Logo White Small

Για μία “ιδέα”

[:EL]”Ideas worth spreading”. Μια φράση που ενέπνευσε έναν από τους πιο διάσημους θεσμούς ανά την υφήλιο, τον TED. Μια σκέψη που έκανε εκατομμύρια ανθρώπους να έρθουν σε επαφή για να γνωριστούν καλύτερα και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον. Όλα αυτά, στο πλαίσιο ιδεών ανεξαρτήτως εθνικότητας, γλώσσας, ανθρώπου. Όλοι μας έχουμε μια διαφορετική ιδέα να μεταδώσουμε, και όλοι μπορούμε και πρέπει να μάθουμε από τις ιδέες των άλλων. Για να μπορούμε, από αυτή μας την διαφορετικότητα, να σκεφτούμε ανεξάρτητα, σαν σύνολο, όπως λέει και ο Malcolm Forbes.

Όμως φαίνεται πως εκτός από διαφορετικές ιδέες, δίνουμε και διαφορετικές ερμηνείες στον όρο “ιδέα”! Το TEDxUniversityofMacedonia ρώτησε 10 διαφορετικά άτομα για να μας δώσουν τον δικό τους ορισμό. Ας τους διαβάσουμε!

lights, ideas, lamps

Όλα μια ιδέα είναι. Ιδέα είναι το κίνητρο να προσπαθήσεις το ανέφικτο. Ιδέα όμως είναι και ο φόβος που θα σε καθηλώσει μπροστά στα μικρότερα πράγματα. Μπορεί να είναι η διάθεση σου να προσφέρεις με τις ικανότητες σου. Μπορεί να είναι και εμμονή που δεν θα σου επιτρέψει να είσαι δημιουργικός. Οι ιδέες μας είναι το καύσιμο της ζωής μας.  Μέσα από τις ιδέες μας γεννιούνται τα όνειρα, οι φιλοδοξίες, ο ίδιος ο κόσμος πριν πάρει – ή μάλλον του δώσουμε – μορφή μπροστά στα μάτια μας. Και στο τέλος οι ιδέες μας είναι που μένουν στον κόσμο όταν εμείς δεν υπάρχουμε πια.

Πύρρος Δήμας, Ολυμπιονίκης αθλητής της άρσης βαρών

Κάθε ιδέα είναι μία αναγέννηση και ένας νέος τρόπος θέασης των πραγμάτων. Μοιάζει με το νεογνό που ανοίγει για πρώτη φορά τα ματιά του και αντικρίζει τον κόσμο. Η ιδέα είναι κινητήριος δύναμη, ωθεί τον άνθρωπο μπροστά, δίνει χρώμα στη ζωή του και νόημα στην ύπαρξή του. Κινεί τον κόσμο.

Λεωνίδας Χατζηθωμάς, Λέκτορας στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ιδέα είναι το αποτέλεσμα μιας νοητικής διαδικασίας η οποία παίρνει την τελική μορφή της μέσω ενός συνόλου λογικά επεξεργασμένων σκέψεων.

Nικόλαος Ατρέας, Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα ΗΜΜΥ του ΑΠΘ

Φανταστείτε μία θάλασσα γεμάτη νησιά και εσάς να ταξιδεύετε ανάμεσά τους. Κάθε νησί είναι διαφορετικό, ενδιαφέρον, κρύβει νέες περιπέτειες. Η θάλασσα είναι το μυαλό μας, γεμάτο ιδέες. Εξερευνήστε τες όλες και μην σταματήσετε ποτέ το ταξίδι!

Κατερίνα Καραδημήτρη, μέλος της Ρητορικής Εταιρείας Ελλάδος

Ιδέα είναι η τάση του ανθρώπου να επεξεργάζεται και να επιλύει τα προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητά του. Στη σημερινή εποχή η “ιδέα” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η κατευθυντήρια ορμή που οδηγεί τον άνθρωπο στην έρευνα. Οι ιδέες αντιπροσωπεύουν επίσης αξίες και ιδανικά!

Γιώργος Καρχιμάκης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μαθητικού Συνεδρίου Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών

Το πάθος μας για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το ομαδικό πνεύμα καθώς και η συνεργασία για έναν κοινό στόχο αποτέλεσαν ιδέα για την δημιουργία της Aristotle Racing Team (ART) πριν από 10 χρόνια. Μια ιδέα, η οποία με πολύωρη εργασία, σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο, θέληση και αφοσίωση, υπερνικά τις όποιες δυσκολίες, αποκτά υπόσταση μέσω του μονοθέσιου και  γίνεται θεσμός.

Aristotle Racing Team (ART) 

An idea is a concrete thought, which inspires your actions. Ideas shape who we are and who we strive to be.

Jannis Kuhlencord, Curator του TEDxHeidelberg

Για εμένα η ιδέα είναι η επεξεργασία του μυαλού με αφορμή  τη δημιουργία. Είναι η φαντασία και η τελειοποίηση ενός ονείρου που αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστεί. Οι ιδέες είναι χιλιάδες και γιαυτό το λόγο ο ευτυχής άνθρωπος είναι εκείνος που δεν σταματάει να τις σκέφτεται, γιατί έτσι θα συνεχίσει να ζει μέσα στη ζωντάνια. Μια ιδέα έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις , τρυπώνει μέσα στο εγκέφαλο, δημιουργεί αισθήσεις, ταραχή και στο τέλος εντυπωσιασμό! Αν μου έλεγαν ζήσε χωρίς ιδέες θα απαντούσα ότι είναι αδύνατον, διότι ο κόσμος όλος είναι φτιαγμένος από μια ΙΔΕΑ!

Βικτώρια Δάτση, εθελόντρια του TEDxUniversityofMacedonia

Και τι είναι μια ιδέα πέρα από τον αλγόριθμο της σκέψης σου που οδηγεί από το αΰλο στο απτό. Εκδηλώνεται ξαφνικά και ορμητικά, όπως καθετί ανθρώπινο και καθώς εξαπλώνεται μπορεί να αλλάξει τον κόσμο!

Αναστασία Ντράχα, φοιτήτρια στο τμήμα ΗΜΜΥ του ΑΠΘ

Ιδέα είναι μια νοητική εικονική παράσταση. Πολλές φορές αόριστα δομημένη, θα περάσει από την φαντασία και με την εφαρμογή και υλοποίηση της στην πράξη. Μπορεί να είναι μεγάλες και απροσπέλαστες, αλλά και καθημερινές και λειτουργικές. Παραμένουν όμως σπουδαίες και ξεχωριστές, για το απλό λόγο ότι πηγάζουν από το ξεχωριστό, γεμάτο δυνατότητες και αδυναμίες, όνειρα και ελπίδες, ανθρώπινο νου.

Βασιλική Σουλτάνη, Experience manager του TEDxUniversityOfMacedonia


Το TEDxUniversityofMacedonia είναι πλέον κοντά όσο ποτέ! Ενημερωθείτε κατάλληλα μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook![:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!