ΟΑΣΘ. Ένα ακρωνύμιο, μια μοναδική αγάπη. Ποιος τακτικός, ή μη, χρήστης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης δεν έχει ακούσει σε οποιαδήποτε διαδρομή του την χαρακτηριστική φωνή: « ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ Νο 50, ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»; Μάλλον κανείς. Ερώτηση δεύτερη, ποιος από τους εκατοντάδες καθημερινούς επιβάτες του ΟΑΣΘ επιβιβάστηκαν τελικά στην πολιτισμική γραμμή Νο50;
Όντας μόνιμη κάτοικος Θεσσαλονίκης, φοιτήτρια στην πόλη μου και τακτικότατη χρήστης του ΟΑΣΘ (τόσο ώστε να έχω αγαπημένη θέση στο λεωφορείο της περιοχής μου), ποτέ δεν σκέφτηκα να επιβιβαστώ στην γραμμή 50. Είχα την ψευδαίσθηση πως ήξερα καλά την πόλη μου. Όμως πως αλλιώς θα ξεκινούσε μια σειρά για την SKG Thessaloniki, εάν δεν έκανα μια “περίληψή” της;
Η γραμμή Νο50, με όχημα εμφανώς πιο παιχνιδιάρικο εξωτερικά ώστε να σε κερδίζει με μια ματιά, έχει αφετηρία και τέρμα τον Λευκό Πύργο, το ορόσημο της πόλης. Σκοπός της διαδρομής που εκτελεί ο οδηγός είναι να ξεναγήσει τους επιβαίνοντες στα ιστορικά και πολιτισμικά μνημεία του κέντρου και της Άνω Πόλης, κάνοντας 15 ενδιάμεσες στάσεις. Ενδεικτικά κάποια από τα σημεία που περνάει είναι η Αγία Σοφία, η πλατεία Αριστοτέλους, το Κουλέ Καφέ και τα Ανατολικά τείχη.
Έχοντας το έντυπο της γραμμής στο χέρι επιβιβάζομαι στο λεωφορείο, με ένα αίσθημα που σίγουρα δεν χαρακτηρίζεται ως “ενθουσιασμός”. Όσο η ώρα περνάει, η πολιτισμική γραμμή με ξαφνιάζει ευχάριστα αφού νιώθω ότι βρίσκομαι σε μια άλλη πόλη, λες και ξαφνικά βρίσκομαι κάπου που δεν έχω ξαναπάει ποτέ. Ο συνοδός με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού μοιράζεται με τους επιβαίνοντες, τόσο στα ελληνικά όσο και στα Αγγλικά, πολύτιμες πληροφορίες για τα μνημεία που συναντάμε στις στάσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχουν έντυπα της πολιτισμικής γραμμής σε ανάγλυφη μορφή Braille για τα άτομα με μειωμένη όραση.
Θα ήταν πολύ εύκολο να παραθέσω όλες τις στάσεις και κάποια στοιχεία για αυτές ώστε να γεμίσω έτσι, το άρθρο αυτό. Δεν ήταν, ωστόσο, αυτό που μου έκανε εντύπωση από τη μια ώρα που πέρασα στο λεωφορείο αυτό. Η γεύση που είχα μόλις αποβιβάστηκα ήταν γλυκόπικρη. Όχι γιατί η διαδρομή δεν κάλυψε τις απαιτήσεις μου, αλλά γιατί εγώ δεν κάλυψα τις απαιτήσεις της διαδρομής. Πόσο πλούσια ιστορικά είναι αυτή η πόλη και πόσα λίγα γνωρίζουμε για αυτήν;

Σκεφτείτε το λίγο. Καθημερινά μπορεί να χρησιμοποιήσουμε το “ραντεβού στη Καμάρα”, όμως πότε έχουμε καθίσει να διαβάσουμε για αυτήν, να την παρατηρήσουμε; Θαυμάζουμε τον Λευκό Πύργο, όμως πότε ήταν η τελευταία φορά που μπήκαμε μέσα σε αυτόν (οι σχολικές εκδρομές εξαιρούνται); Θαυμάζουμε τις πόλεις του εξωτερικού συνεχώς, λέγοντας πόσο μα πόσο σημαντική πολιτισμική κληρονομιά έχουν αφήσει. Όμως η ίδια μας η πόλη έχει 17 (!) μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς, σύμφωνα με την λίστα παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα έχετε στη διάθεση σας λίγη ώρα “για χάσιμο”, εξερευνήστε την πόλη σας. Επιβιβαστείτε στην γραμμή Νο50 ή περπατήστε μέσα στα στενά της Θεσσαλονίκης, ανοίξτε τα μάτια και τα αυτιά σας και παρατηρήστε ότι γίνετε γύρω σας, βάλτε στο αθόρυβο το κινητό σας και απολαύστε την πόλη που μένετε. Ζήστε την SKG on the inside!
Spoiler : Το EP02 δεν διαθέτει οποιαδήποτε μορφή πολιτισμού και κουλτούρας της πόλης , είναι γεμάτο με τους ανθρώπους της .
Ακολουθήστε τα νέα της πόλης μας μέσω του TEDxUniversityofMacedonia Blog![:]