Logo White Small

Ο εθελοντισμός και το πανεπιστήμιο παρέα στην Φοιτητική Εβδομάδα!

[:EL]

 Η Φοιτητική Εβδομάδα κι εγώ γνωριστήκαμε μέσω ενός email του πανεπιστημίου. Ξέρεις από εκείνα που σου στέλνουν συνέχεια και μετανιώνεις την ώρα και την στιγμή που συγχρόνισες το ακαδημαϊκό σου email με το gmail!

Από την πρώτη γνωριμία με κέρδισε όμως! “Γίνετε εθελοντής στο μεγαλύτερο φοιτητικό πολιτιστικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.” έγραφε ο τίτλος. “Το πανεπιστήμιο ανοίγει τις πύλες του στο κοινό της Θεσσαλονίκης.” διάβασα λίγο πιο κάτω.

Γιατί όχι σκέφτηκα; Αμέσως μου ήρθαν στο μυαλό μου άπειρα επιχειρήματα που με παρότρυναν να συμμετέχω: το πανεπιστήμιο προωθεί τον πολιτισμό, στηρίζει το ταλέντο και την δημιουργικότητα των φοιτητών του, δίνοντας τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο και τις ιδέες τους, προάγει την αξία του εθελοντισμού, φέρνει σε επαφή τα μέλη της φοιτητικής κοινότητας.

Χωρίς να το καταλάβω, είχα ήδη συμπληρώσει την αίτηση των εθελοντών που είχαν επισυνάψει.

Και κάπου εκεί το ταξίδι της 59ης Φοιτητικής Εβδομάδας ξεκίνησε για μένα και έμελλε να γίνει από τις καλύτερες εμπειρίες που μου έχει προσφέρει το πανεπιστήμιο έως τώρα!

Οφείλω να ομολογήσω ότι, αρχικά, δεν ήξερα τι να περιμένω! Τι είναι η Φοιτητική Εβδομάδα; Τι εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν; Μα κυρίως, ποιος θα είναι ο ρόλος των εθελοντών;

Από την πρώτη κιόλας συνάντηση, κάθε μου αμφιβολία σβήστηκε. Είδα στα μάτια όλων των 187 εθελοντών την χαρά, την προσμονή, την προθυμία να προσφέρουν τον χρόνο τους για να συνεισφέρουν στην υλοποίηση του θεσμού.

Για τις υπόλοιπες εβδομάδες (εβδομάδες ναι! Γιατί η Φοιτητική Εβδομάδα είναι εβδομάδα μόνο στον τίτλο) ήταν προγραμματισμένες ποικίλες πολιτιστικές και εθελοντικές δράσεις. Θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, πειράματα, συναυλίες, αθλητικά δρώμενα, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, χορευτικές εκδηλώσεις, διαγωνισμοί, πεζοπορίες, εκδηλώσεις αφιερωμένες στους πρόσφυγες, παρουσιάσεις ερευνητικών προσπαθειών φοιτητών. Να μην ξεχάσω να αναφέρω το πολυαγαπημένο “Κυνήγι Θησαυρού”.

Δραστηριότητες από φοιτητές προς φοιτητές! 

Στα “καθήκοντα” των εθελοντών περιλαμβάνονταν κάθε είδους βοήθεια στις φοιτητικές ομάδες, που παρουσίαζαν τις δράσεις τους, ενημέρωση στους επισκέπτες και γενικότερη επίβλεψη για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.

Στο τέλος όμως τι μου έμεινε; Οι στιγμές που ζήσαμε, οι εμπειρίες που μοιραστήκαμε, οι νέοι και δραστήριοι άνθρωποι που γνώρισα!

Γίναμε όλοι μαζί μια μεγάλη φοιτητική οικογένεια!

 Γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, συνεργαστήκαμε, κοινωνικοποιηθήκαμε, ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις, μάθαμε την αξία της προσφοράς, ενώ παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό και τις τέχνες από “πρώτο χέρι”.

Το πιο σημαντικό για μένα ήταν ότι, όσους εθελοντές και να γνώρισα, ο καθένας ήταν πιο ενδιαφέρων και πολυπράγμων από τον άλλο! Δεν συναντάς συχνά φοιτητές τόσο δημιουργικούς και ενεργούς. Ο καθένας είχε να μοιραστεί την δική του μοναδική ιστορία. Μίλαγε με πάθος και σπιρτάδα για τις ασχολίες του, για πράγματα που του αρέσουν. Διέθετε ολοκληρωμένες απόψεις για θέματα του πανεπιστημίου και της κοινωνίας.

Κάθε συνάντησή μας ήταν μια ευχαρίστηση! Ανυπομονούσα να παρεβρεθώ στις δράσεις για τους ανθρώπους, για όσους θα γνώριζα εκεί.

187 διαφορετικοί φοιτητές, και όμως, μας ένωσε ο εθελοντισμός! 

εθελοντές

Όλα τα καλά, δυστυχώς, κάποτε τελειώνουν. Στο αποχαιρετιστήριο πάρτυ που διοργανώθηκε, πέρα από τα αποδεικτικά συμμετοχής που λάβαμε, δώσαμε μια υπόσχεση. Να ξαναβρεθούμε του χρόνου στην 60η Φοιτητική Εβδομάδα!

Τέλος, θα ήθελα να παραθέσω μια φράση της Αναπληρώτριας Πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, καθηγήτριας Αριάδνη Στογιαννίδου, που ακούστηκε στην συνέντευξη τύπου της Φοιτητικής Εβδομάδας. «Η κοινότητα της Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας κλειστός χώρος, αλλά είναι ένας χώρος προσβάσιμος με πολλά πράγματα να δείξει.».

Στο τελευταίο ειδικά δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Όσο υπάρχουν ακόμη φοιτητές σαν και τους εθελοντές που γνώρισα, το πανεπιστήμιο θα μεγαλουργεί και θα συνεχίζει να λειτουργεί σαν μια κουκίδα πολιτισμού, γνώσης και ιδεών!

Ααα και μια φιλική συμβουλή! Την επόμενη φορά που θα δείτε στα εισερχόμενα ένα email από το πανεπιστήμιο, μην το προσπεράσετε. Εκεί μέσα μπορεί να κρύβεται μια μοναδική εμπειρία που σας περιμένει να την ανακαλύψετε! 

[Μπορείτε να βρείτε φωτογραφικό υλικό από όλες τις δράσεις της Φοιτητικής Εβδομάδας εδώ.]

 [:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!