Logo White Small

4 + 1 Talks on volunteering

[:EL]Μπορεί να βρισκόμαστε πλέον στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού -μα και τον πιο όμορφο- και η ζέστη να φτάνει στο απόγειό της, πολλοί ωστόσο ίσως να μην βρίσκεστε σε κάποια παραλία απολαμβάνοντας το μπάνιο σας στις υπέροχες ελληνικές θάλασσες των νησιών μας, αλλά να έχετε “παγιδευτεί” στην πόλη. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορείτε να περάσετε δημιουργικά και διασκεδαστικά το υπόλοιπο του Αυγούστου και να κάνετε και εσείς τις διακοπές σας με έναν πιο εναλλακτικό τρόπο. Και εάν αναρωτιέστε πώς μπορεί να γίνει αυτό, η απάντηση είναι μία: εθελοντισμός το καλοκαίρι. Υπάρχουν χιλιάδες εθελοντικοί οργανισμοί, οι οποίοι ασχολούνται με διαφορετικά θέματα και είναι εκεί περιμένοντας να τους ανακαλύψετε. Σου δίνουν την ευκαιρία εκτός από το να γνωρίσεις νέα άτομα και εμπειρίες, να ασχοληθείς με κάτι πρωτότυπο και δημιουργικό που θα γεμίσει με ενδιαφέρον την ημέρα σου, προσφέροντας σου απλόχερα την δυνατότητα να κάνεις κάτι που πραγματικά θα σου κερδίσει επάξια τη προσοχή. Εσύ τι θα κάνεις για αυτό λοιπόν; Θα συνεχίσεις να μένεις άπραγος, μένοντας κλεισμένος σε τέσσερις τοίχους και έχοντας ανοιχτό τον κλιματισμό, ή θα αναλάβεις δράση; Αν δεν σε έπεισαν τα παραπάνω, οι TED και TEDx ομιλίες που ακολουθούν σίγουρα θα σε εμπνεύσουν να δραστηριοποιηθείς για να γνωρίσεις τον κόσμο μέσα από μια εντελώς πρωτόγνωρη οπτική γωνία: αυτή του εθελοντισμού!

1) (Re) touching lives through photos

 

Ο εθελοντισμός δίνει ξανά ζωή στους κατοίκους μιας πόλης Ofunato της Ιαπωνίας που είχε πληγεί από ένα καταστροφικό τσουνάμι το 2011. Η φωτογράφος Becci Manson κατά τη διάρκεια της εθελοντικής της εργασίας στη περιοχή αυτή είδε την ανάγκη των ντόπιων για επιδιόρθωση των φωτογραφιών που καταστράφηκαν στις πλημμύρες.  Μια ομάδα, λοιπόν, εκατοντάδων εθελοντών από όλο τον κόσμο ανέλαβε το έργο αυτό, σώζοντας τις αναμνήσεις των χτυπημένων από την μοίρα αυτών ανθρώπων και δίνοντας τους την ελπίδα πως η κατάσταση θα βελτιωθεί. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ανθρωπιστικός εθελοντισμός, καθώς πραγματοποιήθηκε για συναισθηματικούς λόγους.

 

2) A life lesson from a volunteer firefighter

 

Μέσω της σύντομης ομιλίας του ο εθελοντής πυροσβέστης Mark Bezos μιλώντας για μια προσωπική του εμπειρία, μας δίνει τον ορισμό για το τι πραγματικά είναι ο εθελοντισμός: το να δίνεις απλόχερα με την κάθε ευκαιρία ό,τι μπορείς! Μέσω της γενναιοδωρίας σίγουρα μπορούμε να επηρεάσουμε τις ζωές των γύρω μας κάνοντας τες καλύτερες. Έτσι μπορούμε να βρούμε ποιο είναι το νόημα της ζωής και να την βελτιώσουμε.

 

3) How to step up in the face of disaster

 

Ο εθελοντισμός πολλές φορές είναι προσωπική υπόθεση και μπορεί να ξεκινήσει σε μια νύχτα! Αυτό έκαναν και οι αδερφές Caitria και Morgan μετά τις καταστροφές που είχε υποστεί η περιοχή τους από έναν ανεμοστρόβιλο. Ήθελαν να την προστατεύσουν και έκαναν το πιο απλό: ανέλαβαν αμέσως δράση! Και το εγχείρημα τους είχε επιτυχία, γιατί πολύ απλά συνεργάστηκε αρμονικά όλη η κοινότητα με τον κάθε δυνατό τρόπο και μέσο, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε πολίτη!

 

4) A police chief with a difference

 

Η Kiran Bedi, αν και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με πολλούς περιορισμούς τόλμησε και έκανε τη διαφορά! Ως υπεύθυνη των φυλακών και με την πεποίθηση ότι όλοι έχουν δικαίωμα στη γνώση ξεκίνησε μία εθελοντική δράση με τη στήριξη της κοινότητας για τη μόρφωση των φυλακισμένων, με καθηγητές τους ίδιους τους φυλακισμένους! Ένα πράγμα πρέπει άλλωστε να έχουμε στο νου: ο εθελοντισμός δεν κάνει διακρίσεις! Όλοι έχουν δικαίωμα στη γνώση και στη μόρφωση και η Kiran Bedi το έκανε αυτό πραγματικότητα!

 

5) How I started a sanitary napkin revolution!

 

Τι γίνεται όταν δεν βρίσκουμε εθελοντές για κάποια ιδέα που θέλουμε να αναπτύξουμε; Γινόμαστε οι ίδιοι εθελοντές! Αυτό έκανε και ο ινδός Arunachalam Muruganantham, όταν θέλησε να προωθήσει την ιδέα της χρήσης σερβιέτας στο σύνολο του γυναικείου πληθυσμού στην Ινδία, καθώς μόνο το 2% αυτού τη χρησιμοποιεί! Μία ομιλία που προβληματίζει, αλλά ταυτόχρονα μας δείχνει ότι στον εθελοντισμό ακόμη και ένα άτομο με πάθος για μια ιδέα αρκεί για να τη θεσπίσει και να την καθιερώσει ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες!

 

 

 [:]

• More Articles

νανοτεχνολογία
Επιστήμη

Η συμβολή της νανοτεχνολογίας στην ανθρώπινη ζωή-Συνέντευξη με τον Χρήστο Γεωργιλά

Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει αξιοσημείωτες αλλαγές σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Από την καθημερινότητά μας μέχρι τις νέες

Διάβασε Περισσότερα »
Άρθρα

Εkkremés: Aνακάλυψε το θέμα του TedxUniversityofMacedonia 2022 και ψάξε το δικό σου κέντρο ισορροποίας

Εκκρεμές. Εκεί που οι δυνάμεις μιας ταλάντωσης αλληλοεξουδετερώνονται και επέρχεται η θέση ισορροπίας. Πόσες φορές, ως άνθρωποι, έχουμε διχαστεί ανάμεσα σε διαφορετικές επιλογές, απόψεις, κατευθύνσεις

Διάβασε Περισσότερα »
Ρομποτική
Άρθρα

Η ρομποτική ως νέο εργαλείο στη σύγχρονη εκπαίδευση-Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Πανταζίδη

Η ρομποτική αποτελεί έναν επιστημονικό κλάδο που γνωρίζει αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση σε όσους γνωρίζουν για αυτόν. Εκτός από

Διάβασε Περισσότερα »