Logo White Small

Όταν ένας εθελοντής συνάντησε το κοινό του TEDxUniversityofMacedonia 2015

[:EL]Οι τελευταίες μέρες πριν το TEDxUniversityofMacedonia ήταν γεμάτες και πυρετώδεις. Είχαμε μήνες στη διάθεσή μας, κι όμως ποτέ δε μπορείς να πεις με σιγουριά ότι σου φτάνει ο χρόνος ή ότι θα είσαι πλήρως προετοιμασμένος και έτοιμος ώστε να μη γίνει κανένα λάθος. Η 7η Νοεμβρίου έφτασε, οι πρόβες είχαν γίνει, οι εθελοντές αναλάβαμε τα πόστα μας και μετά από εννιάμισι ώρες (περισσότερες από δώδεκα για εμάς), το event μας, έλαβε τέλος! Αυτό που ήθελα και ανέλαβα να μάθω, είναι το τι είχε να πει το κοινό για αυτό που με τόση χαρά δημιουργήσαμε για όσους παρευρέθηκαν. Γιατί, εν τέλει, αυτό που κάνει ένα event πετυχημένο είναι αν το κοινό κέρδισε μια νέα γνώση, αν έζησε μια νέα εμπειρία, αν γνώρισε ένα καινούργιο άτομο και προ παντός αν έφυγε με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη του!

Έτσι, κατά την ώρα του διαλείμματος, μετά από τις ομιλίες και αφότου είχε προλάβει να δοκιμάσει τον μπουφέ μας, ξεκίνησα δειλά δειλά, να ρωτάω μέρος του κοινού για τις αντιδράσεις του προς το συνέδριο…

Εικόνα από τον χώρο του lobby κατά τη διάρκεια του πρώτου διαλείμματος
Εικόνα από τον χώρο του lobby κατά τη διάρκεια του πρώτου διαλείμματος
Πώς θα περιγράφατε με μία λέξη, την ολοκληρωμένη εντύπωσή σας από το event;

Οι λέξεις «ενθουσιασμένος/η, εντυπωσιασμένος/η και συναρπασμένος/η» κυριάρχησαν στις απαντήσεις που έλαβα. Αυτό που θέλαμε όλοι εμείς σαν μέλη της ομάδας να ακούσουμε, ήταν ακριβώς αυτό που άκουγα ήδη από την αρχή. «Μοναδικό! Νομίζω το περιγράφει αρκετά καλά αυτή η λέξη», άκουσα από μία θεατή. «Απερίγραπτο! Αλήθεια δε μπορώ να πω κάτι άλλο!» μου είπε ένας ακόμη. «Καινοτόμο! Πρωτότυπο!» συνέχισα να ακούω κι έπαιρνα ακόμη περισσότερο θάρρος να συνεχίσω τις ερωτήσεις μου!

Ποια ιδέα/ομιλία σας άρεσε περισσότερο;

Οι ομιλίες που περιελάμβανε το TEDxUniversityofMacedonia ήταν συνολικά δώδεκα. Όλες τους, μία προς μία, είχαν κάτι το μοναδικό να προσφέρουν και όλες αναφέρθηκαν από το κοινό με το οποίο μιλήσαμε. 

Κάποιες από αυτές άφησαν ένα ξεχωριστό σημάδι στο κοινό και όπως φάνηκε ο Μάκης Καλαράς άφησε το πιο ισχυρό κοινωνικό μήνυμα. «Αποτελεί αστείρευτη πηγή ελπίδας, έμπνευσης και δύναμης.» είπαν οι θεατές εντυπωσιασμένοι από την ομιλία του, εκφράζοντας ταυτόχρονα και τις σκέψεις-επιθυμίες τους να του μιλήσουν από κοντά. Επίσης, θεώρησαν πρωτοπόρες τις δράσεις του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το Keros For All στη Λήμνο.

IMG_0849

Το FabLab της Αναστασίας Πιστοφίδου ήταν μια ακόμη ομιλία η οποία χαρακτηρίστηκε μοναδική για την καινοτομία της και την πρωτοπορία της. Το 3D printing και η εφαρμογή του στον τομέα της ένδυσης και της μόδας, είναι κάτι που είδαμε να γίνεται πράξη κατά την διάρκεια του δεύτερου διαλείμματος. Είδαμε τις ιδέες αυτής της ομιλίας να παίρνουν κυριολεκτικά σάρκα και οστά!

DSC_0558

Υπήρχε κάτι που δεν περιμένατε να ακούσετε; Κάτι που σας προκάλεσε έκπληξη;

«ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ», άκουσα άμεσα, δυνατά και με βλέμμα αληθινής έκπληξης όταν έκανα αυτήν την ερώτηση σε μια παρέα παιδιών. Ο Κώστας Καρπούζης, ένας από τους ομιλητές μας, μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές της. Και για του λόγου το αληθές, έφερε να μας συστήσει το… ρομπότ του! Το αποτέλεσμα; Αντιδράσεις έκπληξης και θαυμασμού καθώς και απορίες για το τι πραγματικά μπορεί ένας άνθρωπος να καταφέρει με την τεχνολογία μελλοντικά!

DSC_05671

Ακόμη, η περιγραφή της δημιουργίας και λειτουργίας των πλωτών πόλεων από τον Alexander Remizov, προκάλεσε παρόμοιες αντιδράσεις. Μια ολόκληρη πόλη φτιαγμένη πάνω στο νερό; Κι όμως!

IMG_0857

«Το stand up comedy ήταν πραγματικά εκπληκτικό! Δεν περίμενα να είναι τόσο αληθινό, τόσο προσγειωμένο στην πραγματικότητα. Μου άρεσε πολύ η διαδραστικότητα και οι αληθινές αντιδράσεις και αποκρίσεις των ανθρώπων!» μου είπε ένας από τους θεατές και μου έδειξε πόσο πολύ του άρεσε αυτό που είχαν να δείξουν οι Ήρα Κατσούδα και Ανδρέας Πασπάτης την ημέρα εκείνη!

DSC_0624

Το TEDx διαφέρει ως συνέδριο για τις ομιλίες του, τα workshop, τα performances και τη δυνατότητα για networking. Τι ξεχωρίσατε και γιατί;

Πολλοί απάντησαν πως οι ομιλίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το TEDx καθώς δε μπορεί κανείς να σκεφτεί ένα τέτοιο συνέδριο χωρίς αυτές. Και εκεί που περίμενα να συμφωνήσουν σχεδόν όλοι σε αυτό, να που ακούστηκε και κάτι διαφορετικό: «Η κοινωνικότητα σίγουρα! Οι άνθρωποι και το περιβάλλον που δημιουργείται εδώ, σε κάνουν να θες να έρθεις σε επαφή με τον άλλον. Να γνωριστείτε και να συζητήσετε. Το networking γίνεται αβίαστα και μπορείς να συζητήσεις πλέον ανοιχτά και να αισθανθείς τη ζεστασιά που προσφέρεται από ένα χαμόγελο του άλλου. Σου προσφέρει πραγματικά ένα “Ideas worth spreading” κλίμα.».

DSC_0106

Πολλοί ήταν αυτοί που κατάφεραν να λύσουν το puzzle των nametags!

Πέραν αυτών όμως, επικράτησε και άλλου είδους απάντηση κατά τις συζητήσεις με το κοινό. «Τα performances και τα workshops σίγουρα εμπλουτίζουν το συνέδριο και το κάνουν να ξεχωρίζει από άλλα! Η διαδραστικότητα είναι κάτι που το κάνει ποθητό και ευχάριστο. Το ενδιαφέρον είναι το λιγότερο που θα σου προκληθεί!» δήλωσαν αρκετοί από τους θεατές του Event.

collage

Πλέον, είχα παρατηρήσει πως στα μάτια και το μυαλό των ανθρώπων του TEDx ήταν όλα ισοσκελισμένα! Ένα συνέδριο TEDx εκτιμάται για τη μοναδικότητά του να συνδυάζει τα τρία προαναφερθέντα στοιχεία, κι αυτό είναι αυτό που κάνει κάθε TEDx συνέδριο επιτυχημένο.

Επάνω σε συζητήσεις με τους ανθρώπους που παρακολούθησαν το event μας αναφερθήκαμε στις προσδοκίες που είχε κανείς από το συνέδριο αυτό. Έμεινα ευχαριστημένος όταν άκουσα πως αυτό που οι περισσότεροι προσδοκούσαν ήταν να ακούσουν κάτι νέο, κάτι καινοτόμο, να δουν κάτι που θα τους ενθουσιάσει και όντως κάλυψαν τις προσδοκίες τους και έφυγαν περισσότερο από ευχαριστημένοι εκείνο το απόγευμα. Κατάφεραν και αποχώρησαν όλοι με νέες σκέψεις και ιδέες στα μυαλά τους. Θα μπορούσαν να μη μου προκαλέσουν χαρά αυτά τα λόγια;

Τέλος, δε μπορώ να μην αναφέρω τα λόγια μιας παρέας ατόμων, που μου είπαν κάτι, το οποίο αναφέρθηκε και από άλλους: Δεν περίμεναν να δουν ένα τόσο ευχάριστο περιβάλλον ατόμων! Και εκεί που νόμιζα ότι εννοούσαν μόνο το κοινό το οποίο βρισκόταν ανάμεσά τους, μου επισήμαιναν ότι εντυπωσιάστηκαν με την πολύ καλή διάθεση που είχαμε εμείς οι εθελοντές, το χαμόγελο που μας ακολουθούσε και που τους έκανε να αισθανθούν “μοναδικά”, το κλίμα που είχαμε δημιουργήσει σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους θεατές και τη δυνατότητα που είχαν να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους. Η οργάνωση που είχαμε επίσης τους εντυπωσίασε καθώς και το γεγονός ότι το TEDxUniversityofMacedonia δεν αποτελούταν απλά από ομιλίες μέσα σε μία αίθουσα, αλλά ήταν μια ολοκληρωμένη εμπειρία με απολαυστική ατμόσφαιρα! Και όλα αυτά είχαν ως κορύφωση τα λόγια μιας κοπέλας να μου λέει “Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ τίποτα καλύτερο να κάνω τη σημερινή ημέρα!”, όλα αυτά συνοδευόμενα από ένα χαμόγελο!

Αυτό το οποίο δε ξέρω αν εξέφρασα πλήρως εκείνη την ημέρα ως απάντηση σε όλους αυτούς, είναι κάτι το οποίο μου δίνεται τώρα η ευκαιρία να εκφράσω. Όλοι εμείς που συμμετείχαμε στη δημιουργία αυτού του συνεδρίου, που υπήρξαμε κομμάτι αυτής της εμπειρίας, θέλαμε να το απολαύσουν οι άνθρωποι που θα το ζήσουν, όσο το απολαύσαμε κι εμείς οι εθελοντές οργανώνοντάς το. Το χαμόγελο και η ικανοποίηση που λάβαμε από τους παρευρισκόμενους, ήταν αυτό το οποίο ελπίζαμε και οραματιζόμασταν από την αρχή. Η δική μας καλή διάθεση, ήταν απόρροια της χαράς και της ικανοποίησης που είχε το κοινό να προσφέρει προς εμάς! Όλοι μας μαζί δημιουργήσαμε μια πολύ αποδοτική και ευχάριστη μέρα, και φυσικά μια εμπειρία TEDx για την οποία θα έχουμε να λέμε για καιρό!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν σε όλους εσάς που ήρθατε και σε σας που διαβάσατε αυτό το άρθρο και ελπίζω να βοηθήσαμε να ανακαλύψετε το δικό σας…BlindSpot![:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!