[:EL]
Είναι γεγονός. Υπάρχουν τόσα και τόσα πράγματα που ξεχωρίζουν κάθε κουλτούρα και πολιτισμό στον κόσμο. Μάλιστα υπάρχουν και τόσα που ξεχωρίζουν άτομα από την ίδια χώρα, από την ίδια πόλη, ακόμη κι από την ίδια οικογένεια. Αυτή είναι βέβαια και η μαγεία του όλου πράγματος. Η διαφορετικότητά μας. Γιατί αν όλοι οι λαοί ήταν ίδιοι, όπως και να το κάνουμε μια έλλειψη ενδιαφέροντος θα υπήρχε!
Πάρτε για παράδειγμα τις γλώσσες.
Πολλές είναι οι λέξεις που ακούγονται ακριβώς το ίδιο και έχουν δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες ανάμεσα σε δύο ή και περισσότερες χώρες. Η αγγλική λέξη «gift» που σημαίνει δώρο, στα γερμανικά είναι το δηλητήριο. Κάντε απλά εικόνα όταν ένας Άγγλος λέει σε έναν Γερμανό «I bought a gift for your birthday!»(…). Βέβαια, στα νορβηγικά αυτή η λέξη σημαίνει «παντρεμένος». Καμία σχέση.
Από την άλλη, υπάρχει η λέξη «kwiecień» που στα πολωνικά σημαίνει Απρίλιος, ενώ η λέξη «květen», που προφέρεται με παρόμοιο τρόπο, είναι ο Μάιος για την Τσεχία. Φανταστείτε πόσες κανονισμένες συναντήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ μεταξύ δυο τέτοιων ατόμων! Η λατρεμένη γάτα (όχι που θα μου ξέφευγε) στα ισπανικά λέγεται «gato». Στα γαλλικά όμως το «gateau» (που προφέρεται περίπου το ίδιο, μην τα ξαναλέμε) σημαίνει τούρτα.
Επίσης, στα αραβικά το «la» είναι το όχι. Για σχεδόν όλο τον υπόλοιπο κόσμο, είναι η κλασσική νότα ανάμεσα στο sol και το si. Από την άλλη «mama», όπως καταλαβαίνετε και μόνοι σας, είναι η μαμά για τους Ρώσους – και όχι μόνο. Ποιος να μας το ‘λεγε όμως ότι αυτό στα γεωργιανά σημαίνει μπαμπάς (!). Θα έχει τσακωθεί κόσμος και κοσμάκης για το ποια ήταν τελικά η πρώτη λέξη του μωρού.
Ένα άλλο παράδειγμα που μας διαφοροποιεί σχετίζεται με τις χειρονομίες. Πρώτο και καλύτερο το γνωστό thumbs up. Το ξέρατε ότι στο Μπαγκλαντές θεωρείται προσβλητικό; Προσβλητικό είναι και το «σήμα της νίκης» σε μέρη όπως Αγγλία και Αυστραλία όταν γίνεται με την παλάμη προς το μέρος μας. Επίσης, το νεύμα που κάνουμε συνήθως με τα δάχτυλο για το «έλα εδώ», αν το κάνεις στις Φιλιππίνες μπορεί και να σε συλλάβουν.
Και όλα αυτά είναι μόνο λίγες περιπτώσεις που δείχνουν το πόσο διαφορετικοί είμαστε. Το γεγονός αυτό όμως, δεν θα πρέπει να μας επηρεάζει όσον αφορά το πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους.
[themify_quote]Οφείλουμε να σεβόμαστε την κάθε κουλτούρα, όσο διαφορετική ή ίδια κι αν είναι με την δικιά μας.[/themify_quote]
Είναι το πρώτο και το βασικότερο βήμα για να ζούμε ειρηνικά. Και γιατί όχι, αντί να αντιδράμε αρνητικά πάνω στο διαφορετικό, να μην το βλέπουμε σαν μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να μάθουμε νέα πράγματα και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι παρ’ όλα αυτά που μας διαχωρίζουν, υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που μας ενώνουν. Τι κι αν είμαστε από την Ελλάδα, την Κίνα, το Πακιστάν, την Αυστραλία, την Αίγυπτο; Ζούμε όλοι στον ίδιο πλανήτη. Έχουμε μάθει να επικοινωνούμε και να εκφραζόμαστε, λεκτικά και μη. Ανήκουμε όλοι σε μια κουλτούρα, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή. Έχουμε όλοι όνειρα και φιλοδοξίες. Έχουμε τις ίδιες βασικές ανάγκες. Με λίγα λόγια είμαστε όλοι άνθρωποι!
Κι αν αυτά δεν είναι αρκετά για να σας πείσουν, σκεφτείτε για λίγο από πού προέρχεστε. Σκεφτείτε εσάς, μετά τους γονείς σας, τους παππούδες σας και συνεχίστε πηγαίνοντας όλο και πιο πίσω στον χρόνο. Οι ρίζες είναι για όλους μας οι ίδιες. Να το θυμάστε αυτό κάθε φορά που βγαίνετε εκεί έξω και συναντάτε κάτι διαφορετικό!
[:]