Logo White Small

4+1 TED ερωτήσεις για μία διαφορετική καλοκαιρινή συζήτηση!

[:EL]

Νομίζω πως κανένας δε θέλει να συζητάει για τον καιρό. Το καλοκαίρι καταφθάνει άλλωστε και οι ώρες μας θα γεμίσουν με συζητήσεις με άτομα που θα γνωρίσουμε. Άτομα που, εάν τα γνωρίσουμε σωστά, μπορεί να μας μάθουν, να μας εμπνεύσουν, να κάνουν τις στιγμές και τις ζωές μας διαφορετικές. Εσπευσμένες λοιπόν από διάφορες TED ομιλίες, δείτε μερικές ερωτήσεις που πιθανώς να δώσουν στις συζητήσεις σας μια διαφορετική σπίθα και ενδιαφέρον.

Ποιά έκτη αίσθηση θα επέλεγες, εάν είχες την ευκαιρία;

Πότε να κάνεις την ερώτηση: Όταν έχετε φάει και απλά μιλάτε με την παρέα σου.

Η ιδέα πίσω από την ερώτηση: Όλες τις πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά, τις λαμβάνουμε λόγω των πέντε αισθήσεών μας. Όμως, ενώνοντας την βιολογία με την τεχνολογία, οι επιστήμονες βρίσκουν τρόπους να μας τις κάνουν καλύτερες, ή ακόμη και να μας δωρίσουν και με άλλες.

Τι fun fact θα μάθεις βλέποντας και την ομιλία: Πως οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας περιφερειακές συσκευές εμπνευσμένες από φίδια, ψάρια και τυφλοπόντικες, μπορούν να μας προσφέρουν εξτρά αισθήσεις. Όπως επίσης και ένα γιλέκο που επιτρέπει τον χρήστη του να ακούει αγγίζοντας (Ναι, το διάβασες σωστά αυτό. Πήγαινε στο 11:45 για περισσότερα).

Πες μου μια φορά που υπέθεσες κάτι και βγήκες λανθασμένος.

Πότε να το ρωτήσεις: Κατά την διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού. Κερδίζεις εξτρά πόντους εάν το κάνεις με τον μέχρι τότε άγνωστο διπλανό σου.

Η ιδέα πίσω από την ερώτηση: Είναι εύκολο να πέσεις θύμα μιας όχι και τόσο ανοιχτόμυαλης άποψης για μια κουλτούρα ή για ένα άνθρωπο. Για αυτό ο καθένας έχει να πει ιστορίες τέτοιου περιεχομένου, που πιθανώς να σχετίζονται και μεταξύ τους.

Τι fun fact θα μάθεις βλέποντας και την ομιλία: Πως τα media επηρεάζουν την σκέψη μας δείχνοντας μονάχα την μια πλευρά της ιστορίας και τι μπορούμε να κάνουμε για να καταπολεμίσουμε αυτό το φαινόμενο.

Ποιά είναι η αγαπημένη σου λέξη;

Ποιόν να ρωτήσεις: Έναν άνθρωπο που σου φαίνεται ομιλητικός, ενώ κάθεστε δίπλα σε μια καφετέρια (πιθανώς λόγω διαβάσματος για την εξεταστική).

Η ιδέα πίσω από την ερώτηση: Βοήθα τους λεξικογράφους να φτιάξουν το λεξικό τους, βρίσκοντας τις νέες εκφράσεις που πιθανώς να λατρεύονται από διαφορετικά άτομα, καθώς οι ίδιοι πρέπει συνεχώς να προσπαθούν να βρουν λέξεις που συνεχώς προστίθενται στο λεξιλόγιό μας. Επίσης, μπορεί η ίδια η λέξη να προσφέρει στη συζήτησή σας ένα νέο ενδιαφέρον.

Τι fun fact θα μάθεις βλέποντας και την ομιλία: Παρακολουθόντας το βίντεο θα δεις και πως δεν υπάρχουν καθόλου κακές λέξεις. Επίσης θα καταλάβεις πως η λεξικογραφεία είναι σαν την… αρχαιολογία!

 

Νομίζεις ότι είσαι εξυπνότερος από τους γονείς σου;

Πότε να κάνεις την ερώτηση: Θέλει και ρώτημα; Σε μια οικογενειακή μάζωξη! Για εξτρά πόντους, ρώτησέ το σε άτομο που οι γονείς του είναι δίπλα και ακούν τη συζήτηση.

Η ιδεά πίσω από την ερώτηση: Η γνωστική ψυχολογία δείχνει πως κάθε γενιά σημειώνει μεγαλύτερα score σε IQ test. Καθώς ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, έτσι αλλάζει και η ικανότητά μας να καταλαβαίνουμε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα πιο σύνθετα προβλήματα και πληροφορίες.

Τι fun fact θα μάθεις βλέποντας και την ομιλία: Την ιλιγγιώδη διαφορά στο μέσο όρο IQ μεταξύ γενεών. Οι νέες ικανότητες που έχουμε στο “νοηματικό μας οπλοστάσιο” και που οι παλαιότεροι ποτέ δεν απέκτησαν, καθώς και εκείνοι οι τομείς που ακόμη υστερούμε σαν ανθρωπότητα.

Τι θα επέλεγες: να έχεις μια σταθερή, δική σου στέγη ή να έχεις δικαίωμα ψήφου;

Ποίον να ρωτήσεις: Ίσως δεν είναι και η πιο καλοκαιρινή ερώτηση, όμως εάν η συζήτηση σου με κάποιον/α έχει κάποιο επίπεδο και θέλεις να τον/την γνωρίσεις καλύτερα, δοκίμασέ την!

Η ιδέα πίσω από την ερώτηση: Η κοινωνία της Κίνας αναπτύσσεται οικονομικά με φρενήρεις ρυθμούς, αλλά οι κάτοικοί της στερούνται βασικών ελευθεριών. Από την άλλη οι δυτικές κοινωνίες παραμένουν πιο στάσιμες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να πολεμήσουν ή να στηρίξουν διαφορετικά μεταξύ τους ιδεώδη. Πολλές αναπτυσσόμενες κοινωνίες, βλέποντας τα δύο παραπάνω παραδείγματα, επιλέγουν να ακολουθήσουν το μοντέλο της Κίνας.

Τι fun fact θα μάθεις βλέποντας και την ομιλία: Ποιες οικονομικές και πολιτικές ιδέες βοηθούν την ανάπτυξη της Κίνας, γιατί η μάχη για ελευθερία στις δυτικές κοινωνίες δεν ανταποκρίνεται πάντα στη πραγματικότητα, και ποια από τις δύο μεθόδους θα πρέπει να υποστηριχθεί. Αμφιλεγόμενη και ενδιαφέρουσα ομιλία, έτσι δεν είναι;


Πηγή: TED Blog

Αφιερώματα και ειδήσεις για το TED, τώρα και στα ελληνικά! Ακολουθήστε το TEDxUniversityofMacedonia Blog για περισσότερη TED γνώση!

[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!