Logo White Small

Δηλαδή εγώ τώρα πρέπει να μιλήσω;

[:EL]Τα φώτα χαμηλώνουν, το αμφιθέατρο ησυχάζει. Δεκάδες ή και εκατοντάδες βλέμματα στρέφονται επάνω σου. Η καρδιά σου χτυπά δυνατά, έτοιμη να τρυπήσει το στέρνο σου. Είσαι κοκκαλωμένος μπροστά σε χιλιάδες μάτια που σε κοιτούν εξονυχιστικά περιμένοντας την πρώτη σου λέξη…

Το συναίσθημα στους περισσότερους είναι γνώριμο˙ διατύπωση μιας ερώτησης σε αμφιθέατρο, παρουσίαση εργασίας, συμμετοχή σε ρητορικούς διαγωνισμούς. Σχεδόν όλους όμως, η εικόνα αυτή είναι ικανή να μας ξυπνήσει καταΐδρωμένους μέσα στη νύχτα και να προκαλέσει τουλάχιστον δυσφορία, στομαχόπονο, τρεμούλιασμα, πανικό! Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Forbes, περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού συμμερίζεται τον φόβο του public speaking, ωθώντας μεγάλο μέρος αυτού να αποφεύγει τις δηλώσεις μπροστά σε κοινό, όποτε είναι εφικτό. Ωστόσο, η δημόσια ομιλία, όπως είναι ευρέως γνωστό, ωφελεί ποικιλοτρόπως τα άτομα συγκατατάσσοντάς το σε μία από τις πιο περιζήτητες ανθρώπινες δεξιότητες.

Αναμφίβολα, πρωταρχικός στόχος κάθε ομιλητή είναι να μοιραστεί με το κοινό μία έννοια αμφιμονοσήμαντη, μία ιδέα. Σίγουρα δεν είναι λίγες οι φορές που αν και έχεις μία τέτοια, όσο ξεκάθαρη και εάν την έχεις στο μυαλό σου, όταν σου ζητούν να την περιγράψεις λεκτικά, δεν είσαι σε θέση να το κάνεις και απαντάς με φράσεις όπως «Το καταλαβαίνω, αλλά δεν μπορώ να το εκφράσω».

Στη γλωσσική διατύπωση σκέψεων και ιδεών λοιπόν βοηθά η εξάσκηση στο public speaking. Αρχικά, σε μυεί στον δομημένο λόγο και συμβάλλει στη διεύρυνση του λεξιλογίου, ώστε να επιτυγχάνεται η ακρίβεια και να αποφεύγεται ο λεκτικός πληθωρισμός. Σταδιακά σου Picture1μαθαίνει τρόπους να κεντρίζεις το ενδιαφέρον των ακροατών και να επιλέγεις σχετικά και παραστατικά παραδείγματα που διευκολύνουν την κατανόηση του θέματος. Σου διδάσκει πώς να χρησιμοποιείς κατάλληλα τη γλώσσα του σώματος για πιο άμεση μετάδοση του επιθυμητού μηνύματος. Έτσι, ως ομιλητής, αποκλειστικά και μόνο μέσα από τις λεκτικές επιλογές και τις εκφράσεις του προσώπου, καταφέρνεις να εξοικειώσεις αυτά τα δεκάδες ή εκατοντάδες βλέμματα με το σύνολο των λογικών συνειρμών και πληροφοριών που αρμονικά σχηματίζουν τη μοναδική αυτή ιδέα.

Ταυτόχρονα, όσοι έχουν ασχοληθεί με το public speaking παραδέχονται ότι αυτό συμβάλλει στην ουσιαστικότερη γνωστική κατάρτιση σε διάφορες θεματολογίες. Από τη διατύπωση μίας ερώτησης μέχρι την παρουσίαση μιας εργασίας ή και την εκπόνηση μιας ομιλίας, η δημόσια έκθεση απαιτεί τουλάχιστον να έχεις κατανοήσει στοιχειωδώς το πραγματευόμενο θέμα. Πολλές φορές μάλιστα για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις ερωτήσεις του κοινού ή απλώς και μόνο για να αισθανθείς περισσότερη σιγουριά, απαιτείται εκτενέστερη έρευνα. Έτσι, διευρύνεται το γνωστικό υπόβαθρο στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Μάλιστα, στην περίπτωση που επιλέξεις να συμμετάσχεις σε ρητορικούς διαγωνισμούς, καθώς τις περισσότερες φορές το θέμα αντιλογίας δεν είναι γνωστό από πριν, θα διαπιστώσεις ότι είναι απαραίτητο να είσαι ενημερωμένος για όλα σχεδόν τα σύγχρονα φλέγοντα ζητήματα. Αυτό ίσως ακούγεται αγχωτικό. Όμως σταδιακά θα μπορέσεις να εντάξεις την ενημέρωση στην καθημερινότητά σου και θα νιώσεις και εσύ περισσότερο συνειδητοποιημένος και «μέσα στα πράγματα».

Τέλος, όσο αντιφατικό και αν φαντάζει, η επίκτητη αυτή δεξιότητα αυξάνει την αυτοπεποίθηση και καθιστά το άτομο περισσότερο εξωστρεφές και κοινωνικό. Είναι λογικό αν σκεφτείς ότι συνηθίζοντας την ομιλία σε ευρύ κοινό, θα είναι ευκολότερο να εκφράσεις την αποψή σου σε μια παρέα και να πάψεις να είσαι παθητικός ακροατής.public-speaking-sign-14297094
Παράλληλα, η απόκτηση γνώσεων και η εμβάθυνση ιδιαίτερα σε θέματα της επικαιρότητας διευκολύνουν τη συμμετοχή στη συζήτηση. Ζητήματα όπως πολιτικά, τεχνολογικά, κοινωνικά σταδιακά παύουν να φαντάζουν ξένα και δισπρόσιτα. Μάλιστα, μέσω της εξάσκησης στη δημόσια ομιλία μαθαίνεις να αναπτύσσεις λογικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα και έτσι αντιλαμβάνεσαι ότι η άποψη σου έχει υπόσταση και δεν είναι ασήμαντη αλλά άξια προβληματισμού.

Συμπερασματικά λοιπόν, η εξοικείωση με το public speaking μπορεί να βοηθήσει τόσο στη λεκτική διατύπωση σκέψεων και ιδεών όσο και στη διεύρυνση των γνωστικών οριζόντων και στην ανάπτυξη κοινωνικής εξωστρέφειας. Το ξέρω ότι στην αρχή όλο αυτό θα μοιάζει βουνό! Θα νιώσεις το σώμα σου να τρέμει, την ανάσα σου να κόβεται. Όμως μην τα παρατήσεις έτσι εύκολα. Προθυμοποιήσου να αναλάβεις την παρουσίαση της επόμενης ομαδικής εργασίας, μη διστάσεις να ρωτήσεις την απορία σου μπροστά σε όλους τους συμφοιτητές σου, μη φοβηθείς να συμμετάσχεις στη ρητορική ομάδα του πανεπιστημίου σου. Και αν ακόμη αναρωτιέσαι ποιά είναι η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου… Ναι, εσύ είσαι αυτός που χρειάζεται να μιλήσει!


Την ευθύνη για τις πληροφορίες και τις απόψεις που εκφράζονται φέρει ο συγγραφέας.[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!