[:EL]
Στο διεθνές συνέδριο TED που διεξήχθη το διάστημα 24 – 28 Απριλίου στο Βανκούβερ του Καναδά, φιλοξενήθηκε μια ξεχωριστή και παράλληλα ιστορική ομιλία.
Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 25 Απριλίου προβλήθηκε βιντεοσκοπημένος λόγος του πάπα Φραγκίσκου.
Ο πάπας Φραγκίσκος, είναι ο 266 πάπας και ανέλαβε το αξίωμά του στις 13 Μαρτίου του 2013. Είναι ο πρώτος λατινοαμερικάνος πάπας και κατά την διάρκεια της θητείας του έχει ξεχωρίσει για τις «καινοτόμες» δράσεις του. Μία από αυτές ήταν η επιλογή του να μιλήσει στο συνέδριο του TED. Ο τίτλος της διοργάνωσης ήταν «The Future you» («Ο μελλοντικός εσύ») και με αφορμή αυτό, ο πάπας μετέδωσε την ιδέα πως το μόνο μέλλον που αξίζει να δημιουργηθεί, πρέπει να τους συμπεριλαμβάνει όλους.
Αναλυτικότερα, αναφέρθηκε στην σημαντικότητα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ όλων των ανθρώπων.
«Η ύπαρξη του ενός συνδέεται άρρηκτα με την ύπαρξη των άλλων» δήλωσε.
Η κοινωνία είναι ένα σύνολο και για την σωστή της λειτουργία απαιτείται αρμονία. Ο κόσμος είναι αποτέλεσμα πολλών «εσύ» που ενώνονται και γίνονται «εμείς». Τόνισε, μάλιστα, την σημασία του να φροντίζει και ανακουφίζει ο ένας τον άλλον. Κάθε άτομο έχει πρόσωπο, υπόσταση, δεν είναι ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο, ένας αριθμός. Και για να το εξηγήσει αυτό χρησιμοποίησε την παραβολή του καλού Σαμαρείτη.
Δυστυχώς στην εποχή μας κυριαρχεί το χρήμα και οι πραγματικές αξίες των ανθρώπων περνούν σε δεύτερη μοίρα. Για αυτό και ο πάπας κάλεσε όλο τον κόσμο να αλλάξει πρώτα τον εαυτό του για να αλλάξουν μετά όλοι: «ένα άτομο είναι αρκετό για να υπάρξει ελπίδα. Η ελπίδα ξεκινάει με ένα εσύ που σιγά σιγά γίνεται εμείς και έτσι ξεκινάει η επανάσταση».
Στο τέλος της ομιλίας του έκανε λόγο για την πραγματική έννοια της λέξης «τρυφερότητα». Είναι ένας όρος που πολλοί χρησιμοποιούν και λίγοι τον εφαρμόζουν πραγματικά. Η «τρυφερότητα» πηγάζει από την πραγματική αγάπη, την ταπεινότητα και για να εφαρμοστεί απαιτείται σθένος.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως ο πάπας σ’ αυτό το συνέδριο προσπάθησε να καταστήσει σαφές το αυτονόητο. Ότι είμαστε ένα σύνολο και έτσι πρέπει να λειτουργούμε για να μπορέσουμε να πετύχουμε. Το χρήμα που έχει γίνει αυτοσκοπός των περισσότερων και οι συνέπειες που έχει επιφέρει η τεχνολογία στη ζωή μας, μας έκανε να ξεχάσουμε βασικές μας αρχές.
Το αποτέλεσμα;
Να βιώνουμε μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κρίσεις της ιστορίας. Για αυτό και ο αρχιερέας της καθολικής εκκλησίας κάλεσε όλους τους ανθρώπους να προσπαθήσουν ο καθένας ξεχωριστά να επαναπροσδιορίσουν τις πραγματικές τους αξίες. Η αλλαγή του ενός θα δώσει το έναυσμα σταδιακά να αλλάξουν όλοι. Για να δανειστώ και μια φράση του ομιλητή:«αρκεί και μόνο ένα κεράκι αναμμένο για να επικρατήσει το φως».