Logo White Small

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα του αύριο, με το TEDxAcademy 2016

[:EL]Το σήμερα μας αγχώνει, το αύριο μας τρομάζει. Το αύριο μας ωθεί, το σήμερα μας ζητά να ενεργήσουμε, να κάνουμε ένα βήμα πέρα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να οραματιστούμε. Να οραματιστούμε την Ελλάδα σε 15 περίπου χρόνια από τώρα, την Ελλάδα του 2030. Με αυτές τις σκέψεις φτάσαμε το πρωινό του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου στο Μεγάρο Μουσικής Αθηνών. Το μεγάλο μάτι στην οθόνη της αίθουσας, το σήμα κατατεθέν του φετινού TEDxAcademy, μας κοιτά καρτερικά. Τη σκυτάλη αναλαμβάνουν η curator της διοργάνωσης Νίκη Συροπούλου και ο Κώστας Γιαννακίδης. Ένα νοητικό χωροχρονικό ταξίδι μόλις ξεκίνησε!

crowd, TEDxAcademy 2016
Ο τελικός αριθμός των θεατών έφτασε τους 1426, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του TEDxAcademy στο Facebook.

Ο πρώτος σταθμός ομιλιών, «The World Is Shifting», δεν απέχει πολύ από το σήμερα, μιας και περιγράφει το τώρα με τα προβλήματα και τις θετικές εξελίξεις του. Σε αυτόν μας υποδέχεται ο κoς Nanopoulos, μιλώντας για το σύμπαν και για το πως ο άνθρωπος ζει για να μαθαίνει όλο και περισσότερα από αυτό. Ξεκινώντας έτσι δυναμικά ένα ταξίδι ιδεών και σκέψεων, οι επόμενοι ομιλητές υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι της 4ης βιομηχανικής επανάστασης των νευρωνικών δικτύων και της τεχνητής νοημοσύνης και ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις, αν καινοτομήσει στην εκπαίδευση. Τέλος, ο κος Heupel παρατηρεί τον αποκλεισμό της μουσικής από την καθημερινότητα. Με τον ήχο του βιολοντσέλου μας υπενθυμίζει ότι ο άνθρωπος άρχισε να αναπτύσσεται όταν αναγνώρισε την αναγκαιότητα του «αχρήστου», και επένδυσε σε αυτό.

Michael Heupel, TEDxAcademy 2016

Από το τώρα και τη σύγχρονη Ελλάδα των αλλαγών και των αναπροσαρμογών που σκιαγραφείται στις πρώτες ομιλίες, το γυναικείο μουσικό συγκρότημα fonέs, μας μεταφέρει, με ήχους του κόσμου, στο δεύτερο σταθμό του ταξιδιού μας. Ο επόμενος κύκλος ομιλιών «A letter from the future; Greece in 2030» είναι μία προσπάθεια να οραματιστούμε πιο καθαρά την Ελλάδα του μέλλοντος. Για κάποιους ο ελληνικός χώρος μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια αγορά επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών, αρκεί να αξιοποιηθεί το πνευματικό δυναμικό του και να εξαλειφθεί το πελατειακό σύστημα και η αναξιοκρατία. Για άλλους, κινητήριος μοχλός ανάπτυξης θεωρείται ο τουρισμός ο οποίος χρειάζεται να προωθηθεί με καινοτόμες εφαρμογές όπως το Safe Water Sports και το TRIPinVΙΕW, που αναδεικνύουν τη ομορφιά και διασφαλίζουν την ασφάλεια στο φυσικό περιβάλλον. Όλοι όμως τονίζουν την αναγκαιότητα αναδιαμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος και αντιμετώπισης της πολιτικοοικονομικής κρίσης και προτείνουν λύσεις σε καίρια ζητήματα.

κόσμος στο διάλειμμα, TEDxAcademy 2016
Το κοινό πλοηγείται στα διάφορα workshops που υπήρχαν στο χώρο

Αισιοδοξία και ανακούφιση κατακλύζουν το ακροατήριο˙ τα νέα για το ελληνικό μέλλον είναι ευχάριστα. Ωστόσο, ο τρίτος σταθμός ομιλιών «A new mindset» ακολουθεί για να μας υπενθυμίσει ότι ένα μέλλον ευημερίας προϋποθέτει ριζική αλλαγή του τρόπου σκέψης και όχι επανάπαυση. Επένδυση στους νέους και στους κοινωνικά αδύναμους, αλλαγή της συμπεριφοράς των γονεών απέναντι στα παιδιά, επένδυση στο συναισθηματικό και πολιτισμικό κεφάλαιο του τόπου μας, ουσιαστικότερη επαφή με τη φύση και την τέχνη, προώθηση της διαφορετικότητας είναι μερικές από τις προτάσεις των ομιλητών για το σήμερα ώστε να βελτιστοποιηθεί το αύριο. Ιδιαίτερα ο κος Kloberdanz, αναφερόμενος στο θέμα του προσφυγικού, υποστηρίζει βιωματικά ότι βοηθώντας τους εκπατριωτισμένους αυτούς ανθρώπους να προσδιορίσουν τον τόπο τους, θα μπορέσουμε και οι ίδιοι να επαναπροσδιορίσουμε την ύπαρξή μας.

TEDxAcademy, οργανωτική και εθελοντές

Η αίθουσα αδειάζει και αρκετές εκατοντάδες χαμόγελα διασκορπίζονται. Περιηγούνται και επεξεργάζονται τα τραπέζια στο χολ του Μεγάρου˙ εφαρμογές virtual reality, πρωτοποριακά ποδήλατα, έξυπνα ρομπότ, νέες μέθοδοι ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, εργαλεία εγκεφαλικής χαρτογράφησης, σεμινάρια προγραμματισμού, μπουκάλια cola με μηνύματα. Και τέλος, ύστερα από συζήτηση και προβληματισμό, ομιλητές, οργανωτική, εθελοντές και κοινό συναντώνται σε μουσικό πάρτυ στον υπαίθριο χώρο.

Το ταξίδι του χρόνου ολοκληρώνεται και η ομάδα του TEDxUniversityofMacedonia επιστρέφει και πάλι στην Ελλάδα του 2016. Στην Ελλάδα της κρίσης, της κατήφειας και των αλλαγών, όπου το μέλλον φαντάζει άγνωστο και δυσπρόσιτο. Ωστόσο, κοινό σε όλους είναι το συναίσθημα της αισιοδοξίας. Γιατί όπως είπε η Κα. Συροπούλου «Κάθε TEDx στην αρχή δεν είναι παρά μία πετρόσουπα στην οποία ο καθένας βάζει το θεμέλιό του συστατικό. Έτσι μαγειρεύεται η πιο νόστιμη σούπα», η σούπα της Ελλάδας του αύριο, η σούπα ενός πιο δημιουργικού κόσμου με ιδέες και όνειρα…


Όλες οι ομιλίες σύντομα θα είναι διαθέσιμες online στο site του TEDxAcademy 2016, ενώ οι φωτογραφίες είναι διαθέσιμες στον επίσημο λογαριασμό flickr του event.

 [:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!