Logo White Small

10 tips για να γίνεις ασυναγώνιστος ομιλητής!

[:EL]Την προηγούμενη εβδομάδα μάθαμε τα οφέλη του “public speaking”. «Δηλαδή εγω τώρα πρέπει να μιλήσω;» ήταν η ερώτηση που έθεσε η TEDx-ομάδα και η απάντηση είναι, αυτονόητα θα έλεγα, καταφατική. Έστω επομένως πως παίρνεις την απόφαση και είσαι έτοιμος να ανέβεις στο βήμα. Πως όμως θα τα καταφέρεις;

Πολλοί από εμάς ίσως είναι έμφυτα ταλέντα και απλώς δεν τους έχει δοθεί η δυνατότητα δημόσιου βήματος, ενώ άλλοι πάλι ίσως χρειαζόμαστε λίγο περισσότερη ώθηση και εξοικείωση με την δημόσια έκθεση. Σίγουρα όμως, όπως και στα περισσότερα πράγματα, δεν θέλει κόπο, άλλα τρόπο… ή μάλλον για την ακρίβεια 10 τρόπους/tips που μοιράζεται με τους αναγνώστες του TED η Gina Barnett, TED speaker coach και συγγραφέας του βιβλίου Play the Part: Master Body Signals to Connect and Communicate for Business Success!

Πιές νερό πριν καν το χρειαστείς: Ξεκίνα να πίνεις νερό 15 λεπτά πριν την ομιλία. Είναι σίγουρα πολύ εκνευριστικός ο ήχος που κάνει το στόμα μας όταν ξηραίνεται, ο οποίος θα τονιστεί από το μικρόφωνο εάν δε φροντίσεις να προφυλαχθείς από την αφυδάτωση. Όπως χαρακτηριστικά λέει η Gina Barnett «Μην αφήνεις την γλώσσα σου να ακουμπήσει στον ουρανίσκο».

Psych yourself up, not out: «Οι άνθρωποι πέφτουν στην δίνη της αυτοεκπληρούμενης προφητείας» έλεγε ο Yung. Αυτή την δίνη λοιπόν καλείσαι να αποφύγεις, κάνοντας πάντα θετικές σκέψεις, πριν ανέβεις στο βήμα. Οι αρνητικές σκέψεις δεν βοηθούν και ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές. Όπως στον δρόμο των πρωταθλητών δεν έχει θέση η αποτυχία, έτσι θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι και εσύ, σαν πρωταθλητής-ομιλητής πριν από έναν μεγάλο αγώνα. Οι ηττοπάθειες δεν έχουν καμία θέση την στιγμή της «κρίσης»!

Διοχέτευσε την ενέργεια σου: Πριν ανέβεις στην σκηνή η αδρεναλίνη σου ανεβαίνει, αυξάνοντας στην ενέργεια σου. Σκοπός είναι να την μετατρέψεις σε κίνητρο. Κάνε κάτι που θα σε χαλαρώσει! Ίσως μια εξερεύνηση του χώρου ακούγοντας μουσική θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις ενώ εξοικειώνεσαι με το περιβάλλον γύρω σου.

Μην ξεχνάς να αναπνέεις: Είναι σύνηθες σε καταστάσεις άγχους να μην αναπνέουμε σωστά. Οι ανάσες μας είναι κοφτές και γρήγορες λόγω της αυξημένης αδρεναλίνης. Δεν είναι τυχαίο που τα προγράμματα χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης ξεκινούν πάντα με τη σωστή αναπνοή. Γι αυτό το λόγο, μια ή ίσως και δυο, βαθιές ανάσες, με αργή εισπνοή και εκπνοή ίσως είναι το καλύτερο αντίδοτο έναντι της κυριαρχίας του άγχους.

Απέφυγε τις επαναληπτικές κινήσεις: Όλοι μας έχουμε κινήσεις που μας χαρακτηρίζουν. Είναι οι κινήσεις που κάνουμε ενώ νιώθουμε άβολα και το εκφράζουμε σωματικά, χωρίς να το θέλουμε. Σημαντικό λοιπόν είναι να αποφύγουμε την επανάληψη αυτών των κινήσεων όσο μπορούμε, γιατί έτσι κουράζουμε το κοινό. Πως όμως θα γίνει αυτό; Η απάντηση είναι με πρόβα, ενώ ο καθρέφτης σου μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος σε αυτό το σημείο. Πολλές πρόβες στον καθρέφτη είναι το μυστικό που θα ανεβάσει επίσης και την αυτοπεποίθηση σου.

Μην είσαι μονότονος: Η μονότονη παρουσίαση ισούται με την βαρετή παρουσίαση. Ο βασικός μας στόχος είναι η προσοχή του κοινού, την οποία θα κεντρίσεις με τον τόνο της φωνής σου. Οι συχνές εναλλαγές του τόνου είναι το κλειδί της επιτυχίας για μια καθηλωτική ομιλία! Οι περισπασμοί είναι λογικό να υπάρξουν αλλά εκεί έγκειται και η πρόκληση για σένα. Το θάρρος σου και ο σωστός τονισμός των λέξεων θα σε βοηθήσουν να «νικησεις».

Δώσε βάση στην προφορά σου: Ειδικά όταν μιλάς σε ξένη γλώσσα, προσπάθησε να μιλάς αργά και με ολοκληρωμένες προτάσεις. Δώσε στο κοινό την ευκαιρία να προσαρμοστεί στην ιδιαιτερότητα του τρόπου ομιλίας σου, αποφεύγοντας κυρίως την γρήγορη ομιλία και τις μακροσκελείς προτάσεις. Δεν χρειάζεται να έχεις την τέλεια προφορά, είναι απαραίτητο όμως να γίνεσαι κατανοητός.

Συγκέντρωση και πάλι συγκέντρωση: Τι άλλο άραγε χρειάζεται ένας σωστός ομιλητής εκτός από την συγκέντρωση; Πριν ανέβεις στην σκηνή σημαντική είναι η συγκέντρωση στον εαυτό σου ώστε να συνειδητοποιήσεις τις δυνατότητές σου. Μόλις ανέβεις στην σκηνή τα πράγματα όμως αλλάζουν, και καλό θα ήταν να συγκεντρωθείς σε κάποιον δικό σου στο κοινό, που ξέρεις ότι η παρουσία του σε χαλαρώνει, ή σε ένα σημείο της αίθουσας που θα σου αποσπά την προσοχή από το άγχος που έχεις.

Να θυμάσαι ότι το κοινό σε συμπαθεί: Λένε πως το ζωντανό κοινό είναι ο χειρότερος κριτής, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και ο καλύτερος σου σύμμαχος, εάν φυσικά είσαι σωστά προετοιμασμένος. Να θυμάσαι πως το κοινό είναι πάντα με το μέρος σου και εσύ καλείσαι να αποδείξεις ότι είσαι αντάξιος ομιλητής για αυτό.

Last but not least….το απρόσμενο δεν είναι αδύνατο: Το σημαντικό είναι να είσαι πάντα προετοιμασμένος για το αναπάντεχο. Και άμα ξεχάσεις κάτι να σαι σίγουρος πως αν πάρεις μια βαθιά ανάσα και συνεχίσεις κανείς δεν θα το θυμάται. Πιθανώς να μην το προσέξει και ποτέ!


Πηγή: TED Blog[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!