Logo White Small

5 TED tips για να αφηγηθείς μια ιστορία σωστά!

[:EL]Οι περισσότεροι από μας απολαμβάνουν να αφηγούνται προσωπικά τους βιώματα. Είτε αυτά είναι αστεία, είτε θλιβερά, είτε απλώς παράξενα, νιώθουμε πάντοτε την ανάγκη να μεταφέρουμε τις στιγμές που ζήσαμε και μας έκλεψαν τις εντυπώσεις σε άλλους. Και φυσικά, εάν μια ιστορία αφηγηθεί σωστά, μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Έχει την δύναμη να κάνει μια συζήτηση απολύτως ενδιαφέρουσα, να σε πείσει να διαβάσεις αχόρταγα τις υπόλοιπες σελίδες ενός βιβλίου, να σε κρατήσει κολλημένο σε μια οθόνη για ώρες. Όσο και να αλλάξουμε, η αφήγηση ιστοριών φαίνεται πως μένει αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πως όμως μπορείς να πεις μια ιστορία σωστά; Ο διάσημος σκηνοθέτης των Wall-E και Toy Story, Andrew Stanton, αποφάσισε να μας λύσει αυτή την απορία, μέσω της ομιλίας του στο TED 2012. Μέσω αυτής, ξεκινώντας από το τέλος μιας αφήγησης και χρησιμοποιώντας την γνώση του και το χιούμορ του για να φτάσει στην αρχή της, μας προσφέρει τις ιδέες του για το πως μπορούμε να φτιάξουμε και εμείς το δικό μας αριστουργηματικό story.

Εάν βέβαια δεν έχετε το χρόνο να δείτε την ομιλία, διαβάστε παρακάτω τα πέντε βασικότερα tips που κάνουν μια ιστορία μοναδικά ενδιαφέρουσα!

  1. Κάνε με να νοιαστώ: Κανένας δε θα παρακολουθήσει την ιστορία εάν δεν τραβήξεις το ενδιαφέρον του και κυρίως την συμπάθειά του. Για παράδειγμα, στον μάγο του Οζ η Dorothy χωρίζεται από την οικογένειά της, ενώ το ασχημόπαπο δεν γίνεται ποτέ αποδεκτό από τα αδέρφια του.
  2. Πάρε με μαζί σου: Στην καρδιά της ιστορίας πρέπει να κρύβεται μια παρακινητική υπόσχεση πως ο ακροατής-θεατής θα «επιβραβευθεί» ακούγοντας την ιστορία σου μέχρι το τέλος. Η υπόσχεση αυτή μπορεί να είναι ένα άλυτο πρόβλημα, ένα μυστήριο, ένα ταξίδι-αποστολή. Το ασχημόπαπο τόλμησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του φεύγοντας για να εξερευνήσει τον κόσμο, ενώ ο Frodo αναχωρεί από την άνεση του Shire για να καταστρέψει το ένα δαχτυλίδι.
  3. Γίνε σκόπιμος: Οι ενέργειες και οι σκέψεις του ήρωά σου πρέπει να πηγάζουν από κάποια εσωτερική του υποκίνηση. Ο λόγος που ο πρωταγωνιστής θέλει να πετύχει κάτι είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας. Εάν το ασχημόπαπο δεν έψαχνε την αποδοχή και την πραγματική του ταυτότητα, ή εάν ο Maximus του “Gladiator” δεν διψούσε για εκδίκηση για την αδικοχαμένη οικογένειά του, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να ενδιαφερθούμε για αυτούς.
  4. Άσε με να μου αρέσεις: Το κοινό πρέπει να ταυτίζεται με κάποιον από τους ήρωες ή τουλάχιστον να τον καταλαβαίνει, ώστε να μπορέσει να εκτιμήσει τον κόπο του. Το ασχημόπαπο και ο Rocky περνάνε αρκετές δυσκολίες και δοκιμασίες ενώ προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους τους, κάτι που κάνει τους πάντες να τους εκτιμούν.
  5. Δώσε μου χαρά: Γοήτευσε και ευχαρίστησε τους ακροατές σου. Χρησιμοποίησε το χιούμορ σου. Γενικά, ακόμη και εάν αυτό δεν μπορεί να συμβεί για πάνω από μια στιγμή, κάνε τους να ξεχαστούν. Η καλύτερη σκηνή του ασχημόπαπου είναι όταν αυτό μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο κύκνο. Όταν ο Luke καταστρέφει το Death Star στο Star Wars IV, ενώ οι πιθανότητες να συμβεί ήταν φαινομενικά μηδαμινές, το κοινό ξεσπάει για την κάθαρση του χαρακτήρα με μοναδική εμπάθεια.

How to tell a great story infographic


Πηγή: TED blog[:]

• More Articles

νανοτεχνολογία
Επιστήμη

Η συμβολή της νανοτεχνολογίας στην ανθρώπινη ζωή-Συνέντευξη με τον Χρήστο Γεωργιλά

Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει αξιοσημείωτες αλλαγές σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Από την καθημερινότητά μας μέχρι τις νέες

Διάβασε Περισσότερα »
Άρθρα

Εkkremés: Aνακάλυψε το θέμα του TedxUniversityofMacedonia 2022 και ψάξε το δικό σου κέντρο ισορροποίας

Εκκρεμές. Εκεί που οι δυνάμεις μιας ταλάντωσης αλληλοεξουδετερώνονται και επέρχεται η θέση ισορροπίας. Πόσες φορές, ως άνθρωποι, έχουμε διχαστεί ανάμεσα σε διαφορετικές επιλογές, απόψεις, κατευθύνσεις

Διάβασε Περισσότερα »
Ρομποτική
Άρθρα

Η ρομποτική ως νέο εργαλείο στη σύγχρονη εκπαίδευση-Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Πανταζίδη

Η ρομποτική αποτελεί έναν επιστημονικό κλάδο που γνωρίζει αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση σε όσους γνωρίζουν για αυτόν. Εκτός από

Διάβασε Περισσότερα »