Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας θα έχουν προσέξει πως από το 2012, μια νέα τεχνολογία έφερε επανάσταση, τόσο στην βιομηχανική όσο και στην οικιακή κατασκευή αντικειμένων-προτύπων. Αναφερόμαστε φυσικά στην τρισδιάστατη εκτύπωση, γνωστή και ως 3D printing. Για όσους δε οι λέξεις αυτές είναι πρωτάκουστες ή χωρίς κάποια ιδιαίτερη σημασία, δεν πειράζει. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις κάτι καινούργιο, κάτι που μπορεί να αλλάξει τις ιδέες σου και τον τρόπο που σκέφτεσαι.
Τι ακριβώς είναι τελικά το 3D printing; είναι μια μέθοδος κατασκευής αντικειμένων στην οποία τα αντικείμενα κατασκευάζονται μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού. Στη τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι υλικού, όπως πλαστικό (πολυμερές), κεραμικό, γυαλί, μέταλλο ακόμη και ζωντανά κύτταρα.
Η διαδικασία:
Αρχικά, προκειμένου ο εκτυπωτής να “γνωρίζει” τι πρόκειται να τυπώσει, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο. Αυτό μπορεί να γίνει με πληθώρα προγραμμάτων. Για βιομηχανικές χρήσεις χρησιμοποιείται το 3D CAD, αλλά φυσικά υπάρχουν και απλούστερες ή και δωρεάν λύσεις για όλους τους άλλους, όπως πχ το Sketchup. Επίσης υπάρχουν έτοιμα σχέδια στο διαδίκτυο δωρεάν ή επί πληρωμή. Αν αυτό που θέλουμε να τυπώσουμε υπάρχει ήδη, μπορούμε να το σκανάρουμε με έναν “3D Scanner”. Με αυτή τη διαδικασία θα προκύψει το τρισδιάστατο μοντέλο που χρειαζόμαστε για την εκτύπωση. Το μοντέλο που προκύπτει “κόβεται” σε “φέτες” προκειμένου να πάρει μορφή που μπορεί να κατανοήσει και να αξιοποιήσει ο εκτυπωτής. Ο εκτυπωτής, ουσιαστικά διαβάζει κάθε “φέτα”/στρώση και εναποθέτει αναλόγως τα υλικά κατά την εκτύπωση. Τέλος, στρώση-στρώση σχηματίζεται το αντικείμενο που θέλουμε. Η διαδικασία μπορεί να πάρει από μερικές ώρες ως και μέρες ανάλογα με το μέγεθος του εκτυπωτή και του αντικειμένου που τυπώνουμε. Στους εκτυπωτές που προορίζονται για οικιακή χρήση η εκτύπωση διαρκεί περίπου μερικές ώρες.
Εφαρμογές:
Ιατρική και Οδοντιατρική χρήση
Η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπει τη δημιουργία εργαλείων, μοσχευμάτων, οστών, ζωντανού ιστού, ενώ παράλληλα γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την εκτύπωση ολόκληρων οργάνων. Όταν αυτό επιτευχθεί θα έρθει πραγματική επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις. Η κατασκευή προσθετικών μελών με ακρίβεια για τον κάθε ασθενή είναι επίσης πιο εύκολη από ποτέ.
Αεροναυπηγική – Διαστημική
Οι εταιρίες κατασκευής αεροσκαφών χρησιμοποιούν ευρέως την τρισδιάστατη εκτύπωση για την κατασκευή εξαρτημάτων και τμημάτων των κινητήρων, ενώ η NASA κατασκευάζει εξαρτήματα πυραύλων και κινητήρων καύσης.
Κοσμηματοποιία
Στην κατασκευή κοσμημάτων το 3D printing έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα. Από τη μία μπορεί να καταστήσει σχέδια εφικτά που προηγουμένως ήταν αδύνατα και από την άλλη να συμπληρώσει κλασικές τεχνικές ή να τις πάει ένα βήμα παραπέρα, επιτρέποντας την απευθείας εκτύπωσή του.
Τέχνη – Σχέδιο – Γλυπτική
Στις τέχνες η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπει τη δημιουργία αντιγράφων κλασικών έργων που προηγουμένως θα ήταν αδύνατο να δούμε από κοντά. Ειδικά η γλυπτική, είναι προφανές ότι παίρνει άλλον αέρα με τη νέα αυτή τεχνολογία, καθώς μπορεί να τονισθεί εύκολα και η παραμικρή λεπτομέρεια ενός έργου!
Μόδα
Στο χώρο της μόδας πλέον είναι δυνατόν να κατασκευαστούν κάποια σχέδια που μέχρι πρότινος ήταν αδύνατα, ενώ φορέματα, καπέλα, παπούτσια, τσάντες και πολλά άλλα αντικείμενα μπορούν να κατασκευαστούν με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία και πρωτοτυπία.
Αρχιτεκτονική
Στον κλάδο της αρχιτεκτονικής, ο νέος αυτός τύπος εκτύπωσης απλοποιεί εξαιρετικά την κατασκευή μοντέλων, ενώ έχει ήδη επιτευχθεί η εκτύπωση ολόκληρων γεφυρών και διαφόρων μοντέρνων έργων τέχνης.
Πηγές (Πληροφορίες και εικόνες, με την σειρά): Wikipedia, Myobjectify.com, Phys.org, Nasa, BBC, n-e-r-v-o-u-s.com, mx3d.com
[:]