Logo White Small

Μερικά ευχάριστα μηνύματα για το μέλλον

[:EL]

Αλήθεια, πόσο αισιόδοξος αισθάνεσαι ατενίζοντας το μέλλον και την κατεύθυνση στην οποία βαδίζει ο πλανήτης μας; Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν θα έπρεπε να είμαστε καθόλου χαρούμενοι με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως είναι λογικός ο καταιγισμός από αρνητικές πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά. Ο πόλεμος, η ανεργία και η οικονομική κρίση φαίνεται πως είναι τα μόνα νέα για εμάς σήμερα. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία παγκόσμια τάση αλλαγής η οποία μας γεμίζει με ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον και είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Οι άνθρωποι έχουν όσο ποτέ άλλοτε επίγνωση των προβλημάτων του πλανήτη και προσπαθούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο να βοηθήσουν. Κάποιοι οργανώνονται σε εθελοντικές ομάδες, άλλοι σχεδιάζουν εφαρμογές και άλλοι προσπαθούν μέσω της επιστήμης να προσφέρουν το δικό τους έργο. Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως πρωτοστάτες σε αυτές τις αλλαγές είναι οι νεότερες γενιές ανθρώπων από τις οποίες λαμβάνουμε εξαιρετικά θετικά μηνύματα. Aς δούμε μερικά από τα ευχάριστα νέα του πλανήτη μας.

Young-Activists8
Boyan Slat

O 20χρονος αυτός Ολλανδός έχει βάλει στόχο να καθαρίσει τους ωκεανούς ολόκληρης της γης! Έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσω της ομιλίας του στο
TEDxDelft  το 2012 και η ιστορία του ξεκινάει από τις διακοπές του στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, καθώς επιχειρούσε τις καταδύσεις του σε ηλικία 16 ετών, παρατήρησε πως συνάντησε περισσότερες πλαστικές σακούλες από ψάρια. Απογοητευμένος από το θέαμα αυτό αναρωτήθηκε ‘’Why can’t we just clean this up?’’. Έτσι, ξεκίνησε τις έρευνές του και παρουσίασε την ιδέα του, υποστηρίζοντας πως μπορεί να καθαρίσει τους ωκεανούς σε διάστημα 5 ετών! Το 2014, το φαινομενικά αδύνατο εγχείρημά του κρίθηκε εφικτό και χρηματοδοτήθηκε. Η μεγαλύτερη επιχείρηση καθαρισμού στην ιστορία The Ocean Cleanup είναι γεγονός και μπορείτε να πάρετε μία γεύση από την δράση της στο παρακάτω βίντεο.

Divestment Movement

Έχεις ακουστά το συγκεκριμένο κίνημα; Εμφανίστηκε πριν 2 χρόνια και προτρέπει τους ανθρώπους να σταματήσουν να επενδύουν τα χρήματά τους σε επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων και να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ανταποκρίθηκαν περίπου 2000 επενδυτές και 400 ιδρύματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν 646 εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένας πασίγνωστος ηθοποιός.

Divestment movement DIcaprio

Το αποτέλεσμα; Η αποεπένδυση από τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων έφτασε τα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στάλθηκε. Το μέλλον ανήκει σε όσους σέβονται τον πλανήτη και τα ευχάριστα νέα αυξάνονται καθημερινά. Η IEA (International Energy Agency) μόλις ανακοίνωσε πως το 2020 ο πλανήτης θα ικανοποιεί τις ανάγκες του χρησιμοποιώντας κατά 26% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Σουηδία σκοπεύει να γίνει η πρώτη χώρα που θα καλύπτει τις ανάγκες της αποκλειστικά με τέτοιον τρόπο και η Costa Rica το πραγματοποίησε φέτος για 75 συνεχόμενες μέρες. Από την αρχή του έτους μέχρι και τα μέσα Μαρτίου δεν χρειάστηκε ούτε στο ελάχιστο να χρησιμοποιήσει ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Μερικές ισχυρές βροχές στις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας που διαθέτει ήταν αρκετές.

12036635_903969739658871_8011878345711105496_n
Edward Snowden

O Edward Snowden, τεχνικός της NSA (National Security Agency) και πρώην υπάλληλος της CIA, πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις των τελευταίων ετών. Πιο συγκεκριμένα, αποκάλυψε στον Guardian απόρρητες πληροφορίες για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων PRISM της NSA με το οποίο οι ΗΠΑ παραβίαζαν την ιδιωτική ελευθερία όλων των πολιτών του πλανήτη. Έχει ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ με σκοπό να ξανακάνει το internet ένα ασφαλές μέρος για τους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή του έχει χορηγηθεί άσυλο 3 ετών στην Ρωσία και βρίσκεται μόνιμα εκεί, απειλώντας πως έχει πολλά να αποκαλύψει ακόμα. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό να βλέπουμε ανθρώπους να παλεύουν για τα δικαιώματά μας ακόμα κι αν θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Παρακάτω ακολουθεί η εξ’ αποστάσεως ομιλία του στη σκηνή του TED.


Ενημέρωση

Η ενημέρωση είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία που μπορούν να σου δώσουν ώθηση για να σκεφτείς θετικά και αισιόδοξα για το μέλλον. Οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι αναζητάνε στην πλειοψηφία τους σωστή ενημέρωση και δεν πέφτουν τόσο εύκολα θύματα της προπαγάνδας των ΜΜΕ. Ολοένα και περισσότερα sites και blogs εναλλακτικής ενημέρωσης εμφανίζονται καθημερινά (όπως και αυτό το οποίο διαβάζετε τώρα) και οι άνθρωποι συνειδητά επιλέγουν να ενημερώνονται από αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών είναι η TTIP (Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων). Η εν λόγω συμφωνία δυσαρέστησε τους ανθρώπους και μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε εναντίον της. Μέσα σε ελάχιστες μέρες και χωρίς να προβληθεί καθόλου η υπόθεση, οι άνθρωποι κατάφεραν να ενημερωθούν και να οργανώσουν διαδηλώσεις όπως αυτή στο Βερολίνο με 250 χιλιάδες πολίτες. Η ταχύτητα με την οποία μπορούμε να οργανωθούμε και να δράσουμε σήμερα είναι ένα προνόμιο που απολαμβάνουμε για πρώτη φορά.

berlin    (Berlin 10/10/2015)


Καινοτομία

Αναμφισβήτητα, βιώνουμε την πιο δημιουργική εποχή στην ιστορία του πλανήτη. Για κάθε ένα πρόβλημα που εμφανίζεται έχουμε χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να βρουν μία λύση. Στο ανθρώπινο δυναμικό, τα νέα μυαλά που έχουν πρόσβαση στην έρευνα και ανάπτυξη έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν και οι νέες ιδέες διαδίδονται και υλοποιούνται ταχύτατα. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι σε έξαρση και καθημερινά πραγματοποιούνται σημαντικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις σε όλους τους τομείς. Τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, 3D printing, σύγχρονη ιατρική και πολλά άλλα έρχονται για να αλλάξουν τις ζωές μας και να προκαλέσουν τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές.

Είναι δεδομένο πλέον πως διαθέτουμε όλα τα μέσα που χρειαζόμαστε για να μετατρέψουμε τον πλανήτη μας σε ένα καλύτερο μέρος. Πολλά γεγονότα μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον και κίνητρο για να γίνουμε μέρος αυτής της αλλαγής. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα όμως σίγουρα θα πρέπει να παραμένουμε αισιόδοξοι. Πώς αλλιώς θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον αν δεν το φανταστούμε πρώτα;

[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!