[:EL]Πόσες φορές στη ζωή σου έχεις σκεφτεί ότι η κατάληξη μιας κατάστασης δεν σου άρεσε και ότι θα έκανες ό,τι “περνάει από το χέρι” σου για να την αλλάξεις; Πόσες φορές ένιωσες πως αδικείσαι από μια τελική απόφαση, όσο μικρή ή μεγάλη και αν ήταν αυτή; Η αλήθεια είναι πως ο χρόνος πίσω δεν γυρνά και πως ό,τι συνέβη, δυστυχώς ή ευτυχώς είναι αμετάβλητο. Μπορείς, ωστόσο, να μάθεις να επιβάλλεσαι στο χώρο στον οποίο δραστηριοποιείσαι, ώστε να καταφέρνεις σχεδόν πάντοτε αυτό που επιθυμείς.
Σύμφωνα με την Amy Cuddy, καθηγήτρια στο τμήμα Business Administration στο Harvard Business School, μπορείς να κερδίσεις την προαγωγή που θέλεις τόσο πολύ, μπορείς να περάσεις το προφορικό μάθημα που χρωστάς τα τέσσερα τελευταία εξάμηνα, ακόμη και να έχεις τελικά δίκιο όταν μαλώνεις με την κοπέλα σου. H Cuddy, είναι κοινωνική ψυχολόγος που ασχολείται με το “power-posing” και το πως αυτό επηρεάζει τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι και ως συνέπεια, πως βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας. Θεωρητικά το “power-posing” ορίζεται ως την επιβολή ενός ανθρώπου σε μια κατάσταση, υιοθετώντας μια συγκεκριμένη στάση σώματος. Κάθε λέξη, με την σωστή στάση σώματος, είναι περιττή.
Πρακτικά αν και το “power-posing” φαίνεται σύνθετος σαν όρος δεν κρύβει παρά μερικά αρχέγονα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης και μερικές ορμόνες. Αρχικά, στην εικόνα φαίνονται μερικές στάσεις σώματος και πως αυτές γίνονται αντιληπτές από τους γύρω μας. Το πράσινο υποδηλώνει δύναμη ενώ το κόκκινο αδυναμία. Επίσης όσο πιο “δυναμική” είναι η στάση του σώματος τόσο αυξάνεται η τεστοστερόνη και μειώνεται η κορτιζόλη. Δύο ορμόνες που είναι “αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη”, αφού με την έκκριση τεστοστερόνης αυξάνεται και το αίσθημα ανωτερώτητας ενώ με την έκκριση κορτιζόλης μειώνεται. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγε η Cuddy, 2 λεπτά σε “στάση δύναμης” αρκούν για να πείσεις τόσο τον εαυτό σου, όσο και τους γύρω σου πως είσαι “ανώτερος” από αυτούς, επομένως και σοφότερος.
Πολλές φορές, όμως, δεν είναι οι άλλοι (το κοινό) αυτοί που πρέπει να πειστούν ότι πραγματικά αξίζουμε αυτή την προαγωγή, αλλά ο ίδιος μας ο εαυτός. Η Cuddy και οι βοηθοί της κατέληξαν στο απλό συμπέρασμα πως αν πραγματικά ένας άνθρωπος θέλει να πετύχει, πρέπει να υποβάλλει τον εαυτό του στο “power-posing” ώστε να εκκριθούν οι κατάλληλες ορμόνες (aka ποτέ και καμία, ποσότητα τεστοστερόνης δεν είναι αρκετή) ώστε τα νεύρα του εγκεφάλου μας να λειτουργήσουν προς ώφελός μας.
Όταν, λοιπόν, ο εγκέφαλος πιστέψει πως “τίποτα δεν είναι αδύνατο” δίνει εντολές στο υπόλοιπο σώμα και αυτό πλέον είναι αυτόματα σε λειτουργία “power-posing”. Στην εικόνα φαίνονται μερικές κινήσεις που προδίδουν το πόσο ήσυχα αυτή η μέθοδος επηρεάζει τους ανθρώπους.
Σεαυτό το σημείο θα αναρωτιέσαι γιατί να εμπιστευτείς την Amy Cuddy και τις μεθόδους της. Αν και όλα αυτά που πρεσβεύει φαίνονται ουτοπικά υπάρχουν μερικοί αρκετά καλοί λόγοι για να εμπιστευτείς την Cuddy. Όντας φοιτήτρια, είχε ένα πολύ σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, οι γιατροί είπαν πως δεν θα μπορούσε να τελειώσει τις σπουδές της και πως η ψυχική της υγεία δεν θα μπορούσε να αποκατασταθεί πλήρως. Ακόμη το IQ της έπεσε κατα 30 μονάδες. Αυτή η ατυχία όμως, δεν την εμπόδισε να γίνει καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Harvard αλλά ούτε και εγκεκριμένη καθηγήτρια κλασσικού χορού. Κατάφερε το ακατόρθωτο και επέμεινε στις δυνατότητες της για να μπορέσει να αποδείξει στον κόσμο αυτό που η ίδια είπε σε μια απο τις πιο γνωστές ομιλίες του TED το 2012:
fake it, not till you make it- but till you become it!
Πηγή: TED Blog[:]