Logo White Small

“Thinking out of the box”

[:EL]

 Νεωτερική αντίληψη της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης εποχής ή ουσιαστική αλλαγή του, μέχρι πρότινος, κυρίαρχου τρόπου σκέψης; Εγγενές ανθρώπινο χαρακτηριστικό ή επίκτητο γνώρισμα ορισμένων (ταλαντούχων) ανθρώπων; Τι σημαίνει τελικά “thinking out of the box” και πώς μπορεί να αλλάξει εμάς και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας;

Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για την κατανόηση της λεγόμενης “σκέψης έξω από το κουτί” αποτελεί το “Γκρουπ των Μπλε Ανθρώπων”.

 Για τον οργανισμό αυτό αναφέρει ο Ken Robinson στο βιβλίο του με τίτλο “Άλλη Λογική” ότι:

Το “Γκρουπ των Μπλε Ανθρώπων” είναι ένας διάσημος διεθνώς δημιουργικός οργανισμός, που έχει τη βάση του στο Lower Manhattan, στη Νέα Υόρκη. Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 1988 από τον Phil Stalton, τον Chris Wink και τον Matt Goldman.

Το Γκρουπ των Μπλε Ανθρώπων παράγει μοναδικές παραστάσεις που συνδυάζουν μουσική, σύνθετα αυτοσχέδια όργανα, κωμικά σκετς και multimedia. Το γκρουπ έχει επίσης ηχογραφήσει δίσκους και μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, και εμφανίζεται συστηματικά στη μικρή οθόνη.

Οι Μπλε Άνθρωποι φοράνε μαύρα απλά ρούχα κι έχουν μέικ-απ στα χέρια, το πρόσωπο και το ξυρισμένο τους κεφάλι, και δεν μιλάνε ποτέ. Αντιμετωπίζουν καθετί τριγύρω τους με μια παιδιάστικη αθωότητα και περιέργεια.

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το γκρουπ έχει πάρει τις διαστάσεις ενός παγκόσμιου δημιουργικού φαινομένου, με θέατρα στη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας, το Ορλάντο, τη Βοστώνη, το Σικάγο, το Βερολίνο και το Τόκυο. Και πλέον διαθέτουν και δικό τους δημοτικό σχολείο. Κανένα από τα ιδρυτικά μέλη δεν είχε τίποτα από όλα αυτά υπόψη του, όταν πρωτοξεκίνησαν μαζί το ταξίδι τους.

12239526 10156322116380253 6993895140489035841 nΤι μπορεί λοιπόν να αντιληφθεί κάποιος για την σκέψη έξω απο το κουτί;

Πρώτον, ότι η έννοια αυτή σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργικότητα και μάλιστα βρίσκεται σε μια δυναμική αλληλεπίδραση με αυτή. Η δημιουργικότητα μπορεί να οριστεί ως η διαδικασία γέννησης πρωτότυπων ιδεών, που έχουν αξία. Επομένως, για να είσαι δημιουργικός, πρέπει να σκεφτείς αντισυμβατικά, έξω από το πλαίσιο. Για να δημιουργήσεις κάτι αυθεντικό, πρέπει να σκεφτείς με έναν τρόπο που δεν έχεις επιχειρήσει μέχρι τώρα.

Όμως για να το πετύχεις αυτό, μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσεις θεωρίες και ιδέες σε τομείς που δεν έχουν δοκιμαστεί πιο πριν. Αυτό ακριβώς συνέβη και με το Γκρουπ των Μπλε Ανθρώπων.

Η αγάπη για την τέχνη και οι εναλλακτικές ιδέες τους οδήγησαν τελικά, μεταξύ άλλων, και στη δημιουργία ενός δημοτικού σχολείου. Απέδειξαν έμπρακτα πως η δυναμική της δημιουργικότητας στις τέχνες και τις επιχειρήσεις μπορεί να συνυφανθεί αρμονικά με την κουλτούρα της εκπαίδευσης.

creative 725811 960 720
Σημαντικό ρόλο στην αντισυμβατική σκέψη διαδραματίζει επίσης και η έννοια του λάθους.

Η δημιουργική σκέψη ενδημεί σε περιβάλλοντα που αποδέχονται το λάθος. Εάν ο κύκλος σου τιμωρεί το λάθος, δε θα καταφέρεις ποτέ να γίνεις  ουσιαστικά δημιουργικός. Εάν ακόμη δεν είσαι προετοιμασμένος να κάνεις λάθος, τότε είναι εξίσου απίθανο να δημιουργήσεις κάτι πραγματικά αυθεντικό.

 

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι η δημιουργικότητα δεν αποτελεί ένα επίκτητο γνώρισμα ορισμένων ατόμων, αλλά είναι έμφυτη στον κάθε άνθρωπο. Οι άνθρωποι γεννιούνται δημιουργικοί. 

Τα εκπαιδευτικά συστήματα ανά τον κόσμο οφείλουν να συμβάλλουν στην ανακάλυψη της δημιουργικότητας και των ιδιαίτερων ταλέντων του κάθε παιδιού και στην σφυρηλάτηση μιας στέρεας και υγιούς προσωπικότητας.

Aντ’ αυτού εμμένουν σε αναχρονιστικά μοντέλα και οριοθετούν τη σκέψη των νέων ανθρώπων. Τα υπάρχοντα συστήματα εκπαίδευσης δεν σχεδιάστηκαν για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αναπτύχθηκαν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες άλλων εποχών. Η μεταρρύθμιση δεν αρκεί. Απαιτείται μεταμόρφωση.

Τους καιρούς μας σαρώνει μια χιονοστιβάδα αλλαγών. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε σαν κοινωνικό σύνολο, πρέπει να ανακαλύψουμε τις πραγματικές δημιουργικές μας δυνάμεις. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αλλιώς τον εαυτό μας και να συμπεριφερόμαστε αλλιώς μεταξύ μας.

Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε “out of the box”.

 

 [:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!