Διαβάζοντας τον τίτλο είμαι σίγουρη ότι περιμένετε ένα αφιέρωμα σε ένα μεγάλο υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Ευρώπης που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό.
Είμαστε και στην καρδιά του summer mood, οπότε δικαιολογημένη αυτή η σκέψη!
Ωστόσο, το City Plaza είναι ένα διαφορετικό ξενοδοχείο. Δεν χρειάζεται να κάνεις κράτηση, ούτε να πληρώσεις διαμονή.
Το ξενοδοχείο είναι πλήρες! Οι φιλοξενούμενοι έχουν όλοι ένα κοινό! Την προσφυγιά!
Ας το πάρουμε απ’ την αρχή.
Το City Plaza είναι ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο παρέμενε κλειστό για αρκετά χρόνια. Σήμερα έχει ανοίξει με πρωτοβουλία αλληλέγγυων και συλλογικοτήτωνκαι φιλοξενείπρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν και από οπουδήποτε αλλού.
Αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους αναζήτησαν ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα αλλά και αλλού. Ωστόσο, λόγω πολιτικών χειρισμών και σκοπιμοτήτων εγκλωβίστηκαν πάνω από 50.000 άτομα στην Ελλάδα.
Αυτά τα άτομα ζουν σε προσφυγικά στρατόπεδα σε συνθήκες εν δυνάμει υγιούς διαβίωσης και κοινωνικής απομόνωσης.
Σε αντίθεση με αυτές τις συνθήκες, στο City Plaza εξασφαλίζονται στους 400 περίπου φιλοξενούμενους ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης, καθημερινό ποιοτικό φαγητό, μαθήματα εκμάθησης γλωσσών, βιβλιοθήκη και επαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι προάγεται η υγιής συμβίωση και η ενσωμάτωση των προσφύγων στην ευρύτερη κοινωνία, μια διαδικασία που απαιτεί αμφίπλευρη προσπάθεια.
Όλα αυτά οργανώνονται χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση παρά μόνο με εθελοντική εργασία και προσφορά εκατοντάδων ανθρώπων και συλλογικοτήτων.
Μάλιστα, η υποστήριξη προέρχεται από όλη την Ευρώπη. Από διεθνή πανεπιστήμια, οργανισμούς, συλλογικότητες. Η υποστήριξη δεν έχει μόνο τη μορφή οικονομικής βοήθειας, αλλά και εθελοντικής εργασίας.
Ακόμα, ο καθένας μπορεί να προσφέρει σε αυτό το εγχείρημα. Κάθε προσφορά είναι ευπρόσδεκτη και ωφέλιμη.
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο τους. «Θα ζήσουμε μαζί-Η αλληλεγγύη θα νικήσει» Αυτό είναι το σύνθημα του City Plaza και ο βασικός πυλώνας αυτού του εγχειρήματος, που παρά τις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες έχει αποδείξει πως η συμβίωση με τους πρόσφυγες είναι όχι μόνο θεμιτή, αλλά και απαραίτητη.
Πρόκειται για ένα χώρο που καλύπτει αφενός ανάγκες βιοτικές, αφετέρου ανάγκες κοινωνικές και συναισθηματικές. Μέσα σε ένα κλίμα ισότητας και αποδοχής δίνεται η δυνατότητα στους πρόσφυγες να μην διακόψουν τη ζωή τους και τα όνειρα τους. Αντίθετα, τους δίνει κίνητρα και ελπίδες πως τίποτα δεν έχει τελειώσει…
Πρώην κάτοικοι του City Plaza έχουν δηλώσει:
«Το City Plaza δεν είναι ξενοδοχείο, είναι το σπίτι μας»
«Μια μεγάλη οικογένεια φτιαγμένη από πολλές εθνικότητες»
«Εμείς βρισκόμαστε τώρα σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Παραμένουμε, όμως, μεταξύ μας σε επαφή, γιατί παραμένουμε οι άνθρωποι του City Plaza. Γιατί έτσι διασπείρεται η αλληλεγγύη: σαν να είναι σπόροι που μεταφέρουμε στις λίγες αποσκευές μας.
Η νέα καμπάνια που ξεκίνησε από πρώην κατοίκους του City Plaza.
Το City Plaza αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα ότι η αλληλεγγύη είναι αυτή που στο τέλος θα νικήσει. Βάζοντας στην άκρη προκαταλήψεις και συμφέροντα και αναγνωρίζοντας πως όλοι είμαστε ένα και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα κόσμο χωρίς ανισότητες.
Οι πηγές του φωτογραφικού υλικού που χρησιμοποιήθηκαν για το παρόν άρθρο: https://best-hotel-in-europe.eu & https://www.facebook.com/cityplazaathens/
Το blog του TEDxUniversityofMacedonia επιδιώκει να θέσει γερές βάσεις για περαιτέρω σκέψη, σχολιασμό και κριτική, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός εποικοδομητικού διάλογου μεταξύ αρθρογράφου και αναγνώστη.
Τα άρθρα δημοσιεύονται με σεβασμό προς τις απόψεις του εκάστοτε συντάκτη και παροτρύνουμε και εσάς, δείχνοντας τον ίδιο σεβασμό να σχολιάσετε και να μας κοινοποιήσετε την δική σας άποψη![:]
Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη
Η κλιματική κρίση ,όπως έχει εκδηλωθεί τις τελευταίες δεκαετίες , αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας. Οι ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές , κοινωνικές και οικονομικές
Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό