Logo White Small

6 φορές που TED talks προέβλεψαν το μέλλον!

[:EL]Το μέλλον πάντοτε φάνταζε αβέβαιο, αλλά με τους φρενήρεις ρυθμούς της αλλαγής σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, κρίνεται πιο άγνωστο από ποτέ. Πιθανώς αύριο, σε οποιαδήποτε μεριά του κόσμου, να εφευρεθεί μια συσκευή ή να ανακαλυφθεί μια ιδέα που αναμένεται να αλλάξει ριζικά το μέλλον μας, ξανά και ξανά. Το πιθανότερο όμως είναι πως, εάν είναι αρκετά πρωτοποριακή, θα την δεις σε μια TED ή TEDx ομιλία. Πάμε να δούμε λοιπόν τις 6 σημαντικότερες φορές που τα αγαπημένα μας talks προέβλεψαν το τι θα συμβεί στα επόμενα χρόνια!

 

Jimmy Wales: The birth of Wikipedia

Στο TEDGlobal 2005, παρουσιάσθηκε ένα project που εν τέλει άλλαξε για πάντα τον τρόπο που κάναμε εργασίες στο σχολείο τον τρόπο που γραφόταν και διαμοιραζόταν η ιστορία. Ο Jimmy Wales, ένας εκ των ιδρυτών της Wikipedia, ανέδειξε την ιδέα του, υποστηρίζοντάς την ενάντια στις σκέψεις περί ανακρίβειας του περιεχομένου της, κυρίως της ελεύθερης επεξεργασίας και συγγραφής λημμάτων από τον οποιονδήποτε. Πλέον, η Wikipedia είναι η γνωστότερη εγκυκλοπαίδεια στον κόσμο και ένα πραγματικό ορόσημο του internet.

 

Jeff Han: The radical promise of a multi-touch interface

10 χρόνια πριν, στο TED2006, υπήρξε η πρώτη παρουσίαση μιας οθόνης πολλαπλής αφής. Λίγο αργότερα, η Apple κυκλοφόρησε το πρώτο της iPhone. Την συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι.

 

Jan Chipchase: The anthropology of mobile phones

Το 2007, έτος που δεν υφίσταται καν ο όρος “smartphone” (για να φρεσκάρω την μνήμη σας, ήταν η εποχή που τα flip phones ήταν το πιο hot thing της κινητής τηλεφωνίας), ο Jan Chipchase διάβασε το μέλλον της επικράτησης των κινητών μας συσκευών. Στην ομιλία του, υποστήριξε πως τα έξυπνα τηλέφωνα θα εισβάλλουν μαζικά στη ζωή μας, αλλάζοντας ολοσχερώς τον τρόπο που ικανοποιούμε τις ανάγκες μας, σύμφωνα με την θεωρία του Maslow. Σκιαγράφησε την επερχόμενη εξέλιξη με τέτοια ακρίβεια, που είναι να αναρωτιέται κανείς εάν ο τυπάς έσκασε μύτη από το μέλλον. Που ξέρεις, μπορεί να έχει ένα time machine app για αυτό, στο smartphone του!

 

Sylvia Earle: My wish; Protect our oceans

Όταν η Sylvia Earle κέρδισε το TED Prize το 2009, ήμασταν αρκετά πίσω όχι μόνο στην προστασία του βυθού, άλλα και στη προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. Μόνο το 1% των θαλάσσιων πόρων προστατευόταν τότε. Με την στήριξη του TED, η Sylvia Earle έδωσε τον δικό της αγώνα, φτάνοντας το ποσοστό της προστασίας των ωκεανών μας στο 4%. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να καλυφθεί, όμως η πρόοδος που έχει συμβεί παγκοσμίως στο θέμα της περιβαλλοντικής μέριμνας, ίσως δώσει στη γη την φροντίδα που της χρειάζεται.

 

Evan Williams: The voices of Twitter users

Το Twitter, όταν το TED2009 έλαβε χώρα στο Los Angeles, είχε αρχίσει να απολαμβάνει τρομερούς ρυθμούς ανάπτυξης· Όμως μόλις τότε άρχιζε να γίνεται το κοινωνικό δίκτυο που όλοι σήμερα γνωρίζουμε. Στην ομιλία ο Evan εξήγησε πως ένας από τους κύριους λόγους της ανάπτυξης της εταιρίας, ήταν πως οι χρήστες χρησιμοποιούσαν εντελώς διαφορετικά το κοινωνικό δίκτυο, από ότι οι ίδιοι αρχικά είχαν φανταστεί. Οι πρωτοποριακές ιδέες τους το ανέδειξαν εν τέλει ως ένα από τα πιο σημαντικά social media της εποχής μας!

 

Charmian Gooch: My wish; To launch a new era of openness in business

H Charmian Gooch, ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς και νικητής του βραβείου TED2014, είχε μια απλή ευχή· να αποκαλυφθεί επιτέλους το πως οι εταιρίες προστατεύουν συγκεκριμένα άτομα, προκειμένου οι ίδιοι να κερδοσκοπούν στις πλάτες των άλλων. Φέτος, η ευχή της πραγματοποιήθηκε, μέσω των Panama Leaks.


Πηγή: TED Blog[:]

• More Articles

νανοτεχνολογία
Επιστήμη

Η συμβολή της νανοτεχνολογίας στην ανθρώπινη ζωή-Συνέντευξη με τον Χρήστο Γεωργιλά

Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει αξιοσημείωτες αλλαγές σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Από την καθημερινότητά μας μέχρι τις νέες

Διάβασε Περισσότερα »
Άρθρα

Εkkremés: Aνακάλυψε το θέμα του TedxUniversityofMacedonia 2022 και ψάξε το δικό σου κέντρο ισορροποίας

Εκκρεμές. Εκεί που οι δυνάμεις μιας ταλάντωσης αλληλοεξουδετερώνονται και επέρχεται η θέση ισορροπίας. Πόσες φορές, ως άνθρωποι, έχουμε διχαστεί ανάμεσα σε διαφορετικές επιλογές, απόψεις, κατευθύνσεις

Διάβασε Περισσότερα »
Ρομποτική
Άρθρα

Η ρομποτική ως νέο εργαλείο στη σύγχρονη εκπαίδευση-Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Πανταζίδη

Η ρομποτική αποτελεί έναν επιστημονικό κλάδο που γνωρίζει αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση σε όσους γνωρίζουν για αυτόν. Εκτός από

Διάβασε Περισσότερα »