Logo White Small

Mindfulness και Mindlessness

Έχεις καθίσει ποτέ με ένα σακουλάκι πατατάκια ή μπισκότα, άρχισες να μασουλάς και πριν το καταλάβεις, είχε φύγει ολόκληρο το σακουλάκι; Έχεις βγάλει ποτέ το τηλέφωνό σου για να ελέγξεις το email σου, για να βρεθείς να κάνεις scroll στο Instagram δέκα λεπτά αργότερα; Έχεις περάσει τα μισά ενός κεφαλαίου και συνειδητοποίησες ότι δεν θυμάσαι τίποτα από όσα έχεις διαβάσει; Έχεις καθίσει στο λεωφορείο και δεν έχεις καταλάβει πότε κιόλας έφτασες στον προορισμό σου; Πολλές φορές μπορεί να έχεις χάσει και την στάση έτσι!

Αν δεν σου έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω τότε σίγουρα θα έχουν υπάρξει φορές που σε μία συζήτηση θα έχεις απορροφηθεί τόσο πολύ από τις σκέψεις σου που δεν θα έχεις ακούσει τίποτα από την συζήτηση. Το παραπάνω φαινόμενο ονομάζεται ασυνειδητότητα (mindlessness).

Τί είναι η ασυνειδητότητα (mindlessness); 

Το mindlessness σημαίνει να μην είσαι παρών στη ζωή σου ή να μην είσαι σε πλήρη ενημέρωση για το συμβαίνει εδώ και τώρα. Το mindlessness είναι να υπάρχεις και να κινείσαι στη ζωή σου χωρίς συνειδητή επίγνωση του εαυτού σου ή του τι συμβαίνει γύρω σου καθώς ο νου σου περνάει πίσω στο παρελθόν ή στο μέλλον. To mindlessness συμβαίνει σε όλους μας. Όλοι μπαίνουμε σε αυτόματο πιλότο τη μια ή την άλλη στιγμή και δεν είναι πάντα κάτι τρομερό.

Οφέλη του mindlessness

Το mindlessness μπορεί να γίνει πολύ χρήσιμο εργαλείο. Για εργασίες που είναι ρουτίνα , η δυνατότητα εκτέλεσης τους με αυτόματο πιλότο μπορεί να είναι αποτελεσματική. Αυτό μπορεί να απελευθερώσει ψυχική ενέργεια για πιο σημαντικές ή απαιτητικές εργασίες. Μερικές φορές, η ενασχόληση με άσκοπες δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η ονειροπόληση μπορεί να είναι ένας τρόπος για να χαλαρώσει κάποιος και να επιτρέψει στο μυαλό του να ξεκουραστεί και να αναρρώσει από το στρες.  

Το mindlessness μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε δημιουργικές ιδέες. Όταν το μυαλό αφήνεται να περιπλανηθεί και να κάνει απροσδόκητες συνδέσεις, μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα. Επίσης, στα κοινωνικά περιβάλλοντα, το να είναι κανείς λίγο απερίσκεπτος μπορεί να τον βοηθήσει να συνδεθεί με άλλους πιο φυσικά. Η υπερβολική σκέψη και η αυτοσυνείδηση ​​μπορεί να εμποδίσουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Από την άλλη το να ξοδεύει ένα άτομο πολύ χρόνο διανοητικά μπορεί να τον κάνει να χάσει νέες ευκαιρίες καθώς και τις υπέροχες στιγμές απλής χαράς στην καθημερινή ζωή. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε την έννοια της ενσυνειδητότητας (mindfulness). 

Σε αυτό το link παρατίθεται βίντεο σχετικά με το mindlessness.

mindfulness

Τί είναι η ενσυνειδητότητα (mindfulness);

Σαν ενσυνειδητότητα (mindfulness) περιγράφεται η δυνατότητα να είναι ένα άτομο πλήρως παρόν στη στιγμή, με συνείδηση του πού βρίσκετε και τι κάνει. Να έχει επίγνωση του τι συμβαίνει, μέσα του και γύρω του, τη στιγμή που συμβαίνει. Στην Ανατολή, η ενσυνειδητότητα αναπτύχθηκε από τους βουδιστές και Ταοϊστές και είναι βασικό στοιχείο της γιόγκα και του διαλογισμού.   

Με πιο απλά λόγια, πότε ήταν η τελευταία φορά που φάγατε το αγαπημένο σας φαγητό και το απολαύσατε πραγματικά; Πότε καθίσατε να φάτε και αντί να μιλήσετε με τον διπλανό ή αντί να ανοίξετε το κινητό σας να δείτε ταινία, όντως καθίσατε να απολαύσετε το γεύμα σας χωρίς να απορροφηθείτε από τις σκέψεις σας; Την επόμενη φορά δοκιμάστε να φάτε το αγαπημένο σας γεύμα πιο προσεκτικά. Χρησιμοποιήστε όλες σας τις αισθήσεις πιο έντονα. Δώστε λίγο χρόνο παραπάνω να μυρίσετε τις μυρωδιές του πιάτου, να το παρατηρήσετε, να νιώσετε όλες τις γεύσεις και τις υφές. Αυτό είναι το mindfulness. Η επίγνωση του τώρα, το να ζεις στο παρόν με την πλήρη χρησιμότητα τον αισθήσεών.

To mindfulness είναι ένα στοιχείο που υποβρίσκεται σε όλους τους ανθρώπους. Στην πορεία όμως της εξέλιξης μας ως είδος και παράλληλα της κοινωνίας και της τεχνολογίας, το ανθρώπινο είδος τείνει όλο και περισσότερο να “χάνεται” στις ιστορίες του νου και να ζει στον αυτόματο πιλότο. Επίσης, η συνεχής απόσπαση της προσοχής, μειώνει σημαντικά την πνευματική απόδοση και υποβαθμίζει την ποιότητα των σχέσεων. 

Η “αγκίστρωση” σε κρίσεις, απόψεις, αναμνήσεις και σενάρια για το μέλλον μας “παγιδεύουν” και μας στερούν τη δυνατότητα να σκεφτούμε με νηφαλιότητα και καθαρό μυαλό αλλά και να απολαύσουμε τις στιγμές μας στο παρόν. Στον σημερινό πολυάσχολο κόσμο, υπάρχει πάντα κάτι που αποσπά την προσοχή μας. Ο αριθμός των απαιτήσεων που τίθενται στην προσοχή μας μπορεί να δυσκολέψει την εστίαση και την παραμονή. Ακριβώς επειδή είστε ξύπνιοι, δεν σημαίνει ότι γνωρίζετε ή προσέχετε πραγματικά.  

mindfulness

Τα οφέλη του mindfulness

Η αναβάθμιση της επίγνωσης για το παρόν μπορεί να μεταμορφώσει κάθε στιγμή σε κάτι θεαματικό που έχει πολύ πιο νόημα. Όσο πιο προσεκτικό είναι ένα άτομο, τόσο πιο συνδεδεμένο γίνεται με τις καθημερινές εμπειρίες του και τους ανθρώπους με τους οποίους τις μοιράζεται. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται η συγκέντρωση η προσοχή και η παρατηρητικότητα. Ακόμη, βοηθά το άτομο να αποκτήσει μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων του και του τρόπου με τον οποίο εκδηλώνεται στο σώμα του. Αυτή η επίγνωση επιτρέπει καλύτερη συναισθηματική ρύθμιση, βελτιωμένες διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και βελτιωμένη σχέση με τον ίδιο τον εαυτό του.

Σε αυτό το link παρατίθεται βίντεο σχετικά με το mindfulness.

Το mindfulness και το mindlessness θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι δύο αντίθετα mental states. Το mindfulness προσφέρει ένα ισχυρό αντίδοτο στο χάος και τους περισπασμούς του σύγχρονου κόσμου μας. Ωστόσο, αν και το mindfulness έχει τα πλεονεκτήματά του, ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σημαντικό να είσαι στον “κόσμο σου” δηλαδή mindlessness. Εσείς τι πιστεύετε; 
 

Περισσότερα άρθρα σχετικά με την Ευεξία μπορείτε να διαβάσετε στο Blog | TEDxUniversityofMacedonia. 

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!