Logo White Small

7 TED Talks on self-confidence

[:EL]

Λοιπόν, αυτοπεποίθηση. Τι είναι η αυτοπεποίθηση; Μήπως πηγάζει από τη γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας; Δηλαδή, ποιοι θεωρούμε ότι είμαστε, ποια τα αρνητικά μας και ποια τα θετικά μας χαρακτηριστικά; Ή μήπως η λέξη αυτοπεποίθηση δεν επηρεάζεται μόνο από τη γνώμη του εαυτού μας αλλά και από τους γύρω μας και γενικότερα από το εξωτερικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε; Όπως και να έχει μας επηρεάζει είτε το θέλουμε είτε όχι και γι’ αυτό δεν πρέπει να αποφεύγουμε αυτές τις εξωτερικές επιδράσεις, αλλά να μαθαίνουμε να τις εκμεταλλευόμαστε για να δυναμώνουμε την αυτοπεποίθησή μας και να βελτιωνόμαστε ως άνθρωποι. Στις επόμενες ομιλίες που θα παρακολουθήσατε τίθεται εντόνως το παραπάνω ερώτημα. Και οι επτά ομιλητές απάντησαν ο καθένας με το δικό του τρόπο στο παραπάνω ερώτημα. Εσείς τι θα απαντούσατε;

Καλή παρακολούθηση!

1) Η τιμή της ντροπής

Η πρώτη ομιλία είναι της Μόνικα Λεβίνσκι, η οποία είναι Αμερικανίδα, και έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσω του σκανδάλου με τον πρόεδρο Κλίντον. Σε αυτήν την ομιλία παραδέχεται με πολύ θάρρος τα λάθη που έχει κάνει στη ζωή της. Επιπλέον, βγαίνει με αυτοπεποίθηση και κριτικάρει αυτούς που την στοχοποίησαν και την έκαναν περίγελο, όπως και αναφέρεται στα αισθήματά της την περίοδο του σκανδάλου. Τέλος,το πιο σημαντικό είναι ότι συνεχίζει τη ζωή της καθώς και ότι τώρα πολεμάει κάθε μορφή bullying και είναι ένθερμος υπέρμαχος της ιδιωτικότητας, αφού κανείς δεν θέλει να περάσει ότι πέρασε η ίδια.

Η ντροπή είναι ο μανδύας της περηφάνιας. William Blake

2) Πώς ο αυτισμός μου έδωσε την ελευθερία να είμαι ο εαυτός μου

Είναι δεκαέξι ετών και πάσχει από αυτισμό αλλά αυτό δεν την πτοεί γιατί έχει την αυτοπεποίθηση να μιλήσει. Εξάλλου λατρεύει να μιλάει καθώς και διαθέτει έντονη και ζωηρή φαντασία. Στην ομιλία της τονίζει ότι είναι αναγκαίο να είσαι ο εαυτός σου, όποιος και αν είσαι και ότι δεν υπάρχει η λέξη κανονικός, που να χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο.

Η ζωή χωρίς ελευθερία είναι σαν σώμα χωρίς ψυχή. Χαλίλ Γκιμπράν

3) Γιατί το να νομίζεις πως είσαι άσχημη, σου κάνει κακό

Η ομιλία της περιστρέφεται γύρω από το ότι ο σημερινός πολιτισμός έχει στο επίκεντρο την εικόνα και ότι δημιουργεί πλασματικές εικόνες κυρίως σε εφήβους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τους δημιουργείται χαμηλή αυτοπεποίθηση και έτσι να αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο στον τομέα της υγείας όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης. Επιπλέον,συνιστά να υπάρξει μια μορφή εκπαίδευσης στα σχολεία με σκοπό την απόκτηση αυτοπεποίθησης. Τέλος, προτρέπει να κοιτακτούμε στον καθρέφτη μας και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας έτσι όπως είναι.

Όλα έχουν ομορφιά αλλά δεν την βλέπουν όλοι. Κομφούκιος

4) Το θάρρος να πεις μια κρυφή ιστορία

Σε τελευταία ανάλυση, χρειάζεται περισσότερο κουράγιο για να ζήσεις παρά για να αυτοκτονήσεις. Albert Camus

Είναι μια γυναίκα από τη Γάζα που εργάζεται ως φωτογράφος, κάνει δηλαδή μια αντρική δουλειά που δεν είναι εύκολα να γίνει αποδεκτή από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. Αλλά, παρόλα αυτά, συνεχίζει να κάνει αυτό που θέλει και η ιδιότητα της γυναίκας την έχει βοηθήσει να επικοινωνήσει με άλλες γυναίκες της Παλαιστίνης καθώς και να καλύπτει άγνωστες ιστορίες των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, κάτι που οι ίδιοι οι άντρες φωτογράφοι δεν μπορούσαν να το κάνουν.

5) Γιατί τρέμω αφάνταστα να μιλήσω δημόσια

Κάνε πάντα αυτό που φοβάσαι να κάνεις. Ralph Waldo Emerson

Είναι Αυστραλέζα τραγουδίστρια και συνθέτης και όταν μιλάει τραυλίζει. Για αυτό το λόγο προσπαθεί να αντικαθιστά λέξεις ωστέ να περιορίζει με αυτό τον τρόπο το τραύλισμά της. Αλλά όταν τραγουδά, δεν τραυλίζει καθόλου. Και για αυτό, από μικρή ηλικία της άρεσε τόσο να τραγουδά. Είναι φανταστικό και συγκινητικό ταυτόχρονα να την ακούς και να τη βλέπεις να τραγουδά. Καταπληκτική ομιλία και ένα φανταστικό τραγούδι.

6) Ποτέ, μα ποτέ, μην τα παρατάτε

Πάντα προσπάθεια. Πάντα αποτυχία. Δεν πειράζει. Προσπάθησε ξανά. Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα. Samuel Beckett

Στα 64 κατάφερε μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών να διασχίσει κολυμπώντας την απόσταση από την Κούβα έως την Φλόριδα, ξεπερνώντας με θάρρος και επιμονή όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες της διαδρομής. Το μήνυμα που εκπέμπει η συγκεκριμένη ομιλία, είναι να μην τα παρατάς ποτέ και ότι το να είσαι σημαίνει να πράττεις. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα προς όλους μας για το τι μπορούμε να κάνουμε ακόμα και όταν έχουμε μεγαλώσει.

7) Η γοητεία της τόλμης

Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Στην ομιλία του αυτή μας εξομολογείται τους φόβους του και πώς κατάφερε και συνεχίζει να καταφέρνει να τους αντιμετωπίζει με τόλμη. Όπως και αναφέρεται στο πρόβλημα του αλκοολισμού που τον ταλάνιζε και δίνει μαθηματα θάρρους και αυτοπεποίθησης.

Να αρχίζεις ό,τι μπορείς να κάνεις ή ονειρεύεσαι πως θα ήθελες να κάνεις. Η τόλμη χαρίζει ευφυΐα, μαγεία και δύναμη. Βόλφγκανγκ Γκαίτε

[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!