Logo White Small

Η μαγεία της κλασικής μουσικής

[:EL]Πολλές φορές το αγαπημένο σου τραγούδι δεν είναι πια αγαπημένο μετά από ένα χρονικό διάστημα, και όχι μόνο αυτό,  αλλά αν το ακούσεις κάπου ύστερα από καιρό θα αναρωτηθείς πού το θυμήθηκε ο DJ. Υπάρχει όμως ένα είδος μουσικής του οποίου τα κομμάτια όχι μόνο δε θα τα βαρεθείς, αλλά μπορείς να τα ερωτευτείς! Απίστευτα πράγματα μπορούν να συμβούν όταν ανακαλύψεις τη μαγεία της κλασικής μουσικής.

Κι αν σκέφτεσαι ότι δεν θα ερωτευόσουν ποτέ την μουσική αυτή, ίσως πρέπει να σου θυμίσω τις φορές που τη λάτρεψες…

 

Φαντάσου το θριαμβευτικό φινάλε μιας ταινίας χωρίς από πίσω να ακούγεται μια συμφωνική ορχήστρα που δίνει την ψυχή της, χωρίς τα θριαμβευτικά κόρνα, τα γλυκά βιολιά, τα γεμάτα ένταση τυμπάνια, και το γεμάτο συναίσθημα ήχο μιας πολυπληθούς χορωδίας. Η σκηνή θα έμοιαζε πολύ αδιάφορη. Όταν όμως βλέπεις την ίδια σκηνή και αυτή η ηχοχρωματική πανδαισία ηχεί στα αυτιά σου, το μέσα σου πλημμυρίζει συναισθήματα, και αμέσως η εμπειρία που βιώνεις βλέποντας την ταινία είναι κλάσεις ανώτερη. Ή θυμήσου εκείνη τη φορά που ο πρωταγωνιστής περνούσε μια πολύ καταθλιπτική περίοδο της ζωής του. Από πίσω ένα μελαγχολικό πιάνο ή ένα θλιμμένο βιολί υπήρχαν για να σου μεταφέρουν τα συναισθήματα του ήρωα και την τραγικότητα της κατάστασης.

Η κλασική μουσική εκφράζει τα συναισθήματα αυτού που την εκτελεί και δίνει φωνή στα συναισθήματα του ακροατή της.

Περίεργο βέβαια φαντάζει εκ πρώτης όψεως το γεγονός ότι πρόκειται για μια μουσική που γράφτηκε εκατονταετίες παλιότερα. Μπορεί κανείς να σκεφτόταν ότι αφού γράφεται νέα μουσική καθημερινά, γιατί να μένουμε στο παρελθόν, γιατί να μην επιδιδόμαστε σε νέες συνθέσεις και τεχνικές; Όλα αυτά φυσικά και συμβαίνουν, όμως αυτή η μουσική, του παρελθόντος, χωρίς να μονοπωλεί τις μουσικές μας προτιμήσεις, μπορεί να κατέχει μια θέση σε αυτές, καθώς μπορεί και εκφράζει μέσα από την πολυπλοκότητα της απλά πράγματα, αλλά και με απλό τρόπο εκφράζει τις πιο ανείπωτες και απερίγραπτες συναισθηματικές μας καταστάσεις.

 

Η κλασική μουσική διαρκεί στο χρόνο σε αντίθεση με πολύ ωραίες αλλά εφήμερες επιτυχίες γιατί όσες φορές και να ακούσεις ένα έργο, κάθε φορά ακούς κάτι διαφορετικό, ανάλογα με το πώς νιώθεις. Η μουσική μοιάζει να περιγράφει τη συναισθηματική σου πορεία προς την κάθαρση. Επίσης, κάθε φορά ανακαλύπτεις νέες λεπτομέρειες που δεν είχες παρατηρήσει, και κάθε φορά μπορείς να φτιάξεις τη δική σου φανταστική ιστορία καθώς την ακούς. Το μεγαλύτερο μέρος της κλασικής μουσικής, αν εξαιρέσουμε κυρίως την όπερα, είναι ορχηστρική μουσική. Δεν έχει καθόλου λόγια. Έτσι, όταν την ακούς μπορείς να φαντάζεσαι, να νιώθεις και να σκέφτεσαι οτιδήποτε θες, χωρίς περιορισμούς.

Το υπέροχο, λοιπόν, με τη φανταστική ιστορία που μπορείς να πλάσεις ακούγοντας μια κλασική σύνθεση είναι ότι χάρη στις απότομες ανατροπές της μουσικής (π.χ. απότομα δυνατός ή πολύ σιγανός ορχηστρικό ήχος ή όλα τα όργανα σωπαίνουν και μένει να ακούγεται μόνο ένα φλάουτο) η ιστορία σου έρχεται πάνω κάτω. Βάζεις με το μυαλό σου τι μπορεί να συνέβη στους ήρωες για να είναι έτσι η μουσική…

 

Στην κλασική μουσική υπάρχει ένας άγραφος νόμος ότι οι μουσικοί μένουν πιστοί στο μουσικό κείμενο και το ερμηνεύουν ακριβώς όπως ο συνθέτης το εμπνεύστηκε. Παραδόξως, όμως, όσες διαφορετικές εκτελέσεις ενός έργου κι αν ακούσεις είναι μοναδικές, γιατί ο κάθε ερμηνευτής βάζει μέσα λίγο απ’ αυτόν. Τις κάνει δικές του. Είναι πολύ συναρπαστικό να ακούς ακριβώς το ίδιο κομμάτι, να είναι διαφορετικό μόνο και μόνο επειδή το παίζει άλλος άνθρωπος. Ο εκτελεστής νιώθει να μιλά μέσα από τη μουσική του και αυτό ο ακροατής το αντιλαμβάνεται. Αν μάλιστα ακούσεις ντουέτα ή τρίο, για παράδειγμα, είναι σαν τα όργανα να συνομιλούν ή ακόμα καλύτερα σαν οι ερμηνευτές να συνομιλούν μέσω των μουσικών τους οργάνων, κι εσύ καταλαβαίνεις ακριβώς τι λένε χωρίς να βγάζουν λέξη.

 

Οι σκοτεινές και απόκοσμες σονάτες, οι ενεργητικές σονάτες και τα κονσέρτα, τα πρελούδια του Bach, μια μίξη συναισθημάτων σε ένα κομμάτι. Με όλα αυτά τα χρώματα είσαι ελεύθερος να επιλέξεις αυτό που σε εκφράζει κάθε στιγμή, αφού έχεις στη διάθεσή σου έναν απίστευτο μουσικό πλούτο για να εξερευνήσεις. Εκατονταετίες μουσικών συνθέσεων.

 

Τα καλά νέα τώρα είναι ότι αν θέλουμε στην εξερεύνηση μας να δώσουμε μια ευκαιρία και στην κλασική μουσική το έχουμε ήδη κάνει.

Δε χρειάζεται να αρχίσουμε από το μηδέν. Όχι μόνο όλοι έχουμε ακούσει κλασική μουσική αλλά πολλές φορές την έχουμε σιγομουρμουρίσει κιόλας! Και μπορεί να μην ξέρουμε καν ότι αυτή η όμορφη μελωδία που μας έκανε εντύπωση ήταν… κλασική!

Και ίσως μέσα σου λες “Εγώ σίγουρα δεν έχω καμία σχέση με αυτή τη μουσική” Ε λοιπόν για “σένα είναι η ακόλουθη πρόκληση”! Το βίντεο που ακολουθεί έχει γνωστά αποσπάσματα κομματιών κλασικής μουσικής. Κι αν το σκορ σου δεν είναι 100% είναι σίγουρα πάνω από 60%!

 

Η μουσική έχει να σου δώσει ακόμα περισσότερα από όσα φανταζόσουν, να σου ανοίξει κόσμους που ποτέ δεν ήξερες πως υπάρχουν και να αποκτήσεις ακούσματα πολύ διαφορετικά που πιθανόν να αποκαλύψουν ένα κρυμμένο κομμάτι του εαυτού σου.

 

Καλή τύχη στο τεστ αλλά φυσικά και στη μουσική εξερεύνηση!

 

 

 [:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!