Logo White Small

Εναλλακτική Τεχνολογία: Η τεχνολογία του αύριο;

[:EL]Εναλλακτική Τεχνολογία: Η τεχνολογία του αύριο;

Στους περισσότερους από μας το άκουσμα του όρου της τεχνολογίας παραπέμπει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο διαδίκτυο. Οι πιθανές τεχνολογικές εφαρμογές, όμως, είναι άπειρες και αναρίθμητες δίνοντας μας λύση σε πολλά πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας. Πολλά κράτη στο εξωτερικό κάνουν πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών ενώ και η Ελλάδα όπως θα δούμε παρακάτω συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη νέων τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία έχουν ως σκοπό να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Ιατρική, παραγωγή και ασφάλεια αποτελούν χαρακτηριστικούς τομείς στους οποίους η τεχνολογία συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξή τους και υπάρχει πληθώρα περιπτώσεων όπου τεχνολογικές εφευρέσεις βοηθούν παράλληλα πολλούς άλλους κλάδους.

drone

  • Drones: ένας νέος τρόπος μεταφοράς αγαθών

Τα drones είναι ουσιαστικά τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα, μη επανδρωμένα, τα οποία έχουν πληθώρα χρήσεων από βιντεοσκοπήσεις, μεταφορές ή και για στρατιωτικές επιχειρήσεις! Η πιο ευφάνταστη όμως χρήση τους ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά όπου η γνωστή εταιρία Amazon άρχισε να διαθέτει μια υπηρεσία στους χρήστες της κατά την οποία μπορούσαν να παραγγείλουν ό,τι θέλουν και να γίνει μεταφορά στο χώρο τους μέσα σε λιγότερο από μία ώρα. Αυτό με συμβατικούς τρόπους μεταφορών θα αποτελούσε ένα εγχείρημα εξαιρετικά δαπανηρό ωστόσο με τη χρήση των drones η Amazon έλυσε αυτό το πρόβλημα. Με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων και αυτών των “έξυπνων” ελικοπτέρων τα αγαθά αποστέλλονται άμεσα στον πελάτη, με μηδενικό κόστος για την επιχείρηση, μπροστά στη πόρτα του. Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να αναπτυχθεί ιδιαίτερα γρήγορα και στην Ευρώπη, όμως η εφαρμογή της στην Ελλάδα αναμένεται δύσκολη στο εγγύς μέλλον, κυρίως λόγω της περίεργης νομοθεσίας που βρίσκεται σε ισχύ.

vr

  • Virtual Reality: μια τεχνολογία που θα φέρει τις ταινίες πιο κοντά στην πραγματικότητα από ποτέ!

Παράλληλα, πριν από 2 χρόνια περίπου η Google ανακοίνωνε ένα project με το όνομα Google Glasses. Τα γυαλιά αυτά διέθεταν οθόνη, κάμερα και μικρόφωνο δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να ψάξει στο internet ό,τι θέλει και ό,τι βλέπει βάζοντας τον σε ένα κόσμο που συνδύαζε τη πραγματικότητα με τον εικονικό κόσμο του διαδικτύου. Με την ανακοίνωση αυτή, ωστόσο, αναπτύχθηκε μια τεχνολογία η οποία και στο παρελθόν προσπάθησε να εφαρμοστεί αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Οι συσκευές εικονικής πραγματικότητας πλέον έχουν γίνει πιο προσιτές από ποτέ, με όλες σχεδόν τις εταιρίες να αναπτύσσουν προϊόντα που θα κάνουν τον τομέα της ψυχαγωγίας να εξελιχθεί με ραγδαία ταχύτητα. Το πιο γνωστό προϊόν αυτή τη στιγμή αποτελεί το Oculus Rift, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2015. Επίσης, η Microsoft ανακοίνωσε μία επαναστατική τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας με το όνομα Hololens, η οποία μέσω συμβατικών γυαλιών μπορεί ο καθένας, σε οποιαδήποτε επιφάνεια κοιτάει, να αναπτύσσει τρισδιάστατα μοντέλα και ακόμη να μπαίνει στο κόσμο βιντεοπαιχνιδιών. Μετά τις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας και τη 3D τεχνολογία φαίνεται πως οι συσκευές εικονικής πραγματικότητας θα αποτελέσουν μια μεγάλη καινοτομία στον τομέα της ψυχαγωγίας.

old

  • Πρόληψη Alzheimer: Μια ελληνική καινοτομία με παγκόσμιο αντίκτυπο

Ο ιατρικός τομέας ωστόσο αποτελεί επίσης έναν τομέα στον οποίο η τεχνολογία έχει τεράστια συνεισφορά στη ανάπτυξή του. Μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε από ελληνικό πανεπιστήμιο προσπαθεί να συνεισφέρει λίγο ακόμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή και εντυπωσιακή εφαρμογή που προτείνουν καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οι οποίοι εξηγούν ότι το εικονικό σούπερ μάρκετ αποτελεί, διεθνώς, την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια εντοπισμού της ήπιας νοητικής διαταραχής (ΗΝΔ) μέσα από ένα ευχάριστο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, βασισμένο σε μια καθημερινή δραστηριότητα. Η σχεδίαση και η πειραματική αξιολόγηση του εικονικού σούπερ μάρκετ έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Εν-ΝΟΗΣΗΣ «Σύστημα Διάχυτης Νοημοσύνης για την Πρόγνωση, Διάγνωση, Παρακολούθηση και Ενδυνάμωση ασθενών με Νοητικές Διαταραχές», με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., κυρία Μάγδα Τσολάκη. Μέσα από έρευνες και πειράματα που έγιναν, παρατηρήθηκαν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και δείχνουν ότι μπορούν και να προληφθούν ασθένειες αλλά και όλα αυτά να ξεκινήσουν από την χώρα μας!

a

  • Ανέπαφες Συναλλαγές: Το πορτοφόλι μας πλέον γίνεται ηλεκτρονικό

Ένα μεγάλο και ιδιαίτερα επίκαιρο πρόβλημα όλων μας είναι οι πληρωμές που πραγματοποιούμε καθημερινά. Στο εξωτερικό η χρήση πιστωτικών καρτών είναι επιβεβλημένη ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο τα μετρητά. Ωστόσο οι εταιρίες κινητών τηλεφώνων προωθούν μια καινούργια τεχνολογία η οποία προσπαθεί να μας κάνει να ξεφορτωθούμε τα πορτοφόλια και να χρησιμοποιούμε το κινητό μας αντί αυτού. Μέσω μιας καινούργιας τεχνολογίας με το όνομα NFC τα κινητά πλέον έχουν τη δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών όπου με το απλό πέρασμα του κινητού πολύ κοντά από ένα ειδικό μηχάνημα γίνεται άμεσα η πληρωμή χωρίς τη χρήση οποιασδήποτε κάρτας ή μετρητών. Ουσιαστικά με την αγορά του κινητού συνδέεται μια πιστωτική κάρτα με ένα τσιπ εξαιρετικά υψηλής ασφάλειας  το οποίο αποθηκεύει τα στοιχεία της. Στη συνέχεια ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό του ως πιστωτική κάρτα ενώ πολλά κινητά δίνουν μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας μέσω του δακτυλικού αποτυπώματος κάθε φορά που γίνεται κάποια πληρωμή. Όποιες και αν είναι οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας το μέλλον προβλέπεται εντυπωσιακό όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιούμε τις πληρωμές μας.

dlphin

  • Χρήση υπερήχων από ανθρώπους σε καθημερινές διεργασίες

Η τεχνολογία, όμως, είναι μόνο ανθρώπινες ανακαλύψεις ή μήπως προσπαθούμε μερικές φορές να αντιγράψουμε συστήματα που χρησιμοποιούν ζώα όπως είναι τα δελφίνια και οι νυχτερίδες; Μια ομάδα φυσικών στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας κατάφερε να αναπτύξει μια εντυπωσιακή τεχνολογία η οποία δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν υπέρηχους για να ακούνε οτιδήποτε από πολύ μακριά όπως επίσης και να αντιλαμβάνονται την κίνηση αντικειμένων και ανθρώπων από πολύ μεγάλες αποστάσεις. Ουσιαστικά αποτελείται από ένα μικρόφωνο και ένα ηχείο, τα οποία είναι φτιαγμένα από γραφίτη, ένα υλικό το οποίο τα καθιστά ιδιαίτερα εύκολα στη χρήση τους από τον άνθρωπο όπως επίσης και ιδιαίτερα οικονομικά στη παραγωγή τους. Οι χρήσεις αυτής της τεχνολογίας μπορούν να γίνουν τόσο στον ιατρικό τομέα όσο και στα συστήματα ασφαλείας.

Παρατηρώντας όλα τα παραπάνω δεν μπορεί κανείς να νιώσει τίποτα άλλο παρά αισιοδοξία για το μέλλον. Ίσως είναι νωρίς ακόμα για να φανταζόμαστε σκηνικά με ρομπότ βγαλμένα από ταινίες, ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια γίνονται με γεωμετρική πρόοδο. Κανείς μας πλέον δεν μπορεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις σε όλους τους τεχνολογικούς τομείς. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως η τεχνολογία αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κόσμου τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε βιολογικό και κοινωνικό.

 [:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!