Η Φυσική του Ταξιδιού

[:EL]

Εικόνα 1.1 - Η κίνηση επιτρέπει την ταυτόχρονη εναλλαγή μεταξύ δύο ακραίων καταστάσεων. Μόνη διέξοδος διαφυγής από μία κατάσταση είναι το Ταξίδι.
Εικόνα 1.1 – Η κίνηση επιτρέπει την ταυτόχρονη εναλλαγή μεταξύ δύο ακραίων καταστάσεων. Μόνη διέξοδος διαφυγής από μία κατάσταση είναι το Ταξίδι.

Κεφάλαιο 1ο – Η Φυσική του Ταξιδιού

1.1 Κίνηση

Ορισμός:  Σύμφωνα με την επιστήμη της Φυσικής, Κίνηση είναι η μετατόπιση της θέσης ενός σώματος, από μία Αρχική σε μία Τελική Θέση. Εάν δεν υπάρχει τριβή, ή όποια άλλη αιτία απώλειας ενέργειας, η κινητική ενέργεια παραμένει σταθερή και η κίνηση συνεχίζεται επ’ άπειρον.

Γενίκευση:  Στη Ζωή, η κίνηση μετουσιώνεται με τα χαρακτηριστικά της θνησιμότητάς μας.  Η αρχική θέση ονομάζεται Σπίτι, η τελική Προορισμός και διαδικασία της μετατόπισης Ταξίδι. Η κινητική ενέργεια, μ’ ότι αυτή συνίσταται, πάντοτε περατώνεται. Επέρχεται η φθορά και η κίνηση σταματά. Για να ξεκινήσει εκ νέου, μία άλλη, ίσως με άλλο προορισμό, άλλο ταξίδι, ακόμη κι άλλο σπίτι.

Σπίτι: Κάθε τι το οικείο, το ασφαλές. Είναι τα μέρη που μεγαλώσαμε, οι άνθρωποι που κρατήσαμε, οι αρχές και το αξιακό μας σύστημα, οι σκέψεις της καθημερινότητάς μας, τα όνειρα και οι εφιάλτες μας.

Ταξίδι: Το μονοπάτι που συνδέει το γνώριμο με το ξένο. Εκείνη η διαδρομή που μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε τις πιο ενδόμυχες επιθυμίες μας, να τις τροποποιήσουμε, να τις πραγματώσουμε. Η αναγκαία διαδικασία για να μεταβούμε από μία κατάσταση σε μία άλλη.

Προορισμός: Χαρακτηρίζεται από το εξής παράδοξα:

α)  Ενώ είναι ένα μέρος άγνωστο κι ανεξερεύνητο, επιθυμούμε να το επισκεφτούμε, παρασυρόμενοι μόνο από την εικόνα που έχουμε πλάσει στην φαντασία μας για αυτό.  Απόδειξη της ικανότητας της ανθρώπινης φύσης να υπερνικάει το φόβο.

β)  Ενώ αποτελεί το κίνητρο για το ταξίδι, σχηματοποιείται κατά την ίδια την διαδικασία του ταξιδιού. Άλλοτε ακαθόριστος, άλλοτε μεταβαλλόμενος κι άλλοτε σταθερός ως το πέρας.

Εικόνα 2.2 – «Ἡ Ἰθάκη σ’ ἔδωσε τ’ ὡραῖο ταξεῖδι. Χωρὶς αὐτὴν δὲν θἄβγαινες στὸν δρόμο. Ἄλλά δὲν ἔχει νὰ σὲ δώσει πιά.» - Κ.Π.Κ.
Εικόνα 1.2 – «Ἡ Ἰθάκη σ’ ἔδωσε τ’ ὡραῖο ταξεῖδι. Χωρὶς αὐτὴν δὲν θἄβγαινες στὸν δρόμο. Ἄλλά δὲν ἔχει νὰ σὲ δώσει πιά.» – Κ.Π.Κ.

 

Το μετά:  «Ἄλλά δὲν ἔχει νὰ σὲ δώσει πιά». M’ αυτή φράση, κλείνει την προτελευταία στροφή της Ιθάκης, ο Καβάφης, αποτυπώνοντας με λυρικό τρόπο, το νομοτελειακό ακόλουθο του πέρατος κάθε ταξιδιού: την αδράνεια. Όταν φτάσεις στον τελικό προορισμό, δεν έχεις κάποια κινητήρια δύναμη, να σε ωθεί να συνεχίσεις. Κοντοστέκεσαι στην κορυφή, κυρίαρχος πια του παιχνιδιού, με μια γλυκόπικρη γεύση που ήρθε το τέλος. «Και τώρα;», αναρωτιέσαι.

Έχεις 2 επιλογές. Μπορείς να βολευτείς στην κορυφή, μέχρι η αδράνεια να βαλτώσει σταδιακά την περηφάνια σου και όποιο συναίσθημα χαράς και ικανοποίησης σου έδωσε αυτή η κατάκτηση. Ή μπορείς να χιμήξεις για την επόμενη, να ανακαλύψεις νέα όρη στην πεδιάδα της ρουτινιασμένης καθημερινότητάς σου, να αναρριχηθείς σε νέες κορυφές, ψηλότερες.

Κίνδυνοι του ταξιδιού: Πολλοί. Μπορεί να πληγωθείς, σωματικά, συναισθηματικά ή ψυχικά. Μπορεί να απογοητευτείς, να κουραστείς. Να βαρεθείς, να ντροπιαστείς, να χάσεις ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής σου. Ωστόσο, είναι και ο μοναδικός τρόπος να αναγεννηθείς, να σταθείς στα πόδια σου, να ολοκληρωθείς. Μόνο μέσω του ταξιδιού, μπορείς να διαφύγεις από το δυσάρεστο στο ευχάριστο. Μιας κι ο δρόμος για την ευτυχία, είναι αναπόφευκτα μονόδρομος, που περνάει μέσα από τη δυστυχία.

 

Εικόνα 1.3 – Ο Μικρός Πρίγκιπας μαζί με τον πρώτο φίλο που εξημέρωσε, στο μεγάλο ταξίδι που έκανε, μακριά από τον πλανήτη του.
Εικόνα 1.3 – Ο Μικρός Πρίγκιπας μαζί με τον πρώτο φίλο που εξημέρωσε, στο μεγάλο ταξίδι που έκανε, μακριά από τον πλανήτη του.

Μαθηματική Απεικόνιση: Όπως σε κάθε κεφάλαιο της Φυσικής, έτσι κι εδώ υπάρχουν οι σχετικοί μαθηματικοί τύποι. Στο φαινόμενο του Ταξιδιού λοιπόν, δεν υπάρχει καλύτερη μαθηματική αναλογία για να περιγράψει τις αναγκαίες συσχετίσεις, από αυτή της Συνάρτησης.

Η Συνάρτηση, αποτελείται από τρία θεμελιώδη στοιχεία: τις Σταθερές, τις Ανεξάρτητες Μεταβλητές και τις Εξαρτημένες Μεταβλητές.

Σταθερές:  Είναι τα στοιχεία εκείνα που παραμένουν αναλλοίωτα από την αρχή ως το τέλος. Αυτά που προγραμματίσαμε εμείς να γίνουν, από ανάγκη ή καθαρόαιμη απόλαυση, ή αυτά που αναπόφευκτα θα γίνουν, λόγω καταστάσεων που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε.

Ανεξάρτητες Μεταβλητές:  Το οξυγόνο του ταξιδιού. Εκείνα τα δυσάρεστα ή ευχάριστα ατυχήματα. Οι εκπλήξεις, οι απρόσμενες κι ανέλπιστες συμπτώσεις, οι τυχαίες γνωριμίες, που σου αλλάζουν το τελικό αποτέλεσμα, καμιά φορά πέρα από κάθε σου πρόβλεψη.

Εξαρτημένες Μεταβλητές:  Είναι ο προορισμός σου. Είναι εξαρτημένος, διότι εξαρτάται από τις τιμές και τις σχέσεις μεταξύ των ανεξάρτητων μεταβλητών. Είναι αποτέλεσμα των πράξεων μεταξύ αυτών και των σταθερών. Ίσως, αν έχεις περισσότερες σταθερές, να μπορέσεις να προβλέψεις το εύρος του τελικού αποτελέσματος. Ωστόσο, όποια σχέδια κι αν έχεις κάνει, ποτέ δε θα ξέρεις ποια θα είναι η τελική του τιμή.

Τύπος: Κάθε ταξίδι έχει το δικό το τύπο, τις δικές του σχέσεις…

 

Εφαρμογές:

Εφαρμογή 1: Πάρε ένα βιβλίο. Βάλτο στην τσάντα σου. Να έχεις πάντα ένα, μαζί σου. Εκεί που περιμένεις στη στάση, στο μικρό διάλλειμα που δεν ξέρεις τι να κάνεις, καθώς περιμένεις το ραντεβού σου που σ ‘έχει στήσει, άνοιξέ το, διάβασέ το, ρούφηξέ το. Κι εκείνες τις γραμμές που θα σε κάνουν να χαμογελάσεις, να μελαγχολήσεις ή να δακρύσεις, σημείωσέ τες. Κράτησέ τες για σένα, γιατί είναι εκείνες οι γραμμές, που μες στο γκρίζο της καθημερινότητας, σε ταξίδεψαν σε μέρη μακρινά, μέρη που θα ‘θελες να επισκεφτείς ξανά και ξανά. Ακόμα, στείλτες και σ’ ένα φίλο σου, που ξέρεις ότι έχει ανάγκη κι αυτός απ’ αυτό το ταξίδι…

 

Εικόνα 1.4 – Φωτογραφικό στιγμιότυπο, καταγεγραμμένο από την bookarazzi ομάδα του facebook «Τι διαβάζουν οι άνθρωποι στο μετρό και στο λεωφορείο; Ε;».
Εικόνα 1.4 – Φωτογραφικό στιγμιότυπο, καταγεγραμμένο από την bookarazzi ομάδα του facebook «Τι διαβάζουν οι άνθρωποι στο μετρό και στο λεωφορείο; Ε;».

 

Εφαρμογή 2: Στάσου, κλείσε τα μάτια, φόρα τα ακουστικά σου και πάτα το play. Άνοιξε τα χέρια σου, νοιώσε τον αέρα και πήγαινε σ’ εκείνους τους τόπους που δεν τολμάς να πας…

Εφαρμογή 3:  Κάνε εθελοντισμό, γνώρισε κόσμο, ανακάλυψε κι άλλαξε τον εαυτό σου. Κάθε άνθρωπος, κάθε γνωριμία είναι ένα ταξίδι. Φαντάσου τα οφέλη, όταν αυτή γίνεται στα πλαίσια μιας ομάδας με δημιουργικά ενδιαφέροντα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, για να σπάσει ο πάγος και να χτίσεις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις, από τη συμμετοχή σε μια συνεργατική και παραγωγική διαδικασία, στα πλαίσια μιας ομάδας με κοινό στόχο. Κι αν μη τι άλλο, η πόλη μας, και ιδιαίτερα τα Πανεπιστήμιά μας, περιλαμβάνουν πληθώρα τέτοιων ομάδων.

Εφαρμογή 4:  Ταξίδεψε σ’ άλλες χώρες, σ’ άλλα μέρη. Κι αν σου φαίνεται δύσκολο, για τον οποιοδήποτε λόγο, απλά μπες και δες τη λίστα του blog μας, με τις Top7 ομιλίες με θέμα Travel. Περιέχουν όλο το απαραίτητο υλικό, για να αποκτήσεις την ώθηση που σου λείπει.

 

Ασκήσεις για τις διακοπές:

  1. Ακολούθησε τα βήματα της εφαρμογής 1. Έπειτα κατέγραψε τα quotes που σου άρεσαν σε ένα αρχείο και στείλτα μας για να τα κοινοποιήσουμε.
  2. Κάνε playlist με τραγούδια που σε ταξιδεύουν. Ταξινόμησέ τες ανάλογα με συναισθήματα (π.χ. positive attitude – για τα πρωινά ξυπνήματα, rainy mood – για τις μελαγχολικές βροχερές μέρες κ.α.) και στείλτες για δημοσίευση.
  3. Είναι καλοκαίρι, οπότε εκδρομίσου (από το εκδρομίζω,-ομαι, συνηρημένο)! Βγάλε φωτογραφία με το πιο πλατύ χαμόγελό σου και στείλτη μας. Θα τη προσθέσουμε στο «collage εμπειριών μας».
  4. Make a “To Do” list! Κατέγραψε τις πιο κρυφές επιθυμίες σου, με πολλές δόσεις τρέλας. Και άσε μας να τις γνωρίσουμε. Και αν ακόμα, τις πραγματοποιήσεις, στείλε φωτογραφικό υλικό ή βίντεο!

DEADLINE: ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ.

 

«Κι ἂν πτωχικὴ τὴν βρεῖς, ἡ Ἰθάκη δὲν σὲ γέλασε.
Ἔτσι σοφὸς ποὺ ἔγινες, μὲ τόση πεῖρα,
ἤδη θὰ τὸ κατάλαβες ἡ Ἰθάκες τι σημαίνουν.»

Καλό ταξίδι…

 [:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »