Logo White Small

5 Top TED talks on Ηappiness

[:EL]Τι σημαίνει ευτυχία; Αν προσπαθήσει ο καθένας μας να δώσει έναν ορισμό θα δει ότι αυτή είναι υποκειμενική, αλλά όλοι προσπαθούμε διαρκώς με διάφορους τρόπους να τη μεγιστοποιήσουμε. Και πώς μπορούμε να το πετύχουμε; Που βρίσκονται τελικά οι ρίζες της ευτυχίας;

Στη συνέχεια παραθέτουμε κάποιες TED και TEDx ομιλίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την έννοια της ευτυχίας και να δώσουν συμβουλές για το που βρίσκεται. Κάθε ομιλητής προσπαθεί να την εξηγήσει είτε επιστημονικά είτε μέσα από τα προσωπικά του βιώματα και να μας προβληματίσει. Πόσο ικανοποιημένοι είμαστε άραγε με τη ζωή μας; Ήρθε η ώρα να αξιολογήσουμε την καθημερινότητα μας και να κάνουμε μικρές αλλαγές για να τη βελτιώσουμε!

 

‘Η ευτυχία είναι σαν μια πεταλούδα. Όσο την κυνηγας σου ξεφεύγει, αλλά αν καθίσεις ήρεμα, ίσως προσγειωθεί επάνω σου’

 

  1. The new era of positive psychology

 

Ο Martin Seligman εισάγει τον όρο της θετικής ψυχολογίας. Με την επιστήμη αυτή μπορούμε να μετρήσουμε τις διαφορετικές μορφές της ευτυχίας και να εξηγήσουμε τι προκαλεί θετικές καταστάσεις και πως συνδέεται το συναίσθημα με την ευτυχία. Ταξινομεί τις μορφές της ευτυχίας σε 3 διαφορετικές ζωές και αναλύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε κατηγορίας.

 

2.How to buy happiness

 

Λένε ότι τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία. Σύμφωνα με τον Michael Norton το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε που να τα ξοδέψουμε. Μετά από έρευνες που πραγματοποίησε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν είμαστε γενναιόδωροι μπορούμε, μέσα από μικρά συμβολικά δώρα, να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι. Δε χρειάζεται να κάνουμε συναρπαστικά πράγματα με τα χρήματα μας, με μια μικρή φιλανθρωπική κίνηση θα νιώσουμε πολύ περισσότερο ευτυχισμένοι.

 

3.Want to be happier? Stay in the moment!

 

Όλες μας οι πράξεις γίνονται για να μεγιστοποιήσουμε την ευτυχία μας. Παρά το γεγονός ότι οι αντικειμενικές συνθήκες της ζωής μας έχουν βελτιωθεί δραματικά, δεν είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Ποίες είναι λοιπόν οι ρίζες της ευτυχίας;

 

  1. The habits of happiness 

Σύμφωνα με τον Matthiew Ricard υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί ορισμοί για την ευτυχία αλλά τελικά υπόκειται στον κάθε άνθρωπο να την ορίσει. Πολλές φορές, οι άνθρωποι συγχέουν την έννοια αυτή με την ευχαρίστηση ή την ευημερία και την ψάχνουν σε λάθος μέρη. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι θέλουμε να έχουμε τα πάντα κι αν λείπει κάτι δεν είμαστε ευτυχισμένοι. Αλλά, όπως λέει, δεν αρκεί εξωτερικά να έχεις τα πάντα αν εσωτερικά είσαι δυστυχισμένος.

 

  1. The surprising science of happiness 

Ο Dan Gilbert εξηγεί επιστημονικά πως συνδέεται οι εγκεφαλικές λειτουργίες με την ευτυχία. Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε, δε σημαίνει ότι γινόμαστε δυστυχισμένοι. Διακρίνει την ευτυχία σε δύο κατηγορίες: την φυσική και τη συνθετική, χωρίς να ξεχωρίζει κάποια ποιοτικά. Φυσική ευτυχία είναι αυτό που νιώθουμε όταν παίρνουμε αυτό που θέλουμε, ενώ συνθετική ευτυχία είναι αυτό που νιώθουμε όταν δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε.

 [:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!