Logo White Small

90 χρόνια καινοτομίας και ΔΕΘ σε μια συνέντευξη!

[:EL]ΔΕΘ, Διεθνής έκθεση ΘεσσαλονίκηςΦέτος η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 90 χρόνια λειτουργίας της. Η ιστορία της γνωστής σε όλους ΔΕΘ αρχίζει το 1926 και έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άτομα κατακλύζουν τον εκθεσιακό χώρο, φέρνοντας μαζί τους και τον αέρα της καινοτομίας και της δημιουργικότητας. Αποτελεί μια γενική έκθεση, ποικίλων θεμάτων και ενδιαφερόντων, καθώς σε ένα χώρο συγκεντρώνονται επιχειρησιακές εκθέσεις, Μ.Κ.Ο, happenings και πολιτικοί διάλογοι. Η 81η ΔΕΘ, με τον ιδιαίτερα επετειακό της χαρακτήρα, διατήρησε την λάμψη της, ανεβάζοντας κατά πολύ ψηλότερα τον πήχη για τις επόμενες χρονίες.

Ο κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO AE, μιλάει στο TEDxUniversityOfMacedonia Blog για την διοργάνωση της φετινής έκθεσης. Ας τον ακούσουμε!

Η ΔΕΘ έφτασε αισίως στο τέλος της. Πώς αισθάνεστε για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος και ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

Η 81η ΔΕΘ έχει μόλις τελείωσε και ξεκινάμε δυναμικά για την 82η. Ήταν η καλύτερη των τελευταίων 5 ετών, με βάση τα ποσοτικά στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία αναφέρονται στον αριθμό των εκθετών, στον αριθμό των επισκεπτών καθώς και στον βαθμό ικανοποίησης από τους ίδιους τους επισκέπτες και εκθέτες.  Χαρακτηριστικά, υπήρχε τετραψήφιος αριθμός εκθετών και εξαψήφιος αριθμός επισκεπτών. Είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά κάθε φορά περιμένουμε το καλύτερο και προσπαθούμε για αυτό.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου και του επιχειρηματικού κοινού;

Οι αντιδράσεις ήταν άκρως θετικές, παρ΄όλα τα προβλήματα που εμφανίστηκαν. Σε καταστάσεις κρίσης, οφείλεις να πάρεις την καλύτερη δυνατή απόφαση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτό και κάναμε.

ΔΕΘ, 81η εκθεση θεσσαλονικης, κοσμος, Πυργος ΟΤΕ, Θεσσαλονικη
Βραδινή περιήγηση στην 81ή ΔΕΘ Θεσσαλονίκης! Πηγή: ΔΕΘ Helexpo

Τι διαφοροποίησε φέτος την ΔΕΘ, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές;

Μετά από πολλά χρόνια, καταφέραμε να μαζέψουμε μεγάλο αριθμό εκθετών και επισκεπτών, από διάφορες τιμώμενες χώρες. Αυτό έδωσε μια διεθνή διάσταση στην έκθεση. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης είναι πως υπήρχε έντονη αντιπροσωπευτικότητα ελληνικού προϊόντος, καθώς παρουσιάσθηκε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, από πολλά μέρη της Ελλάδας. Αυξήθηκαν επίσης και οι ξένες συμμετοχές, είτε αυτές ήταν κρατικές είτε ιδιωτικές. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, ήταν το γεγονός ότι υπήρχε πολύ μεγάλο μερίδιο καινοτομίας, έρευνας και πρώτων παρουσιάσεων. Κάποια από αυτά ήταν το Amanda Project, που πραγματοποιήθηκε από φοιτητές του Πολυτεχνείου Α.Π.Θ., το ελληνικό drone που έφερε το Α.Π.Θ., καθώς και 3 νέα μοντέλα αυτοκινήτων που παρουσιάστηκαν, ένα εκ των οποίων πρωτοεμφανίσθηκε στο ελληνικό κοινό. Είναι απαραίτητο μια εκθεσιακή εκδήλωση σαν και την δική μας να εκπνέει καινοτομία και φρέσκες ιδέες.

Για το κοινό της ΔΕΘ, η αυλαία έπεσε την Κυριακή. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα σταματάν τότε. Πώς είναι η ΔΕΘ της επόμενης ημέρας;

Την στιγμή που μιλάμε ετοιμάζουμε την 82η, η οποία έκλεισε όσον αφορά το θέμα της τιμώμενης χώρας, αλλά και παράλληλα την 83η, για την οποία γίνονται συζητήσεις σχετικά με την τιμώμενη χώρα! Η έκθεση δεν σταματάει στιγμή. Αποτελεί μια διαδικασία, η οποία είναι δυναμική και συνεχίζει. Οι διαδικασίες για την 82η ΔΕΘ, έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, παράλληλα με τις προετοιμασίες για την 81η, σε αρχικό στάδιο στρατηγικού προγραμματισμού. Ενώ οι διαδικασίες κινούνται σχεδόν παράλληλα, ο επιχειρισιακός σχεδιασμός ξεκινάει αμέσως μετά την λήξη.

Φέτος αποδείχθηκε ότι η οργάνωση ήταν το παν. Η επίσχεση εργασίας του ΟΑΣΘ θα δημιουργούσε προβλήματα, όμως αντιδράσατε ταχύτατα και λύσατε το πρόβλημα, νοικιάζοντας λεωφορεία για την εξυπηρέτηση του κοινού. Πώς φέρατε εις πέρας μια λύση τόσο μη σπασμωδικά και πόση ευελιξία μπορεί να δείξει η έκθεση σε τέτοια προβλήματα;

Ένα εκθεσιακό κέντρο δεν μπορεί να δουλέψει μόνο του και αυτόνομα.  Χρειάζεται υποδομές και άλλες παραμέτρους ώστε να μπορεί να το επισκέπτεται ο κόσμος. Είτε είναι κλαδική έκθεση με επιχειρηματικό κοινό, είτε είναι γενική έκθεση που απευθύνεται σε απλούς πολίτες. Η πρόσβαση είναι σημαντικός παράγοντας για ένα εκθεσιακό κέντρο. Η επιλογή της τοποθεσίας γίνεται με βάση αυτόν τον παράγοντα και είναι συνήθως στο κέντρο της πόλης ή κοντά στο αεροδρόμιο, προκειμένου να υπάρχουν διεθνείς επισκέπτες. Όταν η πρόσβαση δυσχεραίνεται, δημιουργούνται προβλήματα. Η ΔΕΘ είναι μια γενική έκθεση, επομένως η έλλειψη αστικών μεταφορών δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα. Φέτος, η ΔΕΘ είχε περίπου 210.000 επισκέπτες, με μεγάλη μερίδα φοιτητών και νεολαίας που βασίζεται στις αστικές συγκοινωνίες. Για το επιχειρηματικό κοινό, η έλλειψη συγκοινωνίας δεν αποτέλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς υπάρχει η αυτόνομη μετακίνηση αυτών. Όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα, προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε το κοινό της Θεσσαλονίκης, δίνοντας του την ευκαιρία να έρθει στην έκθεση, μέσω των υπηρεσιών μας. Αποτέλεσε μια γρήγορη απόφαση, η οποία στέφθηκε και επιτυχία, καθώς μεταφέρθηκαν έτσι πάνω από 4000 άτομα. Υπήρξαν 8 γραμμές στους κεντρικούς άξονες , δυτικά και ανατολικά της πόλη, εξυπηρετώντας έτσι όλες τις περιοχές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η γρήγορη ανταπόκρισή μας είχε θετικό αντίκτυπο και από τους εκθέτες της ΔΕΘ, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο το όνομα που έχει η έκθεση τόσα χρόνια.

Όσον αφορά την ευελιξία που μπορεί να δείξει η ΔΕΘ σε τέτοιες καταστάσεις, είναι κάτι που αποδεικνύεται εδώ και χρόνια. Φέτος ήταν το φαινόμενο με τα λεωφορεία που το αντιμετωπίσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πέρσι, είχαμε φέρει τις Μαγεμένες, που ήταν μια προσφορά στην πόλη. Το γλυπτό του Ζογγολόπουλου, που βρίσκεται στο Συντριβάνι, συνεχίζει μια παράδοση. Για την ακρίβεια αποτελεί το πρώτο έργο μοντέρνας τέχνης σε δημόσιο χώρο που μπήκε στην πόλη και το αγόρασε η ΔΕΘ το 1965. Εκτός από την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, σημαντικό κομμάτι είναι η κοινωνική και πολιτισμική ευαισθησία.

Με τι κριτήρια γίνεται η επιλογή των χωρών;

Ακολουθείται σε ένα βαθμό η στρατηγική της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να συνάδει με αυτήν. Η Ρωσία για παράδειγμα αποτελεί μια χώρα που μας ενδιαφέρει στον πρωτογενή τομέα και στους τομείς της έρευνας, του τουρισμού και των επενδύσεων, καθώς και γεωστρατηγικά. Επιπλέον, η Κινέζικη αγορά επενδύει στην Ευρώπη. Η Cosco έχει μετατρέψει τον Πειραιά σε πύλη στρατηγικού ενδιαφέροντος από την Κίνα σε Ευρώπη. Αυτό φυσικά συμβαδίζει και με την εθνική στρατηγική για άνοιγμα των αγορών και προσέλκυση νέων επενδύσεων.

TEDx και 81η ΔΕΘ
Και φέτος το TEDxUniversityofMacedonia βρισκόταν στην μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της πόλης μας!

Πώς γίνεται η κατανομή των περιπτέρων;

Βλέπουμε την ζήτηση που υπάρχει και την μετέπειτα απήχηση. Το κομμάτι της εκπαίδευσης αποδείχθηκε ενδιαφέρον, τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού και θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την συμμετοχή του στις επόμενες χρονιές.  Ήταν μεγάλο εγχείρημα που το προσπαθούμε εδώ και αρκετό καιρό. Το ενεργειακό κομμάτι ενδιαφέρει τους περισσότερους επισκέπτες και είναι σταθερό εδώ και χρόνια. To e-gaming ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο την νεολαία και έχει ανταπόκριση. Φέτος ήταν αρκετά διαφορετικό σε σχέση με άλλες χρονιές, τόσο σε διασκέδαση, όσο και σε διάδραση. Ωστόσο, κάθε χρόνο προσπαθούμε να προσθέσουμε διαφορετικές θεματικές και να τις τροποποιούμε ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κοινού και την υπάρχουσα ζήτηση. Οι προσδοκίες μας για την 82η ΔΕΘ είναι υψηλές και προσδοκούμε ένα παρόμοιο και πιο δυναμικό αποτέλεσμα από φέτος.

Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον;

Κάθε χρόνο υπάρχει κάτι το διαφορετικό. Η 82η σίγουρα θα διαφέρει από την 81η διοργάνωση. Στο παραπάνω θα παίξει σημαντικό ρόλο και η επιλογή της τιμώμενης χώρας, καθώς διαφοροποιεί τις παράλληλες δράσεις αλλά και το επιχειρηματικό κομμάτι. Θα προσπαθήσουμε φυσικά να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την ανταποδοτικότητα της επένδυσης των πελατών μα και των εκθετών. Η επαναληψιμότητα και οι νέες συμμετοχές έρχονται σαν αποτέλεσμα της ικανοποίησης των εταιριών. Έχοντας ως οδηγό την φετινή μας επιτυχία, στοχεύουμε αισίως στο κάτι παραπάνω![:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!