[:EL]

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα drones είναι μη επανδρωμένα αυτόνομα αεροσκάφη τα οποία αποτελούν για πολλούς πηγή διασκέδασης. Παρόλα αυτά, αποτελεί ένα είδος τεχνολογίας η οποία μπορεί να βοηθήσει να λυθούν σημαντικά προβλήματα της εποχής μας. Εκτός από το να μπορούν να μεταφέρουν πίτσες ή κιβώτια στο μισό χρόνο, τα drones θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στις μεταφορές και να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά.
Η υγεία μιας κοινότητας βασίζεται στην αποδοτικότητα των δικτύων επικοινωνίας, καθώς πολλές φορές χρειάζεται να μεταφερθούν φάρμακα και να παραχθούν οι πρώτες βοήθειες εντός αυτής. Στις αναπτυγμένες χώρες οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι που αντέχουν στις κακοκαιρίες είναι κάτι που θεωρείται δεδομένο. Αντιθέτως στην υπόλοιπη γη ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε δρόμους όλες τις εποχές του χρόνου. Τι σημαίνει αυτό για ανθρώπους που μένουν απομονωμένα χωρία; Μία απλή καταιγίδα μπορεί να μετατρέψει έναν χωματόδρομο σε βάλτο και να αποκόψει το χωριό από είδη πρώτης ανάγκης, υπηρεσίες και φάρμακα.
Μία νέα επαναστατική μέθοδος μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Ο Andreas Raptopoulos και η Paola Santana ίδρυσαν την εταιρία Matternet, μια εταιρεία που προσθέτει έξυπνο λογισμικό σε απλά drones. Το πατενταρισμένο προϊόν τους, Matternet One, μπορεί να μεταφέρει ένα κιλό προμηθειών σε απόσταση 15 – 20 χιλιομέτρων με μία απλή φόρτιση.
Η Matternet έχει δουλέψει με το WHO στο Μπουτάν, για να μεταφέρει ιατρικές προμήθειες σε απομονωμένα νοσοκομεία και με τους γιατρούς χωρίς σύνορα στην Παπούα Νέα Γουινέα για να μεταφέρει αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων.
Το Μάρτιο του 2016, Matternet άρχισε δοκιμές μαζί με την Unicef στο Μαλάουι, για να δει πώς τα drones θα μπορούσαν να μεταφέρουν ιατρικά αποτελέσματα και δείγματα αίματος από απομονωμένα χωριά στο εργαστήριο. Συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Μαλάουι προκειμένου να δουν αν τα drone θα μπορέσουν να μειώσουν το χρόνο άφιξης των τεστ για HIV, ιδιαίτερα στα βρέφη.

Υπολογίζεται πως ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Μαλάουι ζουν με αυτή την ασθένεια σύμφωνα με έρευνες το 2014. Εξετάσεις και καθημερινή αγωγή φαρμάκων είναι απαραίτητα για την επιβίωση. Παρόλα αυτά παίρνει 11 μέρες κατά μέσο όρο να μεταφερθούν προμήθειες από κέντρα υγείας στο εργαστήριο και 8 βδομάδες να επιστραφούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Επίσης σύμφωνα με τον A. Raptopoulo περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ασθενών βρίσκονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων μεταξύ τους ή από κάποιο διαγνωστικό κέντρο. Χρησιμοποιώντας drones θα μπορούσε να μειωθεί δραματικά ο χρόνος αυτός και να λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της απόστασης.
Το πρώτο βήμα για να λυθεί το πρόβλημα είναι να αξιολογηθεί τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Η Paola Santana, επικεφαλής στο πρόγραμμα αυτό, μελέτησε το σύστημα μετάδοσης των αποτελεσμάτων για HIV στο Μαλάουι. “Συνήθως υπάρχει κάποιος με μία μηχανή ή ένα αυτοκίνητο που κάνει ένα κύκλο κάθε μέρα. Ξεκινάει το πρωί και μέχρι το απόγευμα μαζεύουν τα δείγματα. Ύστερα πηγαίνουν τα δείγματα αυτά, σε κάποιο νοσοκομείο για να εξεταστούν,” αναφέρει. Το θέμα είναι ότι οι διαδρομές αυτές είναι πάρα πολλές και γίνονται με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν εκείνη τη χρονική περίοδο. Οπότε, όταν διάφοροι πληθυσμοί μετακινούνται, βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν πραγματοποιούνται διαδρομές.
Για το λόγο αυτό η πολιτεία πρέπει να καταγραφεί τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται οι άνθρωποι αυτοί και να αποθηκεύει τα δεδομένα σε μία βάση δεδομένων. Έχοντας πρόσβαση η εταιρεία στη βάση αυτή, θα μπορεί να χαρτογραφεί την περιοχή όπου μετακινούνται οι άνθρωποι και να δημιουργεί τις πιθανές διαδρομές.
Μέσω μιας εφαρμογής ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τον τόπο προσγείωσης και να δώσει εντολή στο drone να απογειωθεί. Όταν αυτό φτάσει σε αυτή την περιοχή, ο χρήστης ειδοποιείται με μήνυμα στο κινητό του.
Αυτό σημαίνει πως στο μέλλον οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να στέλνουν δείγματα από απομονωμένα χωριά, σε κεντρικά νοσοκομεία και να λαμβάνουν τα αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο.
Πηγή: TED Blog
Φωτογραφίες: Aris Messinis για το Matternet
[:]