[:EL]Βήμα 1: Γίνε μόνιμος κάτοικος του βασιλείου του ΟΖ. Φυσικά και κάνουμε πλάκα!
Η αναφορά στο χρώμα του πράσινου δείχνει απλά μια ευαισθησία προς το περιβάλλον. Όλες μας οι πράξεις, θα πρέπει να έχουν γνώμονα αυτό. Η Γη δεν μας ανήκει, αλλά στην ουσία την έχουμε δανειστεί από τους προγόνους μας και θα την αποδώσουμε στους απογόνους μας. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε καλά στο περιβάλλον, ώστε να το έχουν και οι μελλοντικές γενιές.
Παρακάτω σου παρουσιάζουμε ιδέες, τρόπους και συμβουλές για να γίνεις πιο πράσινος. Ξεκινάμε λοιπόν!
1. Βασικός νόμος: 3R : Reuse-Reduce-Recycle.
α) Επαναχρησιμοποίησε. Είτε αυτό αφορά τις παλιές συσκευασίες για τρόφιμα είτε αφορά διακοσμητικούς σκοπούς. Για παράδειγμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα παλιό βάζο είτε για να αποθηκεύσεις εκ νέου τρόφιμα είτε για να το διακοσμήσεις με λουλούδια.
β) Μείωσε. Το στάδιο αυτό αναφέρεται στην μείωση της χρήσης των περιττών συσκευασιών. Μπορείς να αγοράζεις μια μεγάλη συσκευασία αντί για 3 μικρές. Έτσι καταφέρνεις να μειώσεις και τον όγκο σκουπιδιών σου αλλά παράλληλα και να σεβαστείς το περιβάλλον.
γ) Ανακύκλωσε. Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις διαλογή τα σκουπίδια σου. Απλά χώρισε τα κοινά σκουπίδια από τα ανακυκλώσιμα και τις συσκευασίες. Να θυμάσαι ότι θα πρέπει να ξεπλένεις καλά τις συσκευασίες πριν τις πετάξεις στην ανακύκλωση.
2. Γίνε “πρωτόγονος”. Δεν σου λέω σε καμία περίπτωση να απαρνηθείς τις πολυτέλειες και τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής μας – για μεγάλο χρονικό διάστημα τουλάχιστον! Κλείσε για λίγο το κινητό, το laptop, το tablet. Πες τους φίλους σου ή να σε καλούν στο σταθερό ή να δίνεται ραντεβού στο καθιερωμένο μέρος την καθιερωμένη ώρα- όπως παλιά. Μπορεί να μην φαίνεται ότι έχει άμεση σχέση, αλλά στην ουσία εξοικονομείς πολλούς πόρους που χρειάζονται για να φορτίσεις τις συσκευές σου. Επίσης κάνεις και μια απεξάρτηση από την τεχνολογία που όλοι λίγο πολύ χρειαζόμαστε!
3. Κάνε ποδήλατο. Ναι, ακούγεται πολύ κλασσικό, αλλά η ευεξία που σου προσφέρει η δραστηριότητα αυτή είναι ανεκτίμητη. Εξάλλου, το ποδήλατο αποτελεί και μέσο μεταφοράς. Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να μεταβείς στον χώρο εργασίας σου ή ακόμη και στο στέκι με την παρέα σου, πάνε με το ποδήλατο. Ειδικά άμα φυσάει και λίγο, θα νιώσεις και απλά την ευχαρίστηση και την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας.
4. Κάνε συλλογικές δραστηριότητες. Από τις απλές δουλειές στο σπίτι, μέχρι και τα ταξίδια που οργανώνεις. Μάζεψε την παρέα σου και μαγειρέψτε, φάτε όλοι μαζί. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και στις μεταφορές σας, ένα αμάξι, 5 άτομα. Χρησιμοποίησε site όπως το bla bla car, για να μοιράσεις θέσεις στο αμάξι σου και να κερδίσεις και χρήματα. Περνώντας όμως συλλογικό χρόνο δεν απολαμβάνεις απλά μοναδικές, χαρούμενες στιγμές με την παρέα σου. Ταυτόχρονα εξοικονομείς και πόρους, προστατεύοντας το περιβάλλον περισσότερο!
5. Μείωσε την κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφίμων και προϊόντων. Απόφυγε όσο μπορείς την κατανάλωση των τροφίμων για την παραγωγή των οποίων απαιτείται πολλή ενέργεια και πόροι. Το βοδινό κρέας είναι ένα από τα τρόφιμα αυτά, όπως και η σοκολάτα. Σύμφωνα με την Guardian, 1 κιλό κρέατος χρειάζεται περίπου 15,415 λίτρα νερό ενώ 1 κιλό σοκολάτα απαιτεί περίπου 17,196 λίτρα νερού. Γενικά, να σκέφτεσαι το ανθρακικό και ενεργειακό αποτύπωμα της κάθε τροφής ή προϊόντος πριν το χρησιμοποιήσεις.
- 6. Μην ξεχνάς τα κλασσικά:
• Σβήσε τα φώτα όταν φεύγεις από το δωμάτιο.
• Μην αφήνεις το νερό να τρέχει άσκοπα όταν πλένεις δόντια/ πιάτα κλπ.
• Χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
• Αποτύπωσε τις ιδέες σου σε κόλλες αναφοράς/Α4 κλπ, αλλά χρησιμοποίησε και από τις 2 πλευρές.
• Προτίμησε τα ανακυκλωμέναπροϊόντα ( τύπου τετράδια/ στυλό κλπ) καθώς και τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες.
•Απέφυγε τις συσκευασίες Tetra-Pack ( Χρειάζονται 100 χρόνια για να αποσυντεθούν πλήρως). Μη πετάς κάτω τα πλαστικά σου (μια σακούλα χρειάζεται περίπου 10-20 χρόνια να αποσυντεθεί, ενώ ένα πλαστικό μπουκάλι πάνω από 450!)
• Μην αφήνεις το καλώδιο στην πρίζα άσκοπα.
• Μην αφήνεις τις ηλεκτρονικές σου συσκευές σε κατάστασης αναμονής (Stand-by).
Και να θυμάσαι ότι στον πλανήτη αυτόν που ζούμε, δεν είμαστε κάτι παραπάνω από ένοικοι.
Μερικές από τις φωτογραφίες είναι από το περιβαλλοντικό γραφείο Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Δεν το ξέρετε; Διαβάστε την συνέντευξή του Άρη Χατζηνικολάου, του υπεύθυνου του γραφείου περιβαλλοντικής, μέσω του TEDxUniversityofMacedonia Blog![:]