[:EL]Σύμφωνα με το λεξικό του Cambridge ως ταλέντο ορίζεται η ικανότητα κάποιου να είναι καλός σε κάτι χωρίς να το έχει διδαχτεί. Για παράδειγμα, η ικανότητα του να ζωγραφίζεις, να τραγουδάς όμορφα, να μπορείς να μαγειρέψεις, να αντιλαμβάνεσαι δύσκολα φυσικά φαινόμενα, να γράφεις αβίαστα και να μπορείς να απομνημονεύεις κείμενα και ημερομηνίες με μια απλή ανάγνωση. Όλα αυτά που ανέφερα μόλις είναι μερικά ταλέντα. Αν είσαι αρκετά τυχερός το ταλέντο θα φανερωθεί σε σένα από μικρή ηλικία. Όλοι θα θαυμάζουν τη ζωγραφική σου, θα σε ακούνε να παίζεις πιάνο στα οικογενειακά τραπέζια ή θα σε πηγαίνουν σε μαθητικούς διαγωνισμούς. Τι γίνεται, όμως, αν το ταλέντο σου πρέπει να το ανακαλύψεις μόνος σου; Τι γίνεται, αν τελικά αποτύχεις;
Αν και υπάρχουν εκατομμύρια σχολές παγκοσμίως για να σου μάθουν να καλλιεργείς το ταλέντο σου, είναι ελάχιστες εκείνες οι σχολές που σε βοηθούν να το εντοπίσεις. Στην αρχή αναρωτήθηκα γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί τα μόνα ταλέντα που είναι καλλιεργήσιμα είναι αυτά που φαίνονται από την αρχή; Όσο, όμως, μεγάλωνα άρχισα να αντιλαμβάνομαι πως το να εντοπίσεις το ταλέντο σου είναι μια προσωπική διαδικασία που χρειάζεται πολλές ώρες εσωτερικής και εξωτερικής αναζήτησης για να το πετύχεις. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο να διδαχτεί. Είναι κάτι που εκτός από τη θέληση του εκάστοτε ατόμου, απαιτεί και την εύνοια των καταστάσεων και των ερεισμάτων που λαμβάνει από τον περίγυρο του. Πολλές φορές η παρέα που επιλέγει κάποιος ή το εργασιακό του περιβάλλον είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ανέλιξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Όσο περίπλοκη και να φαίνεται η διαδικασία του να βρεις ποιο είναι το ταλέντο σου υπάρχουν 3 άγραφοι κανόνες που καλό θα ήταν να έχεις στο μυαλό σου .
1. “ΓΙΑΤΙ;”
Πριν ξεκινήσεις να αναζητείς το ταλέντο σου θα πρέπει να αναρωτηθείς γιατί θέλεις τόσο πολύ να ανακαλύψεις το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σου; Ποιος είναι ο λόγος που τώρα αποφάσισες να “ψαχτείς” και να δημιουργήσεις; Η απάντηση στο μυαλό του καθενός είναι προφανής. Είναι τόσο ξεχωριστή, ωστόσο, από άτομο σε άτομο που ίσως η απάντηση σε αυτή την ερώτηση κάνει τον καθένα μας μια ξεχωριστή και μοναδική προσωπικότητα.
2. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Όπως προαναφέρθηκε είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν, τόσο έμμεσα όσο και άμεσα, την εμφάνιση κάποιου ταλέντου σε ένα άτομο. Υπάρχει, όμως, κάτι που μόνο το ίδιο το άτομο μπορεί να καθορίσει και αυτό είναι η προσπάθεια. Όσο κλισέ και αν “ακούγεται”, αν δεν προσπαθήσεις δεν θα μάθεις ποτέ! Αν μια ερώτηση βασανίζει τους ανθρώπους από τη στιγμή που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους αυτή είναι: “τι θα γινόταν αν;”.
3. Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ
Όταν κάποιος προσπαθεί να πετύχει κάτι ή να φτάσει κάπου, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα αποτύχει τουλάχιστον μια φορά. Χρειάζεται πολλά παραπάνω από ένα ταλέντο για να καταφέρεις κάτι αξειοσημείωτο. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, ώστε να παραβλέψεις όλα εκείνα τα εμπόδια που σε οδηγούν στο να αποτύχεις.
Ever tried. Ever failed. Try again. Fail again. Fail better.
Κάθε μέρα που περνάει, σε φέρνει πιο κοντά στο σκοπό σου. Κάθε μέρα ασυνείδητα ή συνειδητά οδηγείς τον εαυτό σου εκεί που θέλεις να φτάσεις. Δεν έχει σημασία αν είσαι 5 χρονών, 20 χρονών ή 60 χρονών, η ανάπτυξη των ταλέντων και των δυνατοτήτων σου σε βοηθούν να γίνεις αυτό που θέλεις και στη συνέχεια να βοηθήσεις τους άλλους να γίνουν αυτό που ονειρεύονται. Ορισμένοι μπορούν και πετυχαίνουν γιατί είναι προορισμένοι για αυτό, ενώ άλλοι πετυχαίνουν γιατί είναι αποφασισμένοι για αυτό! Αν, λοιπόν, το ταλέντο σου δεν είναι προφανές ή αν σου είναι δύσκολο να το ανακαλύψεις το μόνο που χρειάζεσαι είναι θέληση. Και πού ξέρεις; Μπορεί τελικά το ταλέντο σου να είναι αυτό, “το να μην τα παρατάς ποτέ”!
Την ευθύνη για τις πληροφορίες και τις απόψεις που εκφράζονται φέρει ο συγγραφέας.[:]