Logo White Small

7 TED Talks on Technology

[:EL]Τεχνολογία, ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται καθημερινά αναρίθμητες φορές αλλά ακόμα περισσότερες είναι οι πρακτικές εφαρμογές του. Κινητό τηλέφωνο, facebook, twitter και ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι εργαλεία της καθημερινότητας μας ωστόσο η τεχνολογία και οι εφαρμογές της εξαπλώνονται σε ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα. Πολλοί θεωρούν ανησυχητική την ταχύτατη τεχνολογική ανάπτυξη, ενώ κάποιοι άλλοι τη βλέπουν ως ένα σημάδι προόδου. Παρακάτω σας παραθέτουμε 7 TED και TEDx ομιλίες οι οποίες θίγουν ζητήματα της καθημερινότητας που σχετίζονται με την τεχνολογία όπως επίσης δείχνουν το δρόμο για το μέλλον, μα και σε ποιους τομείς θα μπορέσει η τεχνολογία να αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

1) This app knows how you feel — from the look on your face

Συναίσθημα και τεχνολογία είναι δύο έννοιες που δύσκολα συνδέονται μεταξύ τους. Η Rana el Kaliouby προσπαθεί να περιορίσει αυτό το χάσμα δημιουργώντας  μια εφαρμογή, η οποία προσπαθεί να διαβάσει τα ανθρώπινα συναισθήματα. Στην ομιλία της μας εξηγήσει το σκεπτικό της πίσω από τη δημιουργία της εφαρμογής αυτής και το πώς πρακτικά μπορεί να βοηθήσει άτομα που το έχουν ανάγκη.

2) What happens when our computers get smarter than we are?

Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο “έξυπνη” στο πέρασμα αυτού του αιώνα. Όπως δείχνει η έρευνα, ένας υπολογιστής θα μπορούσε να είναι τόσο «έξυπνος» όσο ένα ανθρώπινο ον. Και σε αυτό το σημείο, λέει ο Nick Bostrom, θα μας προσπεράσει: “Μηχανική νοημοσύνη είναι η τελευταία εφεύρεση που η ανθρωπότητα θα χρειαστεί ποτέ να κάνει.” Ένας φιλόσοφος και τεχνολόγος, ο Bostrom μας ζητά να σκεφτούμε σκληρά τον κόσμο που χτίζουμε τώρα. Οι υπολογιστές θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τις ανθρωπινές μας αξίες ή θα οδηγηθούμε σε ριζικές αλλαγές;

3) How to upgrade democracy for the Internet era

Η Δημοκρατία αποτελεί ένα θεσμό γεννημένο από την αρχαιότητα. Πρέπει, όμως, να αναβαθμιστεί για να αντιμετωπίσει προβλήματα του 21ου αιώνα; Η Pia Mancini προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, ενώ παράλληλα μας αναφέρει ένα πιθανό σύστημα μέσω του οποίου το internet θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τόσο τους πολίτες όσο και τους πολιτικούς στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων.

4) A 12-year-old app developer

Αν θυμηθούμε όλοι μας τι κάναμε στα 12 μας σίγουρα κανενός το μυαλό δεν θα πάει στο προγραμματισμό και τη διάθεση εφαρμογών μέσω του App Store. O Thomas Suarez αποτελεί μια μοναδική περίπτωση παιδιού το οποίο ξεχώρισε για τις γνώσεις του στο προγραμματισμό και για την επιτυχία των εφαρμογών που δημιούργησε παγκοσμίως. Στην ομιλία του μας εξιστορεί πως του δημιουργήθηκε το μικρόβιο αυτό, ποια ήταν η στήριξη από το περιβάλλον του και ποιες είναι οι βλέψεις του για το μέλλον.

5) The new bionics that let us run, climb and dance

Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές ομιλίες του TED ο Hugh Herr μας αποδεικνύει πώς τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν ευκαιρία να αποκτήσουν μέσω της τεχνολογίας μια φυσιολογική ζωή. Μετά από ένα ατύχημα ορειβασίας που είχε ο ίδιος, κατάφερε να αναπτύξει τεχνητά μέλη τα οποία επικοινωνούν με το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και χρησιμοποιούνται ως κανονικά πόδια, απαλλάσσοντας τον από τη αναπηρική καρέκλα. Πέρα από τη περιγραφή του συστήματος γίνεται αναφορά και στις δυνατότητες ανάπτυξης στο μέλλον όπως επίσης και τα αποτελέσματα που έχει η τεχνολογία αυτή στη ψυχολογία των ατόμων που τη χρησιμοποιούν.

6) Οι ανοιχτοί δρόμοι του διαδικτύου

Τα βιβλία αποτελούν μια από τις καλύτερες συντροφιές για το καλοκαίρι με πληθώρα επιλογών για τον καθένα μας. Τι συμβαίνει όμως όταν ένας συγγραφέας δεν θέλει να ακολουθήσει τους κανόνες των εκδοτικών οίκων; Ο Γιάννης Φαρσάρης μας εξηγεί πώς το διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούμε οποιοδήποτε λογοτεχνικό έργο δωρεάν μέσω ελεύθερων λογισμικών, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης του μέσω του λεγόμενου crowd funding. Μια εξαιρετική ομιλία από το περσινό TEDxUniversityofMacedonia.

7) How the NSA betrayed the world’s trust — time to act

Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις αυτής της γενιάς είναι το διαδίκτυο. Μήπως, όμως, αποτελεί εργαλείο παρακολούθησης από υπηρεσίες πληροφοριών ανά το κόσμο; Μετά το σκάνδαλο Snowden σε όλο τον κόσμο έχει αρχίσει μια κουβέντα σχετικά με την ιδιωτικότητα του ανθρώπου σήμερα. Ο Mikko Hypponen προσπαθεί στην ομιλία του να αναδείξει τα θέματα αυτά, μας εξηγεί τους τρόπους που λειτουργούν αυτές οι υπηρεσίες και κλείνοντας μας συμβουλεύει  πώς να εναντιωθούμε στις παραβιάσεις που δεχόμαστε στην ιδιωτική μας ζωή. Μια must-see ομιλία για όλους εμάς που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο.[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!