύγουν όσοι παρευρεθούν στο Kapani Project;

Κωνσταντίνος: Θέλουμε να έχουν μία γλυκιά γεύση από το project. Να φύγουν γεμάτοι από αυτό. Το γεγονός ότι στοχεύουμε στην παρουσία ανθρώπων με διαφορετικά ενδιαφέροντα και διαφορετικό τρόπο ζωής, αυτή η μίξη την οποία επιχειρούμε, ευελπιστούμε ότι θα γεμίσει συναισθηματικά τον παρευρισκόμενο. Παράλληλα, θέλουμε αυτή η περιοχή να γίνει γνωστή και σε άτομα όπως οι φοιτητές ή όσοι κατάγονται από άλλα μέρη και δεν γνωρίζουν την αγορά του Καπάνι, να έρθουν κοντά και να συμβάλλουμε όλοι ώστε να αποκτήσει ξανά ζωή.

Όσον αφορά εσάς, ποιο είναι το σημαντικότερο “μάθημα” ή ποια η σημαντικότερη εμπειρία από όλο αυτό το διάστημα;

Ανδρέας: Επειδή όλοι ασχολήθηκαν με συγκεκριμένους τομείς, όλοι έχουν αποκομίσει κάτι διαφορετικό. Ήταν μια συνεργασία με άτομα που δεν είχαμε βρεθεί ξανά στο παρελθόν και για αυτό όλοι πήραμε κάτι από τους άλλους και από τον χώρο. Εγώ αυτό που κρατάω είναι πως όταν υπάρχει ένας κοινός στόχος, ενώνονται άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους και γίνεται μια ομαδική δουλειά, βγαίνει ένα καλό αποτέλεσμα. Είναι κάτι που το γνωρίζουμε από την ενασχόληση μας στο παρελθόν σε άλλες ομάδες αλλά είναι όμορφο κάθε φορά που μπαίνεις σε μια νέα ομάδα να το συνειδητοποιείς.

Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει θεσμός και να αποτελέσει την αρχή ώστε και άλλες ομάδες να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες και να αξιοποιηθούν και άλλα ιστορικά σημεία της πόλης;

Κωνσταντίνος: Αν θα γίνει θεσμός, θα το διαπιστώσουμε την Πέμπτη ανάλογα με την προσέλευση του κόσμου. Σχεδιάζουμε να δράσουμε και σε άλλους δημόσιους χώρους καθώς υπάρχουν αρκετοί και αναξιοποίητοι. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να είναι ανοιχτός προς τις ομάδες, να βρίσκεται σε επαφή μαζί τους, διότι υπάρχουν πολλές ομάδες με ωραίες και φρέσκες ιδέες. Τα άτομα που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης να είναι σε διάλογο μαζί τους. Οι δημόσιοι χώροι δεν πρέπει να μένουν αναξιοποίητοι. Εμείς πιστέψαμε σε αυτό το εγχείρημα, έχοντας στο πλευρό μας το σύλλογο της αγοράς, παρά τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε, και θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε και άλλα project στο μέλλον.

kapani project, καπάνι Θεσσαλονίκης


*Το Kapani Project ξεκινά σήμερα το βράδυ στις 00:01. Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στη σελίδα της ομάδας στο facebook όπως και στο σχετικό event.

[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!