Logo White Small

5 TED ομιλίες για να δεις την ζωή διαφορετικά!

[:EL]Ρουτίνα. Ξυπνάς και κοιμάσαι, αλλά ώρες ώρες ξεχνάς να ζήσεις αυτό που λέμε ζωή. Η καθημερινότητα, η οποία τρέχει με ξέφρενους ρυθμούς, σε παρασέρνει απλά μαζί της. Ξενυχτάς και σκέφτεσαι και δεν παίρνεις χαμπάρι πώς κυλάει ο χρόνος. Μέχρι που έρχεται εκείνη η μέρα που μαζί με τον πρωινό καφέ σου, αναρωτιέσαι τι κάνεις στην ζωή σου και που οδεύεις. Τότε είναι που άπειρες ιδέες κυλάν στο μυαλό σου και αποφασίζεις να πάρεις τα πάνω σου! Δες την ζωή λίγο διαφορετικά και θα νιώσεις τον άνεμο της αλλαγής.

Μια πολύ καλή λύση για να δεις την ζωή από διαφορετική σκοπιά είναι να βγεις έξω από τα νερά σου και να δοκιμάσεις κάτι καινούριο. Τι θα έλεγες όμως να προσπαθήσεις να το κάνεις συνήθεια; Ο Matt Cutts σου προτείνει να δοκιμάσεις κάτι καινούριο, όχι απλά μια φορά, αλλά να το βάλεις στην καθημερινότητά σου για 30 μέρες. Αποτελεί την κατάλληλη χρονική περίοδο για να υιοθετήσεις ή να αποβάλλεται μια συνήθεια από την ζωή σου. Οι μικρές αυτές προκλήσεις σου δίνουν το κίνητρο για να συνεχίσεις και να δεις την ζωή λίγο διαφορετικά. Και να θυμάσαι ότι σου αρέσει ή όχι αυτή η δοκιμαστική περίοδος, θα περάσει.

Το επόμενο βήμα για να πάρεις την ζωή στα χέρια σου, είναι το προσπαθήσεις να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείς να το πετύχεις αυτό. O Till H. Groß μέσα από τις ομιλίες του σε διάφορα TEDx, σου προτείνει χωρίς δισταγμό και δεύτερη σκέψη να βγεις από το καβούκι σου και να χαλαρώσεις απλά ξαπλώνοντας στον δρόμο για 30 δευτερόλεπτα. Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να φαίνεται παράξενη αλλά σε βοηθάει να απαλλαγείς από όλο το στρες και το άγχος που σε βαραίνει. Μπορεί στην αρχή μεν να σε κατακυριεύει το άγχος και το τι θα πει ο κόσμος, αλλά στο τέλος η ανακούφιση που νιώθεις είναι ανεπανάληπτη.

Στο σημείο αυτό θα ήταν πρέπον να αναφερθεί ότι η καθημερινότητα που μας πιέζει, μας κάνει αναγκαστικά εγωιστές και βυθισμένους στις σκέψεις μας. Μια άλλη οπτική γωνία της ζωής είναι να παρακάμψεις την συνήθεια αυτή και να δοκιμάσεις ένα αλτρουιστικό lifestyle. Είναι δύσκολο σίγουρα να μεταπηδήσεις από τον ένα τρόπο ζωής στον άλλον, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν το πώς έχουμε μάθει. Ο Matthieu Ricard όμως μας προτείνει “να αφήσουμε τον αλτρουισμό να μας καθοδηγήσει”.

Στην συνέχεια, αυτό που μπορείς να κάνεις -ναι, το έχεις σκεφτεί πολλές φορές- είναι να ξεπεράσεις τους φόβους σου. Με την πρώτη σκέψη μοιάζει πολύ τρομακτικό αλλά το θέμα είναι να αρχίσεις. Σιγά σιγά, όσο θα περνάει ο καιρός και όσο θα έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με αυτούς, εν τέλει θα καταφέρεις να τους συνηθίσεις και φυσικά να τους αποβάλλεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί ο Tim Ferris, ο οποίος μάλιστα σου προτείνει να ξεπεράσεις τις φοβίες σου, πολεμώντας και συνθλίβοντάς τες. Το όφελος από την τεχνική αυτή; Η μάθηση. Γιατί με την καταπολέμηση των φόβων σου έρχεται το όφελος της γνώσης.

Το τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι τα διαλείμματα. Κάνοντας μικρά, συχνά αλλά παράλληλα αποτελεσματικά διαλείμματα, θα δεις την καθημερινή σου ζωή από μια άλλη οπτική γωνία. Μετά από το πέρας των διαλειμμάτων αυτών θα σου έχουν έρθει ιδέες για το πώς να κάνεις την ζωή σου πιο παραγωγική αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική. Ο Carl Honoré διαπιστώνει μέσα στους ξέφρενους ρυθμούς που ζούμε, η ιδέα και μόνο ενός μικρού χρονικού κενού μοιάζει με όαση στην έρημο. Μας παροτρύνει επίσης να κάνουμε δραστηριότητες όσο μπορούμε πιο αργά καθώς αυτό είναι το μυστικό της εξέλιξης.

[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!