Logo White Small

Gaudi & Sagrada Familia:To όραμα του Αρχιτέκτονα Θεού

Τί είναι η αρχιτεκτονική; Πόσα είδη υπάρχουν; Πώς αυτή σχετίζεται με τα μηνύματα που εκπέμπονται; Ποιος είναι ο Gaudi; Γιατί η Sagrada Familia είναι τόσο μεγάλο και σημαντικό δημιούργημα; Όλες αυτές οι ερωτήσεις βρίσκουν την απάντησή τους παρακάτω.

Ορίζοντας την Αρχιτεκτονική

Αρχιτεκτονική είναι η τέχνη και επιστήμη της ικανοποίησης των ανθρώπινων αναγκών στο χώρο μέσω του σχεδιασμού μεθόδων και υλικών κατασκευών που εφαρμόζεται ευρύτερα στην οίκηση και δόμηση του χώρου, ως εφαρμοσμένη επιστήμη της σχεδίασης και της υλοποίησης κατασκευών ( κτιρίων, γεφυρών, πόλεων) δίνοντας έμφαση στην εργονομία, την αισθητική, την λειτουργία και την μορφή/ κατασκευή. Η τέχνη της αρχιτεκτονικής και το εύρος της ποικίλλει, μπορεί να ξεκινά από σχεδίαση και κατασκευή επίπλων μέχρι και πόλεων.

Συνδυάζει τις ανθρωπιστικές επιστήμες με αυτές των μηχανικών καθώς και τις καλές τέχνες και προβάλλει/ εξυπηρετεί 3 αξίες: ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ, ΕΥΧΡΗΣΤΙΑ.

Gaudi
Credits: Unspalsh

ΓΟΤΘΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΠΑΡΟΚ

Ξεκινώντας με την Γοτθική τέχνη, αυτή πρωτοεμφανίστηκε την εποχή του Μεσσαίωνα στην Γαλλία κι έπειτα εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και συνεχίστηκε κατά την Αναγέννηση μέχρι και τον 15ο αι. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι: τα ογκώδη μεγέθη, κυρίως όσον αφορά το ύψος, τα περίτεχνα και λεπτομερή διακοσμητικά στοιχεία, οι αιχμηρές κυκλικές αψίδες, οι θόλοι, οι σύνθετοι κίονες και τα μεγάλα παράθυρα που κοσμούσαν κατά κύριο λόγο καθεδρικούς ναούς και ανάκτορα αναπαριστώντας συμβολικά την μεγαλοσύνη του Θεού σε αντιδιαστολή με την ταπεινότητα της ανθρώπινης φύσης.

Συνεχίζοντας, η τέχνη Μπαρόκ βρίσκεται αρκετά κοντά στην πρώτη. Αφετηρία της ήταν η Ιταλία και στόχος της είναι η προβολή της αίσθησης του εξωπραγματικού και της παντοδυναμίας του θεϊκού. Αυτά επιτυγχάνονται με δραματικό φωτισμό κι έντονες αντιθέσεις, με υπερβολική διακόσμηση και μεμονωμένα γλυπτά στο εξωτερικό, με τη σύνδεση της ζωγραφικής αλλά και την τεχνική της “οπτικής απάτης”, Συνήθως τα μπαρόκ κτίρια απαρτίζονται από το κεντρικό κυρίαρχο οικοδόμημα, 2 πλάγιες πτέρυγες και ένα χαμηλότερο προεξέχον τμήμα. Αυτές ήταν οι δύο κατηγορίες σχεδιασμού που κυριάρχησαν στην Sagrada Familia.

Περιληπτικά και πιο διαδραστικά:

GAUDI

Ο Γκαουντί, γνωστός στην ιστορία και ως ” Αρχιτέκτονας θεός” είναι ένας από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες που σημάδεψαν την πόλη της Βαρκελώνης και την εικόνα της. O Gaudi καταγόταν από την Καταλονία, γεννήθηκε στην πόλη Reus και σπούδασε στην Βαρκελώνη. Μελέτησε ιδιαίτερα την ισλαμική και γοτθική αρχιτεκτονική και θέλησε να τις ανανεώσει. Η τεχνική που κατά κύριο λόγο περιλάμβανε κομμάτια από κεραμικά πλακίδια που διακόσμησαν και χρωμάτισαν τα περισσότερα έργα του. Η μεγαλύτερη επιρροή του Gaudi πήγαζε από την φύση και τις μορφές της. Χρησιμοποιούσε καμπυλωτούς δομικούς λίθους, γλυπτά στρεπτού σιδήρου και μορφές που θύμιζαν οργανικές. Χαρακτηρίζεται από τον πρωτότυπο σχεδιασμό του και τα έντονα χρώματα.

Μεταξύ των διαφόρων έργων του Gaudi ήταν το Park Guell, που ήταν και το παλιό του σπίτι, η La Perdrera ή αλλιώς Casa Mila , η Casa Calvet που αποτέλεσε την πιο συντηρητική κατασκευή κλωστοϋφαντουργικών και στέγασε επαγγελματικές εγκαταστάσεις στο ισόγειο και υπόγειο και ιδιωτική κατοικία στους επάνω ορόφους και άλλων πολλών ακόμη, αυτό που ξεχώρισε και είναι μέχρι σήμερα παγκοσμίως γνωστό είναι η Sagrada Familia.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω μπορείτε να ανατρέξετε στο What is Gothic Architecture? (thespruce.com) καθώς και στο βιβλίο για την βιογραφία του Gaudi.

SAFRADA FAMILIA

Η Σαγράδα Φαμίλια ή αλλιώς η Βασιλική κι Εξαγνυστική Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας πήρε το όνομά της καθώς η ιδέα της ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα καθολικών οπαδών του Αγίου Ιωσήφ ( μνηστήρας της Παναγίας) αφιερωμένων στην ενθάρρυνση της οικογενειακής συνοχής ενόψει της αναδυόμενης βιομηχανικής επανάστασης, δηλαδή από μια μικρή ενοριακή εκκλησία. Ωστόσο ήταν έμπνευση του βιβλιοπώλη Ζοσέπ Μαρία Μποκαμπέλια.

Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1882 και ακόμη δεν έχει φτάσει στο τέλος της για αρκετούς λόγους, όπως τον Ισπανικό εμφύλιο το 1936 που την διέκοψε ,καθώς επίσης υπήρξε αιτία να χαθεί το εργαστήρι του Gaudi με φωτιά αλλά και τον ξαφνικό θάνατο του ίδιου αφού τον χτύπησε ένα διερχόμενο τραμ στις 7 Ιουνίου του 1926.

Σαν να το είχε προβλέψει όμως αυτό, ο δημιουργός της Sagrada Familia, οργάνωσε την διαδικασία της κατασκευής της σε ενότητες με πρώτη την Αψίδα και την πρόσοψη της Γέννησης. Τα πρώτα σετ σκίτσων από μόνα τους χρειάστηκαν 7 ολόκληρα χρόνια όμως πλέον η συγκεκριμένη εκκλησία έφτασε να ανταγωνίζεται τον Καθεδρικό Ναό της Βαρκελώνης. Άλλος ένας ενδιαφέρον συμβολισμός είναι πως τα 18 κωδωνοστάσια αναπαριστούν τους 12 Απόστολους, τους 4 Ευαγγελιστές, την Παναγία και τον Ιησού Χριστό.

Θα ήταν προδοσία να σκεφτούμε και να τελειώσουμε τη Σαγράδα Φαμίλια. Αφήστε την να παραμείνει εκεί, σαν τεράστιο σαπισμένο δόντι

είπε ο Σαλβαντόρ Νταλί

Ο πελάτης μου δεν βιάζεται. Ο Θεός έχει όλο τον χρόνο του κόσμου

έιπε ο ίδιος ο Gaudi

Για περισσότερα άρθρα σχετικά με το Desing, μπορείτε να διαβάσετε στο Blog | TEDxUniversityofMacedonia

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!