[:EL]Το ταξίδι μας στην Αθήνα ολοκληρώθηκε και οι ιδέες του TEDxAcademy έστρωσαν το δρόμο για απαντήσεις και ερωτήματα που πιθανώς να αναζητούσαμε. Το TEDxAcademy 2017 στόχευε σε μια κοινή προοπτική, αυτού του καλύτερού μας εαυτού. Αξίζει να δείξουμε το καλύτερο μας εαυτό, όχι για τη δικιά μας αυταρέσκεια, αλλά γιατί ο καλύτερος μας εαυτός κάνει με τη σειρά του, καλύτερο το κόσμο γύρω μας.
Είναι άραγε οι ατομικές αλλαγές που βελτιώνουν το κόσμο ολότελα; Γιατί και κατά πόσο αλλάζουν γύρω μας οι συνθήκες, όταν δείχνουμε το καλύτερο μας εαυτό; Ποιο είναι το αντίκτυπο του τρόπου ζωής μας; Αποτελεί ο άνθρωπος μια εγωιστική οντότητα ή ζει για να προσφέρει;
Αυτά τα ερωτήματα δημιουργήθηκαν μέσα από τη δική μου συνείδηση, όταν πρωτοάκουσα το θέμα του φετινού TEDx Academy, “Our Best Self”. Αν απορείτε και εσείς κατά πόσο αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν και ικανοποίησαν τις προσδοκίες μου, σας απαντώ ειλικρινά, πως και εγώ βρίσκομαι με την ίδια απορία!

Ας ρίξουμε μια ματιά στις ομιλίες που ξεχώρισα!
Ποια είναι η καλύτερη εκδοχή του κόσμου γύρω μας;
H σκηνοθέτης Anastasia Mikova άνοιξε το πρώτο session αλλά και ολόκληρο το συνέδριο. Ομολογώ, οτι ανυπομονούσα για τη συγκεκριμένη ομιλία. Η Anastasia θα μας μιλούσε, όπως και έγινε, για τη θέση της γυναίκας στον πλανήτη γη. Έτσι, πήραμε μια γεύση για το νέο της ντοκιμαντέρ με τίτλο WOMAN.
Kάθε γυναίκα αντιμετωπίζεται διαφορετικά ανάλογα με τη χώρα στην οποία ζει. Χαρακτηριστικά, μία στις τρεις γυναίκες αντιμετωπίζεται βίαια στη διάρκεια της ζωής της, ακόμη και σήμερα.
Μήπως μια κοινωνία που συμπεριφέρεται δίκαια και ίσα στο γυναικείο πληθυσμό, μπορεί να βελτιώσει ολόκληρο το κόσμο;
Λίγο αργότερα, ακολούθησε ο απολαυστικός Παύλος Τσίμας. Η έννοια της δημοσιογραφίας είναι πλέον μια ρευστή ολότητα. Τα social media έχουν κατακλύσει τις ζωές μας, αποτελώντας το βασικό τρόπο πληροφόρησης. Ξέρουμε όμως να τα χρησιμοποιούμε; Η δυνατότητα επιλογής της ενημερωτικής πηγής, μήπως μας κάνει να απορρίπτουμε οτιδήποτε δεν μας είναι αρεστό; Κι όμως, αυτό είναι μια νέα παραδοχή και καθοριστικό σημείο για την εξέλιξη της ενημέρωσης και της οργάνωσης των ατόμων. Ζούμε μέσα σε μια μεταβατική περίοδο, με πολωμένες εκλογικές αναμετρήσεις, πολωμένες απόψεις. Τα πολύβουα και συχνά fake news των μέσων ενημέρωσης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Χρειάζεται να είμαστε περισσότερο σκεπτόμενοι αλλά και αισιόδοξοι στη μεταβατική αυτή περίοδο του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Ήταν η κατάληξη αυτής της εξαιρετικά χρήσιμης και τεκμηριωμένης ομιλίας.
Σε τοπικό όμως, επίπεδο;
Η βραβευμένη ιστορικός, Μαρία Ευθυμίου, μας ανέφερε τρία (ή και παραπάνω) διαχρονικά σημεία του Ελληνισμού των τελευταίων 4.000 χρόνων! Κι όμως, η καθηγήτρια κατάφερε να συμπυκνώσει και να αναφερθεί με πάθος σε μικρές ελληνικές προσωπικότητες που κρύβονται όμως, πίσω από μεγάλες ιστορικές εκφάνσεις της παγκόσμιας ιστορίας! Τέλος, μας υπενθύμισε την ομορφιά και την ιστορικότητα της ελληνικής γλώσσας. Μια άποψη που θα συμμεριστώ κι εγώ με τη σειρά μου.
Έπειτα, η φιλόδοξη Μελίνα Ταπράντζη μας μίλησε για το καλύτερο εαυτό του επιχειρείν. Τη κοινωνική οικονομία ή αλλιώς social entepreneurship. Μέσα από αυτή την οπτική, το μονομερή κέρδος μιας σύγχρονης επιχείρησης επεκτείνεται και ακολουθεί το δρόμο της κοινωνικής προσφοράς. Λειτουργεί καθοριστικά, ανέφερε η ίδια, στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, ξεκινώντας ίσως από την Ελλάδα. Όπως άλλωστε, τόλμησε να ξεκινήσει και η ίδια.
Τι μπορεί να κάνει ο ίδιος μας ο εαυτός;
Πιθανότητες και τόλμη συνθέτουν αυτή την προτελευταία ομιλία. O Caspar Berry, μίλησε γι’ αυτό μέσα από την δικιά του και σίγουρα ξεχωριστή ιδιότητα. Ο Berry είναι ένας επαγγελματίας παίχτης poker και μας μίλησε για την αβεβαιότητα. Αυτή που τελικά, μπορούμε να τη συναντήσουμε σε όλους τους ανθρώπους και πόσο μάλλον στον ίδιο μας τον εαυτό. Η αβεβαιότητα ταυτόχρονα, είναι αυτή που οδήγησε τον ίδιο σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.
Τελικά, το TEDxAcademy 2017 έκλεισε με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Μια ομιλία-παράσταση. Μια ομιλία με τη συνοδεία κιθάρας. Μια ομιλήτρια που δεν χρειάζεται συστάσεις. Η εξαιρετική και ανθρώπινη Λίνα Νικολακοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια διαφορετική ίσως πορεία. Όχι αυτή προς τον καλύτερο μας εαυτό. Αλλά αυτή που στοχεύει στον πιο ειλικρινή, αυθεντικό και καθάριο εαυτό. Ο εαυτός αυτός, κατάφερε να με λυτρώσει, όπως και την ίδια, όπως και το κοινό που την χειροκροτούσε ένθερμα. Η εμβληματική μουσικοσυνθέτης χάρισε αναμφισβήτητα μια ομιλία-εμπειρία που άγγιξε όλες τις αισθήσεις. Όπως άλλωστε και η μουσική της.
Επιπλέον, από εκείνη την ημέρα, δεν θα μπορούσα να παραλείψω την εξαιρετική ερμηνεία της παιδικής χορωδίας El Sistema Greece μαζί με την μαγευτική Μπέττυ Χαρλαύτη. Μια ερμηνεία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό και μια φρέσκια ιδέα που πραγματικά κάνει το κόσμο καλύτερο. Το El Sistema Greece αποτελεί ένα καλλιτεχνικό μοντέλο, κοινωνικής ένταξης παιδιών.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σχολιάσω το εξής. Μπορεί όντως, το TEDxAcademy να μην απάντησε σε όλες μου τις ερωτήσεις. Αλλά αυτό καμία σημασία δεν έχει. Απαντήσεις πήρα, αλλά πήρα και ερωτήματα. Οι νέες ιδέες και οπτικές δεν βρίσκονται σε ένα TEDx event ή οπουδήποτε αλλού για να ερμηνεύονται αποκλειστικά με απαντήσεις. Βρίσκονται και για να δημιουργούν νέα ερωτήματα. Πολλές φορές πιο βαθιά και πολλές φορές πιο μπροστά στον ορίζοντα, πιο κοντά στο δρόμο της προσωπικής μου ουτοπίας.
Αν θέλετε να μάθετε πληροφορίες και για το TEDxAcademy 2016 με θέμα “RE-Imagine Greece”, κάντε κλικ εδώ![:]