Logo White Small

7 TED ομιλίες για τα Social Media

[:EL]Είναι πολύ πιθανό αυτή τη στιγμή να βρίσκεστε στο blog μας γιατί πατήσατε κάποιο link που εμφανίστηκε στο λογαριασμό σας στο Facebook. Αυτό είναι λογικό αφού πλέον τα social media κατακλύζουν τις ζωές μας. Χωρίς να έχουμε καταλάβει πως έγινε αυτά τα social media βρίσκονται παντού γύρω μας! Ενημέρωση, μουσική, ιδέες, σκέψεις, συμβουλές και τόσα άλλα είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους μας και οι ζωές μας έχουν γίνει ευκολότερες αφού κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο και αυξάνουμε τις επιλογές μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας επιτρέπουν να γίνουμε μέρος του διαδικτύου και να αλληλεπιδράσουμε με τους υπόλοιπους χρήστες. Δεν είμαστε «πρόβατα» που απλώς δέχονται πληροφορίες αλλά είμαστε σε θέση να δημοσιεύσουμε κι εμείς δεδομένα. Η επικοινωνία έχει γίνει πολυδιάστατη και έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάσσουμε δεδομένα, να επικοινωνούμε με πολλά άτομα ταυτοχρόνως, ακόμη και να καθορίζουμε με τις προτιμήσεις μας το πώς θα διαμορφωθεί η αγορά. Ή μήπως όχι;

Σίγουρα, τα social media δεν έχουν μόνο αυτή την παραδεισένια πλευρά. Πολλά άτομα έχουν απορροφηθεί από τις ψηφιακές τους ζωές και έχασαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες στην πραγματική τους ζωή ενώ άλλοι αντί να αλληλεπιδράσουν με τον διαδικτυακό κόσμο γίνονται θύματα των εποχικών trends και χάνουν την κριτική τους ικανότητα. Πόσο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το παλαιότερο «Θέλεις να γίνουμε φίλοι;» των παιδιών έχει γίνει πλέον ένα «Add»; Όλα αυτά όμως σας είναι λίγο-πολύ γνωστά, έτσι; Τα social media θα παραμείνουν στις ζωές μας για πολύ καιρό οπότε ίσως πρέπει να μάθουμε μερικά πράγματα παραπάνω για να είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά στο μέλλον. Οι παρακάτω TED και TEDx ομιλίες θα σας αποκαλύψουν πράγματα για τα social media που χρησιμοποιείτε ανελλιπώς, όμως που μάλλον δεν ξέρετε όσο καλά νομίζετε!

 

1) How to make a splash in social media

«It’s okay to take yourself a little less seriously, given that, even though it’s a very serious cause, you could ultimately achieve your final goal. »

Πώς μπορείς να έχεις μία ξαφνική επιτυχία στον κόσμο του Διαδικτύου; O Alexis Ohanian μας δίνει μία σύντομη και χιουμοριστική ομιλία όπου μας εξηγεί πως ο ίδιος κατάφερε να κάνει τον Mister Splashy Pants διάσημο στα social media και ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός που κρύβεται πίσω από αυτόν! Βασική συμβουλή που μας δίνει: «Είναι εντάξει να χάνεις τον έλεγχο»!

dasdada

2)How social media can make history

«The really crazy change is here: it’s the fact that they are no longer disconnected from each other, the fact that former consumers are now producers, the fact that the audience can talk directly to one another;…»

Μία ομιλία που σε κάνει να συνειδητοποιήσεις την τεράστια εξέλιξη των ΜΜΕ από τον 20ο αιώνα μέχρι σήμερα. Η επικοινωνία από έναν προς έναν μέσω τηλεφώνου έγινε επικοινωνία από έναν προς πολλούς με την τηλεόραση. Σήμερα, η επικοινωνία από πολλούς προς πολλούς είναι γεγονός με τη χρήση των social media. Με απλά παραδείγματα ο Clay Shirky μας δείχνει τις δυνατότητες των social media σε τομείς όπως η ενημέρωση και η πολιτική.

social-2

3)The voices of twitter users

«And this trend of people using this communication network to help each other out goes far beyond the original idea of just keeping up with family and friends.»

Ο Evan Williams, ένας από του δημιουργούς του twitter, μιλάει για την αρχική ιδέα του γνωστού κοινωνικού δικτύου και για το πόσο απροσδόκητα ήρθε η άνοδος και η επιτυχία του. Με τον καιρό, η ιδέα αυτή αναπτύχθηκε και πλέον το twitter μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερους λόγους από όσους μπορείς να φανταστείς! Μια ομιλία που δείχνει πως τα social media μπορούν να έχουν θετική επιρροή στην κοινωνία.

social-3

4)Social media and the end of gender

«And even though that’s still sort of creepy, there is an upside to having your taste monitored. Suddenly our taste is being respected in a way that it hasn’t been before.»

Άντρας ή γυναίκα; 18-23 ή 23-29 ετών; Αυτά είναι τα δημογραφικά στοιχεία που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οι διαφημιστικές εταιρείες για να κατανοήσουν τα γούστα των καταναλωτών. Με την υπερίσχυση των social media τα δημογραφικά στοιχεία είναι παρελθόν και πλέον οι εταιρείες βασίζονται στις προτιμήσεις που έχει ο καθένας όπως φαίνεται από τα profile τους. Σύμφωνα με την Johanna Brakley το γυναικείο φύλο κυριαρχεί στα social media και αυτά με τη σειρά τους κυριαρχούν έναντι των παραδοσιακών ΜΜΕ. Τι αλλαγές επιφυλάσσει αυτό για το μέλλον της ενημέρωσής μας;

social-4

5)The curly fry conundrum: Why social media “likes” say more than you might think

«The problem is that the revenue models for most social media companies rely on sharing or exploiting users’ data in some way. It’s sometimes said of Facebook that the users aren’t the customer, they’re the product.»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επόμενη ομιλία, η οποία μας σοκάρει αποκαλύπτοντάς μας πόσα στοιχεία δίνουμε για τις προτιμήσεις μας σε αγνώστους μέσω του facebook. Με μερικά likes μπορεί κανείς να καταλάβει από τις πολιτικές και θρησκευτικές μας πεποιθήσεις μέχρι και το πώς αισθανόμαστε για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Κάποιοι από εσάς ίσως πιστεύετε ότι έχετε έλεγχο των πληροφοριών που δημοσιεύετε αλλά πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα πως ένα like στη σελίδα «Σγουρές πατάτες» σημαίνει ότι έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης;

social-5

6)Your online life, permant as a tatoo

«The interesting thing, the original thing, would be to threaten somebody with immortality.»

Είναι εκπληκτικό το πώς μία ομιλία 6 λεπτών μπορεί να σε βάλει να αναρωτηθείς και να φιλοσοφήσεις το θέμα των social media για τόσο πολύ. Όπως ένα τατουάζ αποκαλύπτει κάτι για το άτομο που το έχει έτσι και οι ψηφιακές μας ζωές ως ψηφιακά τατουάζ έχουν κάτι να αποκαλύψουν για εμάς. Μέσα από αρχαιοελληνικούς μύθους, ο Juan Enriquez μας παραδίδει τρία διδάγματα για τη χρήση των social media και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα «ψηφιακά τατουάζ» μας είναι ένα είδος αθανασίας που μας απειλεί.

social-6

7)After your final status update

«…it’s going to become possible for our digital personas to continue to interact in the real world long after we’re gone thanks to the vastness of the amount of content we’re creating and technology’s ability to make sense of it all…»

Το θέμα της αθανασίας μέσω των social media θίγει και ο Adam Ostrow από μία διαφορετική, πιο πρακτική οπτική. Υπάρχει μία τεράστια βάση με δεδομένα, τα οποία εμείς οι ίδιοι δημοσιεύουμε αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι θα απογίνουν όλα αυτά όταν πεθάνουμε; Η απάντηση είναι ότι θα μετατραπούν σε αρχεία με πληροφορίες. Ο ομιλητής, λοιπόν, αναφέρεται στο πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα αρχεία έτσι ώστε να «επανέλθουμε στη ζωή».

social-7[:]

• More Articles

Χάρτης
Άρθρα

Χάρτης: ένα περιοδικό σε ψηφιακό περιβάλλον

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τέχνη, επιστήμη, ακόμη και τα συναισθήματα ακροβατούν ανάμεσα στον ψηφιακό και στον πραγματικό κόσμο. Πολλές φορές, βλέπουμε την τέχνη

Διάβασε Περισσότερα »
νοημοσύνης
Άρθρα

Tο διαφορετικό τοπίο της ανθρώπινης νοημοσύνης. 

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να αποκαλούν είτε εμάς είτε τον πλησίον μας “ηλίθιο” ή “χαζό”. Για την αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, είναι σημαντικό

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!