Logo White Small

“O δρόμος είχε τη δική του ιστορία…” (Μέρος 1ο)

[:EL]

 

Ζούμε σε μια πόλη με δρόμους που με τα ονόματά τους τιμούν σπουδαίες προσωπικότητες της χώρας. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ποιος άνθρωπος τιμάται κάθε φορά. Έτσι, λοιπόν, στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται μια προσπάθεια να προσεγγιστεί η ιστορία της ονοματοδοσίας σημαντικών δρόμων της πόλης. Αναφέρονται μόνον τα απαραίτητα στοιχεία για να είναι το παρών άρθρο πιο ευχάριστο στην ανάγνωση. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και επόμενο άρθρο με άλλους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ήρθε, όμως, η ώρα να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Τσιμισκή

Πρόκειται για έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης μας. Είναι δύσκολο να βρεις θεσσαλονικιό που να μην την γνωρίζει. Αναρωτηθήκαμε, όμως, ποτέ ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο Τσιμισκής που καθημερινά αναφέρεται σε συζητήσεις μας; Για όσους αναρωτηθήκαμε, εδώ κρύβεται η απάντηση.

Το όνομα, λοιπόν, αυτό προέρχεται από τον Ιωάννη Τσιμισκή που υπήρξε αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κατά την περίοδο 969 – 976. Θεωρήθηκε ένας από τους σημαντικότερους αυτοκράτορες της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Φωτογραφία: www.voria.gr

 

Λεωφόρος Νίκης

Ακόμα μια οδός σύμβολο της πόλης. Ίσως ο δρόμος που μαγνητίζει τις περισσότερους φακούς των φωτογραφικών μηχανών των τουριστών, αφού είναι η παραλιακή οδός της πόλης. Είναι ο δρόμος που φιλοξενεί και το σύμβολο της πόλης, τον Λευκό Πύργο.

Ο δρόμος αυτός έχει αλλάξει δύο φορές όνομα. Αρχικά μέχρι και την απελευθέρωση ονομαζόταν «Λεωφόρος Μπεκιάζ Κουλέ» που σημαίνει λεωφόρος του Λευκού Πύργου. Έπειτα, μέχρι τον μεσοπόλεμο είχε το όνομα «Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου». Από εκεί μέχρι και σήμερα της δόθηκε το όνομα που όλοι γνωρίζουμε. Από που όμως προέρχεται; Πήρε αυτό το όνομα, καθώς έχει ιστορικά συνδεθεί με εθνικές επιτυχίες. Με άλλα λόγια, σ’ αυτό το δρόμο συγκεντρώθηκαν πλήθη για να υποδεχθούν τα ελληνικά στρατεύματα μαζί με τον βασιλιά Γεώργιο Α’. Από εκεί παρήλασαν οι στρατιώτες της Αντάντ το 1915, ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1916, καθώς και τμήματα του ΕΛΑΣ μετά από την αποχώρηση των Γερμανών.

sea 1751694 960 720

Γρηγορίου Λαμπράκη

Αποτελεί κεντρικό δρόμο της γειτονιάς της Τούμπας. Είναι και ένας από τους δρόμους που οδηγεί στο γήπεδο της τοπικής ομάδας, του ΠΑΟΚ. Το όνομά της προήλθε από έναν άνθρωπο που δολοφονήθηκε σ’αυτή την πόλη. Τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Πρόκειται για ιατρό, αθλητή και πολιτικό με έντονη δράση. Το κόμμα με το οποίο εξελέγη βουλευτής ήταν η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ).

Η δολοφονία του έγινε από παρακρατικούς και πιο συγκεκριμένα με χτύπημα στο κεφάλι με λοστό.

Θεμιστοκλή Σοφούλη

Πρόκειται για δρόμο της γειτονιάς της Καλαμαριάς. Αρκετά γνωστό για τους κατοίκους της περιοχής. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι η προέλευση του ονόματός της. Αυτό θα γνωστοποιήσω ευθύς αμέσως. Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, πρωθυπουργός της χώρας κατά τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου, είναι το πρόσωπο που τιμάται από αυτό τον δρόμο.

Μπότσαρη

Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς από που προέρχεται το συγκεκριμένο όνομα, ωστόσο για αυτούς που δεν το γνωρίζουν είμαι εγώ εδώ. Η ονομασία, λοιπόν, οφείλεται στον Μάρκο Μπότσαρη, τον ήρωα και στρατηγό της επανάστασης του 1821. Η δράση του είναι γνωστή από την ιστορία και δεν θα την αναφέρω σ αυτό το άρθρο, απλώς ενδεικτικά πρέπει να αναφερθεί πως γεννήθηκε στο Σούλι και πέθανε σε ηλικία 33 χρόνων στο Καρπενήσι.

Λεωνίδα Ιασωνίδου

Μια οδός που όταν διατελείς φοιτητής στη Θεσσαλονίκη χαράζεται βαθιά μέσα σου, αφού βρίσκεται στο πιο κεντρικό «φοιτητικό» σημείο. Αυτό, βέβαια, που πολλοί φοιτητές δεν γνωρίζουν είναι πως το όνομα δόθηκε προς τιμήν του Λεωνίδα Ιασωνίδη. Πρόκειται για πολιτικό με ποντιακή καταγωγή που αποτέλεσε σύμβολο των Ποντίων και των Ελλήνων προσφύγων με την στάση και τη δράση του.

 


Μείνετε συντονισμένοι για το 2ο μέρος του άρθρου! Μέχρι τότε ανακαλύψτε τα μυστικά της πόλης μας στη ξεχωριστή στήλη Θεσσαλονίκη![:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!