Logo White Small

4+1 συμβουλές καριέρας για νέους!

[:EL]Εάν είσαι κοντά στην ώρα της αποφοίτησης ή εάν κρατάς ήδη το πτυχίο στα χέρια σου, το πιθανότερο είναι να αναζητάς ή να εργάζεσαι ήδη μέσω κάποιας πρακτικής. Μπορεί ακόμα να θες να ανοίξεις ή να έχεις την δική σου startup. Όμως φοβάσαι πως αυτό το διάστημα θα είναι μικρό. Φοβάσαι πως η πρακτική σου θα τελειώσει και πως έπειτα κανένας δε θα σε προσλάβει, πως το startup σου γρήγορα θα αποτύχει και θα μείνεις εκτός παιχνιδιού από νωρίς. Ενώ οι φόβοι σου μπορεί να είναι βάσιμοι, λόγω της κατάστασης που βρισκόμαστε, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορείς να ελπίζεις στην επαγγελματική σου καταξίωση από τώρα. Απλά θα πρέπει να προμηθεύσεις τον εαυτό σου με τις συμβουλές που χρειάζεσαι!

Η Margaret Heffernan, CEO σε 5 επιχειρήσεις, συγγραφέας του TED βιβλίου Beyond Measure: The Big Impact of Small Changes και παρουσιαστής του TED@BCG, μέσω της εμπειρίας της στο χώρο και με τη βοήθεια της Juliet Blake, της curator του εν λόγω event, μας δίνει συμβουλές για το πως θα βεβαιωθούμε πως η καριέρα μας δεν θα σταματήσει απλά από την πρώτη μας επαγγελματική προσπάθεια!

Συνεργάσου με τους άλλους: φτιάξε το κοινωνικό σας κεφάλαιο.

Το κοινωνικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης είναι ένα είδος αμοιβαίας συμπαράστασης και πίστης μεταξύ των εργαζομένων της. Στην εποχή που βρισκόμαστε, αυτό είναι απαραίτητο καθώς κανένας δε μπορεί να ξέρει τα πάντα. Οι σωστές επιχειρήσεις χρειάζονται άτομα που να ξέρουν καλά τα αντικείμενά τους, και να συνεργάζονται αποτελεσματικά μεταξύ τους, δίνοντας συμβουλές ο ένας στον άλλον για το πως να συνεχίσουν. Ενωμένοι άλλωστε οι εργαζόμενοι γίνονται εξυπνότεροι!

Για να συμβεί αυτό, πρέπει οι άνθρωποι να περνούν χρόνο μαζί, να χτίζουν τις σχέσεις τους. Η Heffernan αναφέρει πως αυτό το κατάλαβε από την πρώτη της εμπειρία ως CEO, καθώς είχε άτομα με εξαιρετικές γνώσεις που όμως δεν απέβλεπαν στην ομαδικότητα. Όταν όμως τους έβαλε να κάτσουν μαζί, είδε πως αυτό ανέβασε κατακόρυφα την αποδοτικότητα της εταιρίας, δημιουργώντας εξυπνότερες ιδέες μέσω της πίστης και της ελευθερίας του διαλόγου που δημιουργήθηκε!

Η γενιά μας δεν έχει διαφοροποιηθεί όσο νομίζεις: μη στηρίζεσαι στις δεξιότητες που έχεις!

Πλέον στην εποχή μας, το να έχεις “ψηφιακή νοημοσύνη”, δηλαδή να κατανοείς τους τεχνολογικούς ρυθμούς και εξελίξεις, είναι απαραίτητο και ζητείται από κάθε εργοδότη. Πέρα από αυτό όμως, πολλές από τις δεξιότητες που χρειάζονται παραμένουν ίδιες, και δεν μπορείς να μείνεις μόνο στο γεγονός πως είσαι ένα “παιδί της τεχνολογίας”.

Η Heffernan θυμάται το παράδειγμα ενός απόφοιτου μαθηματικών της Οξφόρδης, που ήθελε να δημιουργήσει την πρώτη του ταινία και δούλευε μέσω πρακτικής στο BBC. Ενώ ήταν εύστροφος, με μοναδικές ιδέες και με πολλές γνώσεις, έκανε ένα μοιραίο λάθος. Πίστεψε υπερβολικά στον εαυτό του και δεν συνεργάστηκε με κανέναν από τους ιδιαίτερα έμπειρους τεχνικούς του καναλιού. Ούτε που τους ρώτησε, έστω και για απλές συμβουλές. Η ταινία, δυστυχώς για τον ίδιο, απέτυχε παταγωδώς. Εάν είχε εν τέλει αντιληφθεί πως δεν γνωρίζει τα πάντα και ρωτούσε για βοήθεια, πιθανώς η ιστορία αυτή να είχε διαφορετική κατάληξη.

Δούλεψε με λογικό ωράριο και μην ξεχνάς τα διαλείμματα!

have a break from your agenda

Όπως στην μηχανική επιβλέπεις και επισκευάζεις τα μηχανήματα πριν χαλάσουν, έτσι και εσύ θα πρέπει να επιβλέπεις το μυαλό σου πριν αυτό ρίξει τον γενικό του. Ενώ αυτό το γνωρίζουμε από την γνωστική επιστήμη, συνήθως το παραβλέπουμε. Πολύ συχνά πιστεύουμε πως είμαστε έξυπνοι που δουλεύουμε νυχτερινές ώρες και πως δεν θα υπάρχουν συνέπειες για αυτό, πως θα μπορούμε για πάντα να το κάνουμε. Αυτό είναι όμως ένα μεγάλο ψέμα, ψέμα που αντιλαμβανόμαστε ως αλήθεια όταν είναι πλέον αργά!

Τα διαλείμματα αφήνουν το μυαλό να περιπλανηθεί στις σκέψεις του και για αυτό είναι τόσο ωφέλημα. “Την λύση που μπορεί να μην βρεθεί όσο δουλεύω για να διορθώσω μια παράγραφο ή για το πως να ικανοποιήσω έναν πελάτη, δεν είναι σίγουρο πως θα έρθει όσο την σκέφτομαι” θυμάται η Heffernan. “Θα έρθει συνήθως όταν κάνω κάτι μικρό, με αυτόματες κινήσεις”. Εκεί που ο εγκέφαλός μου υποσυνείδητα σκέφτεται αυτό που δεν σκεφτόταν από την οπτική γωνία που θα έπρεπε.

Το σωστό Time Management χωρίζει τις αρμοδιότητες σε δύο μέρη.

Σύμφωνα με την  Leslie A. Perlow, το σωστό time management χωρίζεται σε δύο μέρη: Στην σκληρή και αληθινή δουλειά και στις πιο χαλαρές δραστηριότητες. Χώρισε το χρόνο σου και ασχολήσου πρώτα με αυτά που θέλουν πραγματική συγκέντρωση και σκέψη, δηλαδή να γράψεις ένα άρθρο ή να καταστρώσεις ένα πλάνο, προκειμένου να μπορέσεις να δώσεις σε αυτές τον καλύτερό σου εαυτό. Όταν τελειώσεις, μπορείς με άνεση και ασφάλεια να ασχοληθείς με τα πιο χαλαρά task σου, όπως τα meeting, τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τα email, γνωρίζοντας πως όλη η σκληρή δουλεία ανήκει στο παρελθόν.

Τέλος, λίγες μικρές συμβουλές που η Heffernan θα έδινε στον νεότερο εαυτό της.

Οι βαθμοί δεν είναι το παν, μιας και μαθαίνεις για να μάθεις και όχι για ένα πτυχίο. Να φροντίσεις να σκέφτεσαι για τα πάντα, μα κυρίως για τον εαυτό σου. Πρέπει να σκέφτεσαι αν αυτά που κάνεις είναι αυτά που θέλεις. Γιατί εάν κάνεις μια λάθος επιλογή, δεν μπορείς να ρίξεις το φταίξιμο σε κανέναν άλλον. Η ευθύνη της επιλογής για την ζωή σου βαραίνει μονάχα εσένα!


Πηγή: TED blog

Βρίσκεσαι σε αδιέξοδο εν μέσω εξεταστικής; Μάθε πως μπορείς να ανεβάσεις στα ύψη την παραγωγικότητά σου μέσω του TEDxUniversityofMacedonia Blog![:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!