Logo White Small

5 πράγματα για να κάνεις πριν τα 30

Ίσως προκύπτουν οι εξής ερωτήσεις διαβάζοντας τον τίτλο: γιατί 5 πράγματα και γιατί πριν τα 30; Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ακόμα περισσότερα σίγουρα, αλλά αυτά τα 5 μπορούν να διαμορφώσουν τον άνθρωπο σε πολλαπλά επίπεδα που θεωρούνται σημαντικά, πριν μια ηλικία που ακόμα προσπαθεί να εξελίξει τον εαυτό του, αποκτώντας μελλοντικά εφόδια.

1: Ζήσε μόνος

Το να ζήσει κάποιος μόνος προσφέρει σημαντικά οφέλη ένα εκ των οποίων είναι η ανεξαρτητοποίηση. Το άτομο μαθαίνει να είναι αυτόνομο και να στηρίζεται στα πόδια του. Αποκτά αυτοπεποίθηση και πλέον αντιμετωπίζει διαφορετικά καταστάσεις που κάποτε μπορεί να το φόβιζαν, με ψυχραιμία και μεθοδική σκέψη.

Ο προσωπικός χώρος ευνοεί την ανάπτυξη του εαυτού και την προσωπική ζωή καθώς υπάρχει ελευθερία επιλογών και γαλήνη απαραίτητη για τον καθένα. Ακόμη, η διαμόρφωση του σπιτιού μπορεί να ενισχύσει την δημιουργικότητα και να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την ψυχική υγεία. Το άτομο βρίσκεται σε έναν χώρο φτιαγμένο όπως τον έχει οραματιστεί το ίδιο και νιώθει υπερήφανο για τα κατορθώματα του.

2: Διάβασε περισσότερο

Υπάρχει πληθώρα βιβλίων ξεκινώντας από περιπέτειες, κλασική λογοτεχνία, αστυνομικά, ιστορικά, ρομαντικά, ποίηση και άλλα τόσα. Μέσα απ’ αυτήν τη μεγάλη γκάμα είναι δύσκολο να μη βρεθεί κάτι που να ταιριάζει στον καθένα. Τα βιβλία έχουν αποτυπώσει τον κόσμο και τις πτυχές του με έναν ασύλληπτο τρόπο, από διαφορετικές σκοπιές, διαφορετικών ατόμων.

Η δυνατότητα μας να έχουμε πρόσβαση στα βιβλία και σε όλες αυτές τις εκδοχές του κόσμου δε θα έπρεπε να μένει ανεκμετάλλευτη. Το διάβασμα είναι ένα απ’ τα πράγματα που μας προσφέρει γνώση και ως γνωστόν η γνώση είναι ανεκτίμητη. Όσες περισσότερες γνώσεις αποκτήσει κάποιος τόσο πιο “πλούσιος” θα είναι.

Ομιλία του 9χρονου Luke Bakic που εξηγεί την αξία του διαβάσματος

3:Ταξίδεψε

“Μια φορά το χρόνο ταξίδεψε κάπου που δεν έχεις ξαναπάει” είπε ο Δαλάι Λάμα. Το να ταξιδεύεις σε φέρνει κοντά σε νέες κουλτούρες και πολιτισμούς, ανοίγει τους ορίζοντες και προσφέρει μια νέα οπτική των πραγμάτων. Αυτά που μπορεί να αποκτηθούν από τα ταξίδια είναι αναρίθμητα.

Πιο συγκεκριμένα, το άτομο κάνει γνωριμίες στην προσπάθεια του να εγκλιματιστεί ή όταν αποζητά βοήθεια κάτι το οποίο αναπτύσσει τις κοινωνικές δεξιότητες του. Γίνεται ανοιχτόμυαλο και δεκτικό στην ιδιαιτερότητα κάθε λαού και ανθρώπου συνάμα. Γεμίζει με εικόνες και εμπειρίες που θα το συντροφεύουν μια ζωή, αφήνοντας το ανυπόμονο για τις επισκέψεις σε νέους προορισμούς

πράγματα

4: Μάθε να λες όχι

Κοινώς να βάζεις όρια. Το να μάθει κάποιος να βάζει όρια στην ζωή του είναι από τα πιο πολύτιμα μαθήματα που μπορεί να αποκτήσει, ίσως από τα κυριότερα πράγματα που πρέπει να γίνουν από μικρή ηλικία. Όλες οι ανθρώπινες σχέσεις για να λειτουργούν ομαλά χρειάζονται τα όρια και από τις δύο πλευρές. Το να λες όχι “σώζει” τον εαυτό σου από χαμένο χρόνο, επενδυμένο σε καταστάσεις που δεν τον αξίζουν.

Σου μαθαίνει να απαντάς με ειλικρίνεια και να σέβεσαι τον εαυτό σου αλλά και τους γύρω σου. Σε γλιτώνει από πράγματα που ενδεχομένως δε μπορείς ή δε θες να κάνεις αλλά συμφώνησες από “ευγένεια” ή από φόβο μην απογοητεύσεις κάποιον. Το να λες όχι ,επίσης, σου μαθαίνει να είσαι άνετος με το όταν εσύ ίδιος ακούς το όχι σαν απάντηση.

5: Επένδυσε στο σώμα σου

Το σώμα μιλάει και πρέπει να μάθεις να το ακούς. Μάθε το σώμα σου και πως λειτουργεί με σκοπό να το συντηρείς με τον καλύτερο τρόπο και να το αξιοποιείς στο έπακρο. Ένα υγιές σώμα σε νεότερες ηλικίες ισοδυναμεί με ένα σώμα που θα μπορεί να ανταπεξέλθει με μεγαλύτερη ευκολία σε μεγαλύτερες. Καλή ξεκούραση, ισορροπημένη διατροφή και ικανοποιητική άσκηση είναι 3 πράγματα που θα σε ανταμείβουν σε παρόν και μέλλον. Η σωστή επένδυση στην σωματική υγεία συνδέεται άμεσα και με την σωματική και την ψυχική, το ένα επηρεάζει το άλλο και αποκτούν μια αλληλένδετη σχέση.

Γιατί αυτά τα 5 πράγματα τελικά;

Το να ζεις μόνος, το να διαβάσεις περισσότερο, τα ταξίδια, το να λες όχι και το να επενδύσεις στο σώμα σου συνοψίζονται αντίστοιχα στην ανεξαρτητοποίηση, στις γνώσεις, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στα όρια και στην υγεία. Αυτά τα 5 συντελούν μια καλή αρχή για κάθε άνθρωπο που θέλει να ξεκινήσει να “χτίζει” τον εαυτό του με απώτερο σκοπό να αποκτήσει σημαντικά πλεονεκτήματα που θα τον βοηθήσουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Δε πρέπει να ξεχνάμε όμως πως η προσπάθεια ανέλιξης του ατόμου είναι μια διαδικασία αέναη, συνεχιζόμενη σε κάθε ηλικία. Απαιτεί κουράγιο, αποδοχή και πάνω απ’ όλα οπτιμιστική ματιά.

Για περισσότερα άρθρα σχετικά με την Ευεξία μπορείτε να διαβάσετε στο Blog | TEDxUniversityofMacedonia

• More Articles

βιώσιμη ανάπτυξη
Άρθρα

Βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική αλλαγή : Το μεγάλο “στοίχημα” για τον πλανήτη

Βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική αλλαγή : το μεγάλο ‘στοίχημα ‘ για τον πλανήτη Η Κλιματική αλλαγή (europa.eu) των τελευταίων δεκαετιών έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για

Διάβασε Περισσότερα »
τεχνητή
Άρθρα

Τεχνητή νοημο(συν)η;

Ζούμε σε μια εποχή συνεχών αλλαγών και εξελίξεων, αυτό είναι δεδομένο. Δεδομένο, ωστόσο, δεν είναι ότι οι εξελίξεις αυτές εξασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον για την

Διάβασε Περισσότερα »

DON'T

miss out

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να έχεις όλα τα τελευταία νέα μας απευθείας στο inbox σου!