Logo White Small

Personal Branding tips από τον κόσμο των επιχειρήσεων

[:EL]

Πριν εισαχθώ στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δεν πίστευα ποτέ πως πολλά καθημερινά πράγματα που κάνουμε συνδέονται αρκετές φορές με τις μαγικές μεθόδους που χρησιμοποιεί ο κόσμος των επιχειρήσεων. Ας επικεντρωθούμε όμως σε ένα από αυτά, το branding. Και πιο συγκεκριμένα στο personal branding. Δηλαδή κατά πόσο ξέρει κάποιος να “πουλάει” τον εαυτό του, τι γνώμη έχουν οι άλλοι γι’ αυτόν και γενικά τι εντυπώσεις αφήνει στο πέρασμά του. Κάποιοι ξέρουν να το κάνουν πολύ καλά, άλλοι πάλι όχι. Και μιας και κατέχω κάποιες γνώσεις πάνω σε αυτό το κομμάτι (γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει) αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας κάποια tips.

Πρώτο και βασικότερο βήμα: φτιάξε ένα Marketing Plan για εσένα!

Αναρωτήσου για λίγο που βρίσκεσαι αυτήν την στιγμή, ποιος είσαι και τι κάνεις. Ωραία μέχρι εδώ; Δες τώρα που θες να φτάσεις. Ποιο είναι δηλαδή το όραμά σου και πως θα ήθελες να είσαι μελλοντικά. Και ύστερα θέσε τους προσωπικούς σου στόχους, τι θα ήθελες εσύ να καταφέρεις μέσα από τις προσπάθειές σου.

στόχοι για ένα καλό personal branding
Το να βάζεις συγκεκριμένους στόχους και να παρακολουθείς την εξέλιξή τους σε ωθεί περισσότερο στην επίτευξή τους
Επόμενο βήμα, η ανάλυση SWOT.

Ποιος είπε ότι μία τέτοια ανάλυση πρέπει να την κάνουν μόνο οι επιχειρήσεις; Βρες ποια είναι τα δυνατά σου σημεία (Strengths). Τι κάνεις καλά; Κάπου ανάμεσα σε αυτά θα βρεις και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά σου. Αυτό που σε διαφοροποιεί ευνοϊκά από τους υπόλοιπους, με άλλα λόγια. Και ξεζούμισέ το! Κάντο πραγματικά δικό σου. Ανάδειξέ το! Όποτε, όπου και σε όποιον μπορείς.

Στη συνέχεια, τσέκαρε τις αδυναμίες σου (Weaknesses). Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες, όλοι έχουμε. Φρόντισε απλά να μην είναι πράγματα που επηρεάζουν πολύ την πορεία σου. Και φυσικά, μην γίνουν και πολύ γνωστές προς τα έξω.

Σειρά έχουν οι ευκαιρίες (Opportunities). Τι ευκαιρίες υπάρχουν στο περιβάλλον σου; Μπορείς να τις εκμεταλλευτείς; Και τι περιμένεις και δεν το κάνεις! Είναι αυτοί οι παράγοντες που θα αποτελέσουν την γέφυρα για να πας παρακάτω και να εξελιχθείς! Την ευκαιρία την αρπάζουμε από τα μαλλιά λένε κι έχουν δίκιο.

Και μετά δες τις απειλές (Threats). Κοίτα πόσο επικίνδυνες μπορούν να αποδειχθούν στο δρόμο του personal branding σου. Μην τις αποφύγεις, αντιμετώπισε τες. Θα σε κάνουν πιο δυνατό και σίγουρα πιο έμπειρο.

Τώρα δεν έχεις παρά να αναπτύξεις την στρατηγική σου.

Πως θα πετύχεις αυτό που θες να πετύχεις; Πως θα γίνει ένα σωστό personal branding; Δες ποιο θα είναι το δικό σου μείγμα marketing. Το δικό σου “προϊόν”, που βέβαια αντί για τιμή, θα έχει αξία! Και αφού το βρεις δεν μένει παρά να το προωθήσεις. Σε αυτό το σημείο θα σε βοηθήσουν πολύ οι διαπροσωπικές σχέσεις. Εμπρός λοιπόν καλή μου επικοινωνία! Χτίσε καλές διαπροσωπικές σχέσεις και θα με θυμηθείς. Σε αυτές τις σχέσεις φρόντισε να αναδείξεις τον εαυτό σου όσο το δυνατόν καλύτερα μπορείς. Γιατί;

Γιατί κάποια από αυτά τα άτομα θα γίνουν οι WoM-ers του “προϊόντος” σου.

Αγαπημένη μέθοδος Word of Mouth. Έτσι, όπως ένας ευχαριστημένος καταναλωτής θα αρχίζει να λέει στον περίγυρό του για το πόσο καλό είναι το προϊόν που πήρε, έτσι κι ένα άτομο θα λέει καλά λόγια για εσένα που ίσως και να σε θαυμάζει. Σε ποιον δεν αρέσει, εδώ που τα λέμε, όταν οι άλλοι λένε καλά λόγια για αυτόν. Έτσι, το καλό personal branding παίρνει σάρκα και οστά!

Βέβαια, σε έναν όλο και πιο digitalised κόσμο δεν μπορούν να λείψουν από την διαδικασία αυτή τα social media.

Δεν νομίζω να είναι λίγες οι φορές που τσέκαρες το προφίλ κάποιου στο Facebook ή στο Instagram προκειμένου να πάρεις μία πρώτη εικόνα για τι άτομο πρόκειται. Ε, σου αποκαλύπτω λοιπόν ότι αυτό ακριβώς κάνουν και οι άλλοι για εσένα.

online personal branding
Το personal branding δεν είναι μόνο τι κάνεις στην πραγματική σου ζωή, αλλά και στην διαδικτυακή

Οπότε φρόντισε να κάνεις ένα σωστό και έξυπνο digital/online marketing. Μην αποκαλύπτεις περισσότερα από όσα χρειάζεται (βλέπε παλιά σου posts για εκείνο το απωθημένο/τα ψυχολογικά σου/ότι άλλο μπορεί κανείς να  φανταστεί…ain’t nobody got time for that, ειλικρινά).

Το τι υλικό θα δημοσιεύεις εξαρτάται από πολλές μεταβλητές. Πρώτα από όλα από εσένα και τις προτιμήσεις σου, από το τι στοχεύεις και φυσικά ποιο είναι το target group σου.

Κάνοντας αυτά, προσαρμοσμένα πάντα στην δική σου κατάσταση, θα δεις πως στο τέλος θα έχεις καταφέρει να αποκτήσεις ένα υψηλό “κέρδος” από μία τέτοια “επένδυση”.Ή όπως το λέμε εμείς της Διοίκησης Επιχειρήσεων, υψηλό ROI – Return on Investment!

Και αν στην χειρότερη βρεθείς απέναντι σε haters, μπορείς να εφαρμόσεις την Θεωρία του Εμβολιασμού. Λάβε δόσεις – εμβόλια αρνητικών σχολίων και επεξεργάσου τα. Για κάθε ένα, σκέψου επιχειρήματα που θα τα βγάλουν έξω απ’ το παιχνίδι στο άψε σβήσε!

Καλώς ήρθες στον κόσμο των επιχειρήσεων, λοιπόν!

[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!