Logo White Small

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το ChatGPT

Η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα. Η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά τις μηχανές ικανές να “κατανοούν” το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Ο υπολογιστής λαμβάνει δεδομένα (ήδη έτοιμα ή συλλεγμένα αισθητήρων, πχ κάμερας), τα επεξεργάζεται και ανταποκρίνεται βάσει αυτών.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανά να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους, σε ένα ορισμένο βαθμό, αναλύοντας τις συνέπειες προηγούμενων δράσεων και επιλύοντας προβλήματα με αυτονομία.

Μερικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έκαναν την εμφάνιση τους εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια. Η εξέλιξη, ωστόσο, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διάθεση αναρίθμητων δεδομένων και νέων αλγορίθμων επέτρεψαν την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Παρότι επηρεάζει ήδη την καθημερινότητα μας, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επιφέρει ακόμα πιο τεράστιες αλλαγές από όσες ήδη έχει φέρει. και να παίξει κεντρικό ρόλο στη ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας.

Μπορούμε να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι υπάρχουν δύο είδη τεχνητής νοημοσύνης: το πρώτο είδος αφορά τα λογισμικά που μπορεί να είναι οι εικονικοί βοηθοί, μηχανές αναζήτησης ή συστήματα αναγνώρισης προσώπου και ομιλίας. Δεύτερο είδος είναι η ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη που περιλαμβάνει ρομπότ, αυτόνομα αυτοκίνητα, drones και Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things).

Που χρησιμεύει η τεχνητή νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ευρέως στο χώρο των διαδικτυακών αγορών, όπου με βάση τις αναζητήσεις του κάθε χρήστη, του προσφέρει τις ανάλογες προτάσεις. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και για την βελτιστοποίηση προϊόντων, τα logistics και τον προγραμματισμό των αποθεμάτων. Τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν όμως και οι μηχανές αναζήτησης που παρέχουν αποτελέσματα βάσει της τεράστιας ποσότητας δεδομένων που εισάγουν οι χρήστες στο διαδίκτυο. Είδη τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν όμως και τα smartphones όπου παρέχουν εξατομικευμένες ρυθμίσεις για τους χρήστες..

Αρκετά λογισμικά αυτόματης μετάφρασης και υποτιτλισμού χρησιμοποιούν τη τεχνητή νοημοσύνη για τη παροχή και βελτίωση μετάφρασης Επιπλέον, αρκετά σύγχρονα έξυπνα σπίτια βασίζονται στη τεχνητή νοημοσύνη ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια και να γίνουν πιο λειτουργικά. Οι έξυπνες πόλεις βασίζονται σε ευφυή συστήματα ρύθμισης της κυκλοφορίας για να βελτιώσουν τη συνδεσιμότητα και να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να συμβάλλουν στην αναγνώριση και αντιμετώπιση επιθέσεων και απειλών στον κυβερνοχώρο βάσει της συνεχόμενης εισροής δεδομένων

Robot handshake human background, futuristic digital age-τεχνητη-νοημοσυνη

Το ChatGPT ήρθε για να μείνει

Ο Σαμ Αλτμαν άρχισε να ασχολείται με τους υπολογιστές σε ηλικία 8 ετών, δεν τελείωσε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το 2015 ίδρυσε τη OpenAl. H τεχνητή νοημοσύνη είναι ο τρόπος επικοινωνίας και εργασίας του μέλλοντος. Πρωτοπόρος η εταιρεία OpenAl με επικεφαλής το Σαμ Άλτμαν. Η OpenAl κυκλοφόρησε μία εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2022, το ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer-παραγωγικός προ-εκπαιδευμένος μετασχηματιστής). Η συγκεκριμένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει τον διάλογο, δίνει απαντήσεις και γράφει κείμενα σχετικά γρήγορα, ενώ έχει δοκιμαστεί στο να συντάσσει ακόμα και ποιήματα. Επικεφαλής της OpenAl είναι ο 37χρονος Σαμ Άλτμαν. Η εταιρεία του προσχώρησε πρόσφατα σε συνεργασία με τη Microsoft, που επενδύει εκατομμύρια στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οι New York Times το χαρακτήρισαν «το καλύτερο chatbot τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφόρησε ποτέ στο ευρύ κοινό», ενώ η εφημερίδα The Guardian σημείωσε ότι ήταν σε θέση να δημιουργήσει “εντυπωσιακά λεπτομερή” και “ανθρώπινο” κείμενο. Ακόμα ο Μπιλ Γκέιτς είπε ότι το ChatGPT θα αλλάξει το κόσμο έτσι όπως το ξέραμε.

Σε αρκετά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη εφαρμογή για να αποδειχθεί τι θα γινόταν εάν το ChatGPT ήταν κανονικός φοιτητής, και έδινε εξετάσεις και αποδείχθηκε ότι σε αρκετά τεστ θα ξεπερνούσε το όριο επιτυχίας. Βέβαια, η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν απαντά σε όλα τα ερωτήματα 100%, και χρήζει περαιτέρω βελτίωση, ειδικά σε θέματα γραμματικής και συντακτικού της γλώσσας αλλά ήδη αρκετά πανεπιστήμια προβληματίζονται και σκέφτονται να θέσουν όρια ώστε να μην υπάρξουν θέματα αντιγραφής και λογοκλοπής.

Στα επόμενα χρόνια θα δούμε την τεχνητή νοημοσύνη να αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό και αντίστοιχα οι εταιρείες που σχετίζονται με αυτή να σημειώνουν άνοδο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς από τη γεωργία και την αλιεία μέχρι τη ναυτιλία και την εκπαίδευση. Βέβαια, είναι απαραίτητο η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και την εξυπηρέτηση του και να μην φέρει αντίθετα αποτελέσματα όπως την έντονη αποκοινωνικοποίηση του.

Διάβασε περισσότερα για την Τεχνολογία στο blog μας!

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!