Logo White Small

TEDxCurator Δημήτρης Σιδηρόπουλος

Με αφορμή το 10ο επετειακό event του TEDxUniversityofMacedonia 2023, ο Σιδηρόπουλος Δημήτρης, μας δίνει μία συνέντευξη ως ο κατάλληλος άνθρωπος για να περιγράψει το TEDx. Ο Δημήτρης είναι ο φετινός Curator και μετρά την 4η χρονιά του ως εθελοντής. Μας μιλά εμβαθύνοντας στην δική του προσωπική εμπειρία, ξετυλίγει αναμνήσεις και αναπολεί, και φυσικά αναφέρεται στα οφέλη του να είναι κάποιος μέλος της ομάδας του TEDxUniversityofMacedonia.

Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το TEDx, πως αποφάσισες να πάρεις μέρος;

Από το λύκειο παρακολουθούσα ομιλίες των TEDxEvents μέσα από το κανάλι του TED Talks στο Youtube. Στο πανεπιστήμιο, και ως φοιτητής του ΠΑΜΑΚ, ανακάλυψα πως διεξάγονται συνέδρια στην Ελλάδα. Για 2 χρόνια έχανα τις προθεσμίες για τις αιτήσεις εθελοντών. Το 2018 και το 2019 παρευρέθηκα ως θεατής στο TEDxUniversityofMacedonia. Το αγάπησα! Όφειλα να ζήσω και να αποτελέσω κομμάτι στην δημιουργία και την στελέχωση ενός συνεδρίου με τόσο μεγάλο αντίκτυπο στους ανθρώπους. Το 2020 έκανα το βήμα να κάνω αίτηση για την οργανωτική ομάδα ως Experience Manager, τον οποίο ρόλο και ανέλαβα.

Ποιος είναι ο Δημήτρης μέσα στο TEDx κατά την διάρκεια των χρόνων και με τι ασχολείται την εκάστοτε φορά;

Ένας άνθρωπος που εξελίσσεται συνεχώς και μένει έκπληκτος με το πόσα πράγματα ανακαλύπτει. Από το 2020 βίωσα το συνέδριο επί χρόνων covid αλλά και δια ζώσης. Μέλος της οργανωτικής αλλά και διοργανωτής. Κάθε χρονιά είναι και μία νέα πρόκληση. Από το σημείο που παλεύεις για τα χαμόγελα και την εμπειρία 25 εθελοντών σου πίσω από προστατευτικές μάσκες, μέχρι την ευθύνη για τον συντονισμό και την διοργάνωση κάθε πτυχής του μεγαλύτερου συνεδρίου στην Βόρεια Ελλάδα. Κλήθηκα να ασχοληθώ με κάθε λεπτομέρεια και κάθε τομέα του συνεδρίου. Πάντα μοναχικά εκτεθειμένος μπροστά σε 600 ανθρώπους, εθελοντές, ομιλητές, συνεργάτες και κοινό.

TEDx

Πως βιώνεις την εμπειρία κάθε χρονιά μέχρι στιγμής; Τι θα μείνει για πάντα μαζί σου;

Κάθε χρονιά είναι και ένα διαφορετικό roller coaster. Την πρώτη χρονιά το ζεις, την δεύτερη σε πάει μπροστά, την τρίτη το απολαμβάνεις από μακριά. Ως Experience Manager ανακάλυψα πως λατρεύω αυτό που κάνω και έχω κλίση σε αυτό. Ως Curator, οφείλω να παραδεχτώ πως ήταν το highlight των 25 χρόνων μου. Είχα ένα όραμα το οποίο κατάφερα με πολύ βοήθεια να φέρω εις πέρας, αν και στην πορεία διδάχθηκα σκληρά μαθήματα και έμαθα πως δεν είναι όλα τόσο ρομαντικά. Για πάντα μαζί μου θα μείνουν όλα εκείνα τα ευχαριστώ που άκουσα, με σουφρωμένα μάτια και ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπο όλων εκείνων των εθελοντών και συνεργατών μου, που αναγνώρισαν τις θυσίες και εκτίμησαν την προσπάθεια μου.

Θα μας αποκαλύψεις μια αστεία ιστορία, εκ των έσω, που θα ήθελες να μάθει ο κόσμος αλλά δεν σου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία;

Πραγματικά δεν ξέρω ποια να πρωτοεπιλέξω! Όλα αυτά τα χρόνια ξεθάβω συνεχώς αστείες ιστορίες και σκηνικά. Νομίζω η ιστορία που λέω σε όλους πιο συχνά ήταν από το 2022. Είχαμε βγει στην γύρα με το αυτοκίνητο με τον τότε υπεύθυνο φαγητού Δημήτρη Θωμλούδη. Είχαμε μία συνάντηση και έπειτα είπαμε να περάσουμε από καταστήματα που θέλαμε να προσεγγίσουμε για συνεργασία. Βρισκόμαστε στην Μακένζι Κίνκ και έχουμε κολλήσει στην κίνηση έξω από το μαγαζί Cookie Man. Ήμουν εμφανώς εκνευρισμένος, αφενός που δεν είχαμε καταφέρει να κλείσουμε κάτι και αφετέρου λόγω στατικού μποτιλιαρίσματος. Τα μπισκότα δεν ήταν στο πλάνο μας αλλά δεν με ένοιαζε.

Σηκώνω χειρόφρενο και του λέω: « Μήτσο! Κατέβα όπως είσαι. Μπες στο μαγαζί και ζήτα 1200 μπισκότα ». Μου απαντάει: « Σοβαρά μιλάς; » Του λέω: « Μην το σκέφτεσαι καν. Έφυγες » και ξεκλειδώνω τις ασφάλειες των πορτών. Βγάζει απότομα την ζώνη ασφαλείας φωνάζοντας: « Μωρέ θα κωλώσω ρε;! ». Βγαίνει από το αυτοκίνητο, κατευθύνεται στο μαγαζί ενώ εγώ ανάβω αλάρμ λίγο πιο κάτω. Μετά από 10 λεπτά αναμονής έχω τηλεφώνημα και μια φωνή υπερηφάνειας στο αυτί μου: « Έλα αφεντικό. Κλείσαμε 1200 μπισκότα ». Το λέω ακόμη και γελάω!

Τέλος, γιατί να επιλέξει κάποιος να γίνει εθελοντής στο TEDx και όχι κάπου αλλού; Τι θα κερδίσει;

Η συμβολή στην δημιουργία ενός TEDx συνεδρίου είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Κυρίως προσφέρει την δυνατότητα συμβολής σε ένα γεγονός, το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στις ψυχές των ανθρώπων που είτε συμμετέχουν είτε παρακολουθούν. Ο χαρακτήρας του συνεδρίου είναι άκρως εμπνευστικός για τον κάθε άνθρωπο και έχει τρομερή αξία να αποτελεί κανείς, έστω και λίγο, αιτία αυτού. Ένας εθελοντής, μέσα από όλη την θητεία του, βλέπει όλα τα στάδια προετοιμασίας ενός συνεδρίου με τεράστιο βεληνεκές. Αποκτά γνώσεις, αναμνήσεις, εμπειρίες και πάνω από όλα;

Φίλους! Φίλους που ό, τι και να γίνει. Ό,τι και να γίνει! Είτε η ζωή τους απομακρύνει είτε όχι. Πάντα, μα πάντα, θα έχουν να συζητήσουν κάτι που έγινε τότε και θα γελούν με την ψυχή τους. Όσο κι αν το περιγράφω δεν θα μπορέσω ποτέ να αποτυπώσω ακριβώς το εθιστικό συναίσθημα αυτής της εμπειρίας. Ή ίσως μπορώ! Όλο λέω φτάνει και πάλι βρίσκομαι εδώ για 4η συνεχόμενη χρονιά! * και γέλασε πονηρά *

Για περισσότερα άρθρα και συνεντεύξεις, μπορείτε να διαβάσετε στο Blog | TEDxUniversityofMacedonia

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!